Procedeul de vizare a actelor de studii din România, pentru a putea fi acreditate în Statele Unite.

Acum un an și ceva căutam pe internet informații despre procedeul de vizare a studiilor din România pentru a putea fi acreditate în străinătate, dar la momentul respectiv nu am găsit prea multe persoane care să fi povestit despre asta. Acum că am terminat acest proces, răspund la cele mai importante întrebări despre cum mi-am vizat studiile din România, pentru a putea fi acreditate în Statele Unite.

Dacă vreau să mă mut în străinătate sau locuiesc deja în Statele Unite, trebuie neapărat să-mi vizez studiile universitare din România pentru a obține un job?

Nu, nu trebuie să îți echivalezi studiile universitare pentru a obține un job în Statele Unite. Doar pentru anumite profesii (doctori, personal didactic, etc) este necesară echivalarea studiilor. 

Atunci, de ce mi-aș viza studiile din România?

Motivul pentru care eu mi-am vizat studiile universitare de licență din România este pentru că îmi doresc să fac un masterat în Statele Unite (citește mai jos un later update despre asta).  Dacă ai obținut diploma de licență în România, dar vrei să îți continui studiile superioare în Statele Unite, va trebui să îți echivalezi studiile pentru a putea aplica pentru un program de masterat.

În cele ce urmează, am să îți explic în pași simpli, cum am procedat eu pentru a-mi viza studiile universitare de licență pentru a fi acreditate în Statele Unite. Ideal ar fi fost ca acum opt ani când am plecat din țară să îmi fi vizat studiile, ca mai apoi să nu fiu nevoită să merg în țară special pentru acest demers, considerând că nici nu am vrut să îmi bat capul cu împuterniciri și trimis pe cineva să umble pentru mine prin tot Bucureștiul.  Dar una peste alta, anul trecut am ajuns acasă și am reușit imposibilul în două săptămâni.


Pasul 1. Începe prin a obține următoarele acte în original

  • Diploma de licență
  • Suplimentul la diplomă/foaie matricolă
  • Adeverința de autenticitate a diplomei de licență și suplimentul la diplomă (le poți obține de la universitatea unde ai absolvit facultatea).

Pasul 2. Apostilarea documentelor la
Instituția Prefectului Municipiul București

Va trebui să apostilezi diploma de licență și suplimentul la diplomă – vezi detalii despre program de lucru cu publicul AICI. Procesul a fost destul de simplu, am lăsat documentele dimineață și le-am ridicat după prânz. Nu am plătit nimic pentru apostilare.

Pasul 3: Vizarea studiilor la CNRED 
(Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor)

Pentru dosar, ai nevoie de următoarele documente în original și copie:

  • Completarea unei cereri – o găsești AICI
  • Diploma de licență și suplimentul la diplomă/foaie matricolă, în original
  • Adeverința de autenticitate a diplomei de licență și a suplimentului/foaia matricolă
  • Act de identitate, în copie
  • Taxă: 20 de lei pentru fiecare document vizat. Eu am plătit 40 de lei pentru diplomă + supliment la diplomă

La fel, depui actele dimineața, și le ridici în aceeași zi. Vizarea actelor de studii constă într-o ștampilă care ți se pune pe actele în original.  Vezi AICI detaliile despre programul de lucru cu publicul, dar și alte documente de care poate ai nevoie, în funcție de caz.

Pasul 4. Traducere documente

Toate documentele de mai sus trebuie traduse. Eu am solicitat traducerea documentelor în limba engleză la un birou de traduceri din București. Traducerea durează câteva zile, așa că pregătește-te din timp și pentru asta.

Pasul 5. Trimite toate documentele obținute la o agenție de echivalare a studiilor în SUA.

Acest ultim pas l-am făcut după ce m-am întors în SUA. Pe teritoriul Statelor Unite exista doua mari asociații în cadrul cărora funcționează mai multe agenții de evaluare si echivalare a studiilor. Centrele de echivalare a studiilor sunt disponibile în următoarele liste:


Eu am ales agenția WES (World Educational Services) una dintre cele mai mari agenții din SUA de echivalare a studiilor. Vi-o și recomand de altfel, pentru că procesul a fost foarte simplu și transparent. Mi-am făcut un cont la ei pe site, am citit exact ceea ce aveam nevoie să trimit prin poștă, am selectat pachetul pe care îl doream, și am făcut plata online.

După ce am plătit 200 de dolari, am primit un nr. de referință, am trimis prin poștă toate documentele necesare, și în 10 zile am primit rezultatele, atât online cât și prin poștă (cele oficiale o să le primești doar prin poștă).

Din fericire pentru timpul și buzunarul meu, studiile de licență din România mi-au fost echivalate ca și Bachelor’s Degree, ceea ce înseamnă că pot să mă înscriu direct la un masterat, fără să mai fac cursuri adiționale. Despre cum să aplici la un masterat în SUA am scris într-un articol separat.

Cam acesta a fost procesul de vizare a studiilor de licență din România și mai apoi echivalarea acestora în Statele Unite. Dacă ai întrebări, scrie-mi în comentarii, pe pagina mea de Facebook sau Instagram.

Later Edit: Când am aplicat la masterat credeam că am nevoie de o echivalare oficială (WES sau alte agenții) dar universitatea la care am dat admiterea (California State University East Bay) nu s-a uitat peste echivalarea făcută de cei de la WES. Echivalarea studiilor a fost făcută chiar de departamentul de înscrieri al universității. Am scris un articol despre admiterea la masterat, îl poți găsi în linkul de mai jos.

Citește aici și alte articole pe care le-am scris despre masteratul american:

Q&A Studii Universitare si Licențierea Profesională în Statele Unite

Cum am dat admiterea la un masterat american

Impresii după prima săptămână de masterat!

Motivele pentru care m-am înscris la masterat în Statele Unite

Leave a Reply