Cum funcționează sistemul de învățământ american?

Întâmplarea face ca primul meu job în SUA să fie în cadrul sistemului de învățământ public. Ce-i drept, când eram mică îmi doream să mă fac învățătoare, iar jocul meu preferat era de-a doamna învățătoare, unde îmi așezam frumos păpușile pe pat, scoteam un arătător și predam lecții în fiecare zi. În realitatea nu am ajuns să predau, dar mă bucur că de doi ani de zile contribui atât cât pot la educația copiilor, chiar dacă fac asta la un nivel foarte mic.

Înainte să vă povestesc despre ceea ce fac eu la jobul actual, am zis că ar fi util să înțelegeți cum este structurat sistemul californian de învățământ. Ca în orice alt domeniu, când vine vorba de Statele Unite ale Americii, diversitatea culturală se manifestă și în sistemul educativ, astfel încât este imposibil să vorbim despre un sistem de învățământ general valabil pentru toate statele americane.

Prin urmare, am să vorbesc despre sistemul de învățământ californian, mai precis, despre forma de organizare și structura învățământului în școlile din San Francisco și Bay Area.

Guvernul federal american nu are foarte mult control asupra sistemului de învățământ public, mai exact guvernul federal doar stabilește standardele educaționale la nivel federal, iar atribuțiile cu privire la curiculum și alte detalii administrative revin guvernelor statale.   

De exemplu, California are propriul Departament de Educație care se ocupă cu finanțarea școlilor, crearea materialelor educative pentru fiecare nivel de clasă, etc. Fiecare oraș are propriul district școlar, iar fiecare district școlar cuprinde mai multe școli primare, generale, și licee, în funcție de numărul de copii din orașul respectiv. La nivel de district școlar se face organizarea internă a structurii de învățământ, angajarea personalului pentru fiecare școală și organizarea departamentelor din cadrul districtului școlar.

Pentru o înțelegere mai ușoară, poți să te gândești la un district școlar ca fiind o companie, pentru că funcționează pe larg pe aceleași principii.  De exemplu, eu lucrez în orașul San Leandro, pentru Districtul Școlar San Leandro. Districtul nostru școlar cuprinde opt școli primare (K-5), două școli generale (6-8) și un liceu (9-12). Fiecare școală are un director și un anumit număr de angajați, printre care profesori, secretare, paznici, etc.  La nivelul districtului școlar, există mai multe departamente: Departamentul de Resurse Umane, Departamentul de Salarizare, Departamentul de Tehnologie și Evaluare, Departamentul de Servicii de Alimentație, Departamentul de Învățământ Special, etc.

Eu lucrez în cadrul departamentul de Tehnologie și Evaluare, și echipa noastră se ocupă de ceea ce ține de pregătirea și administrarea examenelor pentru studenți și utilizarea corespunzătoare a aplicațiilor educative online de către studenți, profesori și personalul școlilor. Este un job care mi-a plăcut din prima clipă pentru că întotdeauna am fost pasionată de educație și tehnologie. 

Acesta este primul articol din categoria articolelor pe care doresc să le scriu despre sistemul de învățământ californian.
Următoarele articole vor fi mai detaliate și vor cuprinde:

    • Structura învățământului californian
    • Tehnologia de care dispun elevii și profesorii în clasă
    • Cum se fac înscrierile pentru școală?
    • Forme de evaluare în cadrul învățământului californian/Sistemul de notare

Dacă ai întrebări despre sistemul de învățământ californian, te aștept cu un comentariu în căsuța de mai jos. 

Leave a Reply