Cafeaua de dimineata si ganduri despre ce inseamna fericirea

Cum îmi beam eu liniștită cafeaua de dimineață contemplând vrute și nevrute, pe fundal ascultam o conversație între Anderson Cooper și profesorul Arthur C. Brooks despre ce înseamnă să fii fericit, când deodată am lăsat alte gânduri la o parte și m-am trezit notând în jurnal sfaturile profesorului. Îmi răsună și acum în minte cuvintele care mi-au atras atenția către conversația lor.

The one predictor of happiness is gratitude. 

Pe românește, profesorul Brooks spune că principalul predictor al fericirii este recunoștința și că obiceiurile noastre de zi cu zi însumează cam 25% din starea noastră de fericire, restul fiind atribuit circumstanțelor și materialului nostru genetic (care nu pot fi controlate). 

Dacă materialul genetic și circumstanțele nu pot fi controlate, putem totuși să fim mai atenți la obiceiurile noastre zilnice și cum acestea contribuie la starea noastră de fericire sau nefericire. Profesorul Brooks vorbea despre faptul că oamenii au patru conturi de fericire: credința, familia, prieteniile și serviciul, și că în fiecare zi ar trebui să depozităm câte puțin în fiecare cont de fericire.

Don’t wish for happiness, work for it. 

Mi-a mai plăcut și faptul că a zis că nu ar trebui să ne dorim să fim fericiți, ci ar trebui să lucrăm la fericirea noastră. Dacă chiar aveți nevoie de o doză de inspirație, ascultați cele douăzeci de minute de conversație aici

În altă ordine de idei, conversația aceasta a venit ca un imbold pentru a deschide laptopul și a scrie aceste rânduri. De câteva zile tot scriam un articol în gând despre cum gândurile noastre, pozitive sau negative, ne afectează nu numai starea de spirit dar și relațiile cu cei din jur, viața personală și profesională, obiceiurile zilnice, deciziile pe care le luăm sau nu le luăm.

Sună a clișeu, dar eu chiar cred că suntem ceea ce gândim. Degeaba mergi la biserică în fiecare duminică, dacă de îndată ce ai ajuns acasă îi vorbești de rău pe ceilalți sau adresezi constant gânduri negative la adresa celorlalți. Gândurile acestea negative și atenția centrată pe ceilalți îți dau o stare de neliniște și te împiedică să lucrezi cu tine, la schimbările de care tu ai nevoie. 

Încearcă un simplu exercițiu de a nu vorbi de rău pe nimeni o zi, apoi două, apoi o săptămână. Fă conștient efortul de a alunga orice gând sau părere negativă care îți vine în minte despre o anumită persoană și înlocuiește acel gând cu o afirmație pozitivă. Dacă te afli la birou și colegii încep să o bârfească pe x-uleasca, îndepărtează-te conștient de acea conversație. Dacă mama, sora sau cumnata vine cu câte o bârfă la tine, spune-le frumos că nu vrei să vorbești despre asta acum, și schimbă conversația către un subiect mai pozitiv.  

Eu m-am considerat întotdeauna o persoană pozitivă și optimistă, dar nu neapărat am știut mereu cum să alung gândurile negative pe care le aveam din când în când fie la adresa mea sau la adresa celorlalți. Am început încet-încet să mă înconjor de oameni care mă inspiră să devin mai bună (să devin mai bună cu cei din jur dar și mai important cu mine însămi), și am îndepărtat acele persoane care îmi dădeau mereu o stare negativă. În ultimul an, am început să practic yoga zilnic. Și tot în ultimul an am început să meditez 5,10 minute în fiecare zi. Înainte de yoga sau meditație îmi place să încep cu câteva afirmații pozitive, pe care fie le ascult audio, sau le citesc cu voce tare. Există o grămadă de studii despre explorarea potențialului mental și despre transformarea radicală pe care o gândire pozitivă o poate produce la nivelul subconștientului nostru, și deși internetul este plin de informații pe acest subiect, poate fi dificil să știi de unde de începi când vrei să faci o astfel de schimbare. 

Îți recomand câteva resurse pe care eu le folosesc constant (cărți, site-uri, programe audio)  și care cred că o să te ajute și pe tine să înveți mai multe despre acest proces de autocunoaștere și reprogramare mentală.

Leave a Reply