Cum sa iti gasesti chirie în California?

De fiecare dată când a trebuit să îmi caut chirie în Statele Unite, m-am simțit ca la un interviu pentru un job. Contează mult să faci o impresie bună din primele momente, dar imediat după aceea trebuie să îl convingi pe proprietar sau pe managerul complexului de apartamente de ce ești chiriașul ideal dintre atâția candidați. 

Să închiriezi un apartament în California în special în San Francisco/Bay Area este destul de stresant din mai multe motive. În primul rând, prețul chiriilor este exagerat de mare, indiferent că alegi să locuiești în buricul orașului San Francisco sau te orientezi către suburbiile din Bay Area. În al doilea rând, pentru că cerințele de închiriere sunt foarte multe și de multe ori trebuie să acționezi super rapid dacă ai găsit un loc care îți place, pentru că, în ciuda prețurile ridicate, apartamentele încă se închiriază ca pâinea caldă. 

Așa că, iată-mă iar, pentru a treia oară de când locuiesc în California, căutându-mi chirie. Să nu credeți că îmi face plăcere să mă mut din casă în casă o dată la unul, doi ani, dar dintr-un motiv sau altul, am tot fost nevoită să mă mut. 

Din toate experiențele mele de căutat chirie de până acum, am pus laolaltă câteva informații care sper să fie utile și altor persoane care caută chirie în California. Mai întâi, câteva aspecte bune de menționat în ceea ce privește închirierea de apartamente/case în California.

 • Majoritatea apartamentelor nu se închiriază mobilate. Apartamentele vin dotate doar cu frigider și aragaz. Găsești probabil și apartamente mobilate, dar cu siguranță prețul este dublu și nu sunt foarte comune.
 • Fără faimosul credit score nu prea poți să închiriezi nimic. Punctajul aceste de credit este determinat de mai mulți factori: istoricul de plată, sumele restante, credite în derulare, credite noi, etc. În Statele Unite, solicitarea raportului de credit score face parte din cererea de închiriere care trebuie completată de către chiriaș, astfel încât proprietarul locuinței să își facă o idee despre cât de responsabil ești cu banii, și dacă îți permiți să plătești chiria. 
 • Dacă ai animale de companie, plătești în plus și o chirie lunară pentru fiecare animal de companie. Pe lângă asta, la semnarea contractului, trebuie să plătești și un depozit adițional, pentru fiecare animal de companie. Depozitul acesta poate fi între 350-500 de dolari. 

De unde să începi când îți cauți chirie?

Începe prin a-ți face un buget lunar ca să vezi în ce prețuri de chirie te încadrezi. Contează foarte mult să știi de la început ce cauți, apartament sau garsonieră, să închiriezi singur/ă sau să împarți locuința cu cineva?  Cauți un loc care acceptă și animale de companie sau nu? O să ai nevoie de transport public, sau ai mașină? Toate aceste detalii nu doar te ajută să știi exact ce cauți, dar îți influențează foarte mult și bugetul pe care trebuie să îl aloci mutării.

Care sunt costurile de mutare?

Majoritatea apartamentelor din San Francisco și Bay Area au cam aceleași cerințe de închiriere. Astfel, de când ai găsit locuința perfectă și până semnezi contractul și preiei cheile trebuie să fii pregătit să plătești următoarele:

 • Între 30 și 50 de dolari achitarea cererii de închiriere prin care proprietarul tramitează ceea ce ei numesc background check și credit score report, adică cazierul și raportul scorului de credit. 
 • Suma echivalentă a două luni de chirie. Prima luna + depozit (poate varia)   
 • Între 350 și 500 de dolari depozit pentru fiecare animal de companie dacă ai unul (majoritatea complexelor de apartamente acceptă maxim două animale de companie)

Pe lângă chirie, ce utilități va trebui să plătești lunar?

 • Gunoiul 
 • PG&E  (gazul și electricitatea)
 • Apa

Costul utilităților depinde de orașul în care alegi să locuiești, dar și de consumul lunar.  Am scris un articol AICI despre cheltuielile mele lunare de la ultima locuință. 

La acestea se mai pot adăuga și alte cheltuieli recurente, în funcție de situația fiecăruia:

 • Chiria lunară pentru câine/pisică (am văzut anunțuri la anumite complexe de apartamente unde cereau inclusiv chirie lunară și depozit pentru acvariu de pești sau păsări, și nu erau complexe de lux, ci apartamente de cartier)
 • Chiria pentru loc de parcare (la fel depinde de fiecare complex de apartamente, sau de cerințele fiecărei locuințe)

Pe ce site-uri găsești cele mai relevante apartamente de închiriat?

Sunt multe site-uri cu imobile de închiriat, dar eu pe acestea le-am folosit recent și mi sau părut cele mai relevante. Îți poți seta alerte, poți salva anumite filtre de căutare, și pe unele site-uri poți să programezi online o vizită.  

www.apartmentlist.com
www.apartments.com
www.zumper.com
www.zillow.com
www.craigslist.com

Tipuri de locuințe:

 • 1 bedroom apartment (apartament cu două camere)
 • 2 bedroom apartment (apartament cu 3 camere)
 • Studio Apartment (garsonieră)
 • Sharing Apartment/Room (o camera/apartament împărțit cu alte persoane)
 • In-law apartment (apartamentele de tip in-law sunt locuințe atașate unei case, sau un spațiu de locuit complet separat de casa principală, un fel de casă de oaspeți.  În mod legal, un apartament de tip in-law  trebuie să aibă intrare proprie, bucătărie, baie și spațiu de locuit. 

Avantajul apartamentelor de tip in-law este că sunt mult mai ieftine decât dacă ai închiria un apartament normal, și cerințele de închiriere nu sunt atât de stricte, dar dezavantajul este intimitatea.  Anumite spații sunt la comun, ca de exemplu curtea interioară sau accesul la mașina de spălat rufe. Acest tip de locuințe le vei găsi cel mai probabil postate pe Craigslist, pentru că sunt publicate direct de către propietar.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre viața în San Francisco, te invit să citești și următoarele articole:

Leave a Reply