Déjà vu : Cum este perioada de adaptare în San Francisco?

Am un déjà vu. Am mai trecut prin asta. Doar că se întâmpla acum cinci ani și ceva și eram recent ajunsă în Mexic. Acum sunt în San Francisco și luna aceasta se împlinesc trei luni de când m-am mutat aici. Deși am străbătut California suficient de mult încât să îmi dau seama de ceea ce mă înconjoară, parcă încă văd totul în ceață, și la propriu și la figurat, că așa e vremea în San Francisco în perioada aceasta.

Lăsând la o parte vremea de afară, am început deja să resimt un pic perioada de adaptare care se așterne ușor, imediat după ce trece euforia noului, a necunoscutului și a turistului recent ajuns pe meleaguri străine. E momentul în care încep să mă întreb ce vreau să fac cu viața mea, încotro o iau, de unde am plecat și unde vreau să ajung.

Perioada de adaptare în Mexic a fost una plină de sentimente contradictorii, cu multe emoții, amintiri și multe întrebări cărora pe atunci nu le găseam răspunsul. Au fost șase luni în care am încercat să mă regăsesc și să mă adaptez la un nou stil de viață și la o nouă cultură. Am plâns, am râs, am dus dorul și am luat-o de la capăt de nenumărate ori (încă se mai întâmplă, chiar dacă au trecut cinci ani). La un moment dat, fără să îmi dau seama exact când, am avut senzația că mi-am găsit locul, ba mai mult chiar simțeam că parcă de acolo am fost dintotdeauna doar că mă pierdusem pentru un timp.   

În continuare îți împărtășesc câteva dintre cele mai importante schimbări care m-au ajutat să trec peste perioada de adaptare în Mexic și pe care le retrăiesc în perioada aceasta în San Francisco.

Prima și cea mai importantă schimbarea s-a făcut simțită abia atunci când am început să mă simt confortabil să vorbesc în limba spaniolă.

Mi-am dat seama de acest aspect când am realizat că începusem să gândesc în spaniolă, și că nu mai traduceam automat în mintea mea din română în spaniolă. Acum sunt pusă în aceeași situație, doar că e vorba de limba engleză, și deși o stăpânesc binișor, nu înseamnă că uneori nu mă simt stingheră atunci când trebuie să mă prezint din punct de vedere profesional la un interviu. Pentru că nu este același lucru să vorbești engleza ca și turist, pe alocuri, într-un mediu total relaxant, ca atunci când ești pus în fața unui grup de oameni profesioniști care stau numai ochi si urechi pe tot parcursul discursului tău. De cele mai multe ori intervin emoțiile, uneori neîncrederea, și alteori lipsa experienței. Însă așa cum bine zice vorba aceea, de ce ți-e frică nu ai să scapi. După ce am trecut prin aceeași experiență în Mexic, cu limba spaniolă, am învățat că pentru a vorbi fluent o limbă străină ai nevoie de timp și este important să te expui la cât mai multe situații diferite în care să fi nevoit să interacționezi cu localnicii și cultura lor.

Am simțit că perioada de adaptare a trecut atunci când am reușit să îmi formez o rutină.

Pentru mine, rutina înseamnă stabilitate și confort. Și nu mă refer doar la stabilitatea financiară, deși este destul de importantă și aceasta atunci când te muți într-o țară străină, însă găsesc mai semnificativă stabilitatea emoțională, pentru că este cea care te ajută să treci peste momentele decisive întâlnite pe parcursul perioadei de adaptare. În Mexic am reușit să îmi creez o rutină abia după ce eram mai liniștită din punct de vedere emoțional și pentru că abia atunci lucrurile începuseră să capete sens pentru mine. Acum, după trei luni în Statele Unite,  încă sunt în perioada de tranziție, multe dintre lucrurile personale au rămas în Mexic, multe nu mai au loc sau sens în noua viață, altele s-au pierdut pur și simplu. Abia atunci când am să reușesc să le adun pe toate la un loc, și să le pun în ordine, o să încep să îmi găsesc echilibrul de care am nevoie pentru a-mi crea o nouă rutină.

Am știut că perioada de adaptare a luat sfârșit atunci când împrejurimile nu îmi mai păreau străine și când am început să mă implic în activități culturale și sociale.  

Dacă de multe ori m-am simțit diferită sau străină este pentru că eu aveam aceea percepție despre mine și nu neapărat pentru că cei din jurul meu mă vedeau așa. Am învățat că teama aceasta de necunoscut o pot învinge doar atunci când încep să interacționez cu cei din jur, atunci când ascult, observ și împărtășesc și celorlalți experiențele mele. În San Francisco am avut surprinderea să realizez că puțini sunt cei care s-au născut aici, că majoritatea dintre noi venim de altundeva, că a fi străin nu este deloc ieșit din comun și că întrebarea De unde ești? nu mai are sens atunci când este adresată prea des.

Până la urmă și perioada asta de adaptare are farmecul ei. Pentru că schimbările se produc în timp și de cele mai multe ori în mod inevitabil. Pentru că trebuie să te iubesști pe tine și să iubești oamenii în general pentru a putea pleca la drum și a cunoaște lumea.

Pentru că timpul le decide pe toate. Așa cum încă le decide pentru mine.   

Leave a Reply