Cum să depășești bariera lingvistică când locuiești în Statele Unite ale Americii?

Orice schimbare prin care trecem în viață aduce cu sine anumite provocări, temeri și circumstanțe noi. Unele schimbări sunt inevitabile, iar pe altele le căutăm dinadins. În ambele situații, cel mai important aspect este atitudinea noastră atunci când suntem puși în fața faptului împlinit.

Schimbarea prin care eu am trecut acum doi ani când m-am mutat în California a fost dorită. Chiar și așa, provocările pe care le-am întâmpinat au fost inevitabile, și pe alocuri destul de solicitante, chiar dacă credeam că eram destul de pregătită pentru schimbarea pe care mi-o doream. 

Cea mai mare provocare din ultimii doi a fost, și încă este, să stăpânesc foarte bine limba engleză și să îmi îmbunătățesc cunoștințele lingvistice în mod constant. Înainte să ajung în Statele Unite vorbeam limba engleză destul de bine, asta pentru că o studiasem în școala generală și liceu, dar și pentru că îmi plăcea foarte mult.

Cu timpul, mi-am dat seama că nu toată lumea care ajunge în Statele Unite stăpânește foarte bine limba engleză. De fapt, foarte multi imigranți trăiesc în Statele Unite de ani de zile, în unele cazuri de mai bine de 20 de ani, dar pentru că își petrec cea mai mare parte a timpului în comunitățile lor, învățarea limbii engleze nu reprezintă o necesitate pentru ei. Prin urmare, pentru foarte multe persoane, procesul de aculturație este o provocare, în special atunci când vorbim despre bariera lingvistică.  

Câteva dintre lucrurile pe care am început să le fac constant m-au ajutat să îmi lărgesc vocabularul și să îmi îmbunătățesc abilitățile de scriere și vorbire, și cred că te pot ajuta și pe tine să depășești bariera lingvistică dacă locuiești în străinătate, și nu numai.

Mi-am făcut abonament la biblioteca locală.

Da, știu că nu sună foarte cool pentru vremea în care trăim, dar credeți-mă că bibliotecile publice din Statele Unite chiar au activități interesante, de la book clubs la ore de yoga, ore de lectură pentru cei mici, și chiar grupuri de conversație pentru cei care învață limba engleză. Toate activitățile sunt gratis și reprezintă o oportunitate excelentă de a cunoaște oameni și de face schimb de idei în timp ce îți îmbunătățești nivelul de limba engleză. Nu contează dacă locuiești în California sau alt stat, caută biblioteca publică din orașul tău și alege să participi la câteva dintre activitățile oferite.

Citesc foarte multe cărți în engleză.

Multe dintre ele le împrumut chiar de la bibliotecă, și îmi place că au mereu cărți de actualitate. Până la urmă cititul este benefic indiferent de limba în care alegi să citești. Eu încerc să citesc cărți de toate genurile literare, dar îmi place să răsfoiesc și ziarul local și revistele Time și National Geographic. Întotdeauna întâlnesc cuvinte noi în lecturilor mele și de obicei le subliniez și caut înțelesul lor.

Cititul în limba engleză mă ajută enorm să îmi dezvolt vocabularul și am observat că, cu cât citesc mai mult cu atât mai ușor pot să-mi articulez ideile atunci când vreau să îmi exprim punctul de vedere despre un anumit subiect.

Urmăresc documentare în limba engleză.

Îmi plac foarte mult documentarele bine făcute, în general cele din surse credibile (National Geographic, Nova, Discovery). De obicei nu mă uit cu orele la televizor pentru că mă plictisesc rapid, dar am câteva emisiuni și documentare pe care le urmăresc și care au teme precum educația, știința și istoria și mă ajută să îmi extind vocabularul în limba engleză, dar să și învăț lucruri noi despre lumea în care trăim.

Am studiat limba engleză timp de un an la un colegiu american (Community College).

Cele două cursuri de engleză pe care le-am făcut anul trecut mi-au fost super benefice. Nu erau cursuri de învățarea limbi engleze (ESL), ci cursuri de engleză pentru nativi. Îmi doream foarte mult să aprofundez cunoștințele de engleză dobândite în ultimii ani, atât scris cât și vorbit. Am scris în engleză despre experiența mea la acest colegiu, și sfătuiesc pe toți cei care ajung în S.U.A. și doresc să își îmbunătățească abilitățile lingvistice în engleză să caute cursuri la un Community College.

Una dintre modalitățile cele mai eficiente de a depăși bariera lingvistică atunci când locuiești în Statele Unite este de a vorbi limba engleză.

Toate activitățile menționate mai sus sunt de mare ajutor, dar dacă nu vorbești limba engleză zilnic este foarte dificil să scapi de frica de a vorbi în public și de a-ți îmbunătăți nivelul de engleză. Chiar dacă la început nu îți vei găsi mereu cuvintele, sau te vei bloca pentru că nu știi cum să pronunți un anumit cuvânt, continuă să vorbești limba engleză atât cât poți și ști. Cu timpul ai să îți dai seama că îți găsești mult mai ușor cuvintele și că vocabularul tău este mult mai amplu. 

Pentru mine, viața în străinătate este o continuă oportunitate de învățare, iar stăpânirea limbii engleze reprezintă o astfel de oportunitate. Dacă și pentru tine bariera lingvistică a fost sau încă este o provocare, aștept să îmi scrii în căsuța de comentarii ce anume te-a ajutat să îți îmbunătățești nivelul de engleză.

Leave a Reply