Ce schimbări au apărut în viața mea după perioada de adaptare în străinătate?

Perioada de adaptare într-o țară străină poate fi o etapă frumoasă, de cunoaștere de sine și dezvoltare personală dar în același timp te poate afecta pe plan emoțional destul de mult, mai ales la început de drum. 

Cu unele sentimente te confrunți imediat, iar pe altele le resimți cu timpul, în viața de zi cu zi, atunci când încerci să te integrezi într-o societate diferită. Oricum ar fi, o schimbare atât de majoră precum mutarea în străinătate este o oportunitate extraordinară de explorare și autocunoaștere.

Îmi amintesc destul de bine sentimentele cu care m-am confruntat la început de drum și îndoielile constante pe care le aveam asupra deciziei pe care deja o luasem, aceea de a mă muta în străinătate. După ceva timp în care am oscilat între să rămân sau să mă întorc, am început să văd toată experiența aceasta a străinătății ca pe o aventură pe care o pot trăi fie plină de îndoieli, fie bucurându-mă de oportunitatea de a-mi depăși limitele și de a ieși din zona de confort. Am ales să îmi înfrâng temerile și să mă bucur cât pot de mult de oportunitățile care îmi apar în cale, dar în același timp să știu că în orice moment dacă vreau să mă întorc acasă, pot să o fac oricând, fără regrete.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat în procesul acesta de autocunoaștere a fost să las la o parte ideile preconcepute cu care veneam de acasă, să îmi deschid mintea, și să fiu mai tolerantă cu cei din jur și față de mine. Poate părea o schimbare de mentalitate destul de simplă de adoptat, dar efectele sunt mărețe.

Ce schimbări au apărut în viața mea după perioada de adaptare în străinătate?

Nu mai reacționez negativ sau nu mai încerc să îmi impun punctul de vedere atunci când cineva are o părere diferită față de a mea. Nu îmi iese întotdeauna, dar încerc mereu să nu depășesc o anumită limită atunci când am o conversație cu o persoană și avem opinii diferite despre un anumit subiect. În primele luni în California aveam tendința să fiu mai impulsivă, să mă aprind repede și încercam adesea să îmi impun anumite idei, fie chiar și când discuția era despre un subiect mai puțin important. Atitudinea celor din jurul meu era tipic californiană, super relaxantă, cu o privire care îmi spunea că “prea i-au lucrurile în serios”. Este bine să îți spui punctul de vedere dar dacă încerci să-i convingi pe cei din jur să gândească ca tine, ai să te lovești de un perete.

Încerc mereu să ies din zona de confort și să îmi depășesc limitele.

Nu este simplu. Mutarea în străinătate aduce de la sine multe situații în care, fie va trebui să ieși din zona de confort, fie te vei închide în tine. Te sfătuiesc să alegi întotdeauna să ieși din zona de confort și să faci acel pas înainte. Am trecut prin multe situații care au trezit în mine temeri, și aici mă refer la multe lucruri ce țin de adaptarea la o nouă cultură/societate, de la obținerea permisului de conducere californian, la primul interviu pentru job, și până la situații mai simple, ca de exemplu a vorbi în public în limba engleză, etc.  Deși de multe ori îmi este frică să mă expun, aproape mereu aleg să o fac pentru că după fiecare astfel de experiență am mereu câte ceva de învățat despre mine dar și despre cei din jur.

Nu îmi mai este frică să pun întrebări.  

Fie că sunt pe stradă în San Francisco și nu știu să ajung undeva sau că mă aflu într-o ședință la birou și cineva folosește un termen pe care nu îl cunosc sau nu îl înțeleg, am învățat să întreb. Nu îmi mai este rușine de ceea ce ar putea spune lumea, de faptul că e posibil să nu primesc un răspuns, sau că, prin simplu fapt că întreb recunosc că nu știu ceva anume. La fel cum eu apreciez când cineva mă întreabă ceva atunci când are o nelămurire, știu că majoritatea dintre noi ne dorim să fim înțeleși și să înțelegem.

O mentalitate deschisă nu se obține doar pentru că te-ai mutat în străinătate. Poți la fel de bine să locuiești în România și să ai deja o mentalitate deschisă, sau să locuiești în străinătate dar să continui să ai o mentalitate închisă, asta pentru că felul în care alegi să gândești nu are de a face cu locul în care te afli. Oriunde ai fi, atunci când alegi să ai o mentalitate deschisă, alegi să crești și să înveți. Alegi să fii onest și să recunoști că nu le știi pe toate.

Leave a Reply