6 aspecte care SUNT grozave cand locuiesti in strainatate

Fiecare experiență de emigrare este unică la fel cum sunt de altfel cam toate experiențele pe care le trăim fiecare dintre noi în viaţa de zi cu zi.

Pentru mine, mutarea în Mexic, şi mai apoi în Statele Unite a fost una dintre cele mai frumoase şi benefice experiențe pe care le-am trăit până acum. Pe alocuri a fost greu, şi încă este, în special atunci când vorbim de dorul de cei dragi, dar per total, de-a lungul celor opt ani de când sunt plecată din țară, viața în străinătate îmi priește şi cred că stilul acesta de viață mi se potrivește.

Dacă acum ceva timp am scris despre aspectele mai puțin plăcute pe care le-am întâmpinat de când locuiesc în străinătate, astăzi împărtășesc cu voi acele lucruri care continuă să mă inspire în viața de zi cu zi peste hotare.

Lucrurile materiale nu mai contează atât de mult.

Când am plecat din România am luat cu mine o valiză de 23 de kilograme. Atât. 22 de ani în 23 de kilograme. Apoi, în toți acești ani, m-am mutat de atâtea ori, încât am început să nu mai păstrez orice lucru cu tot dinadinsul. Am învățat să renunț mult mai ușor la lucrurile materiale, dar în schimb pun mai mult preț pe experiențele pe care le trăiesc și pe interacțiunile cu cei din jur.

Ieșirea din zona de confort m-a ajutat să trec peste orice provocare pe care viața mi-a adus-o.

Cred că cea mai mare schimbare în acest sens am văzut-o în primul an de locuit în Mexic. Au fost momente în care a trebuit să îmi împing limitele încă un pic, și încă un pic ca să obțin într-un final rezultatele dorite. Când am ieșit din zona de confort m-am simțit vulnerabilă, dar în același timp am realizat că lucrurile frumoase și semnificative se întâmplă atunci când îmi deschid sufletul – chiar și către persoane pe care nu le cunosc de foarte mult timp.

Am învățat foarte multe lucruri de la oameni complet diferiți față de mine.

Am mai vorbit despre cât de mult îmi place să cunosc oameni complet diferiți față de mine şi acest lucru se întâmplă destul de des de când locuiesc în California. Cumva, când ascult poveștile de viață a altor persoane parcă învăț ceva nou și despre mine. Mai mult decât atât, interacțiunile cu oameni din diferite culturi îmi dau oportunitate să văd lucrurile dintr-o perspectivă complet diferită față de a mea.

Mi-am îmbunătăţit abilităţile lingvistice.

Timp de cinci ani cât am locuit în Mexic, am absorbit limba spaniolă ca un burete. Să vorbesc spaniola era pasiunea mea de pe vremea când mă uitam la telenovele, așa că anii petrecuți în Mexic mi-au prins de minune.  Am avut și colegi de serviciu care erau încântați să mă învețe tot felul de expresii pe care de altfel nu le-aș fi auzit la televizor. De doi ani încoace vorbesc predominant limba engleză, deși continui să vorbesc des spaniola atât acasă cât și la serviciu. Dar provocarea în sine de a trece de la o limbă la alta aproape în mod constant mă ajută să îmi dezvolt abilitățile lingvistice.

Fiind într-o țară străină am învățat să cer ajutor – și am realizat că majoritatea oamenilor sunt fericiți să mă ajute.

Îmi aduc aminte că în perioada studenției în București, dacă nu știam să ajung undeva, sau mă pierdeam pe o anumită stradă, îmi era aiurea să întreb sau să cer ajutorul cuiva de pe stradă.  De când cu mutatul în străinătate, am fost nevoită de foarte multe ori să mă opresc și să cer ajutorul. Probabil asta face parte și din ieșirea din zona de confort, pentru că a cere ajutorul nu este ceva ce îmi vine să fac în mod natural. Dar am realizat că majoritatea oamenilor (indiferent că este vorba de România, S.U.A. sau Mexic) sunt dispuși să te ajute și să te îndrume atunci când le dai oportunitatea să o facă.

Am câștigat o nouă perspectivă asupra vieţii.

Asta se datorează în cea mai pare parte faptului că am început să apreciez diversitatea culturală. California primește oameni din toate colțurile lumii, și chiar și o simplă ieșire până la supermarket este un schimb cultural. Am învățat să fiu mult mai tolerantă cu cei din jur și să le respect opiniile, pentru că așa cum am spus mai sus, fiecare venim cu un bagaj de experiențe complet unice, și asta reprezintă întotdeauna un avantaj.

Leave a Reply