Visul American a început la marginea oceanului – Interviu cu Alina din Miami

Dacă v-ați întrebat vreodată cum este să câștigi la loteria vizelor, să îți faci bagajele și să te muți în Statele Unite pentru a începe viața de la zero la aproape 30 de ani, vă invit să citiți povestea Alinei. O poveste despre viața însorită în Miami, despre provocările la început de drum și despre cum este să îți construiești visul american la marginea oceanului.

Haideți să-i cunoaștem povestea! Alina, fără dar și poate, prezintă-te în câteva cuvinte pentru cititorii noștri. 

Buna tuturor! Eu sunt Alina, protagonista blogului și canalului de YouTube VisulAmerican. Născută și crescută în București, la nici 30 ani am avut oportunitatea de a mă muta în Statele Unite ale Americii, și de aici și ideea de a-mi crea un canal de YouTube prin care sa pot împărtăși cu cei interesați viața în America, dar și cum îmi trăiesc eu Visul American. 

Povestește-ne cum ai ajuns în Miami, Florida? De cât timp locuiești în Statele Unite? 

Ce să mai! Am fost o norocoasă! Am avut marea șansă să fiu extrasă la Loteria Vizelor și să câștig dreptul legal de a munci și de a trăi în America. Pentru cei ce nu sunt familiarizați cu acest program, o să explic repede despre ce este vorba. Loteria Vizelor (DV visa lottery) este un program organizat de guvernul american care îți permite să faci o aplicație pentru a dobândi dreptul de a deveni rezident al Statelor Unite. Programul este gratuit și te poți înscrie odată pe an, în fiecare an, până ești extras. Cu puțin noroc și perseverență, și tu poți câștiga acest drept, dreptul de a munci legal în State Unite ale Americii.   

Cum am ales Miami? Nimic fancy în povestea mea! Aveam aici câteva cunoștințe și am spus să mergem undeva unde să cunoaștem pe cineva. Să nu fim totuși singuri într-o țară atât de mare! 

Da, nu am emigrat singură, l-am avut pe soțul meu alături de mine, la fiecare pas al aventurii noastre! Și uite așa, de peste 9 ani de zile ne trăim zilnic visul nostru american, cu bune și cu rele! 

După cât timp de aplicat la loteria vizelor ai câștigat? A fost din prima?

Am câștigat Loteria Vizelor din a doua încercare! Însă povestea este mai interesantă decât atât. A doua oară când am aplicat, nu știu ce s-a întâmplat cu softul de extragere, pentru că ceva a fost greșit. Câștigătorii anunțați erau soț și soție, când în mod normal asta nu se întâmplă. Ceva se întâmplase, așa că, guvernul American a decis să refacă extragerea. În acel an, în prima extragere nu am fost printre câștigători, însă aflând că acea prima extragere se anulează și avea să se mai facă una, Cipri, soțul meu, zice așa! Să vezi tu că e ca o făcută, au anulat prima extragere pentru ca noi nu eram câștigători, ca să fim extrași din a doua încercare! M-am uitat strâmb la el și i-am zis: poți visa băiete! Vis sau nu, a văzut în stele sau poate așa ne-a fost norocul, pentru că ce să vezi? A doua extragere a fost cu noroc! Din mii și mii de oameni, eu eram extrasă la Loteria Vizelor! Câteodată cred ca trebuie sa îți chemi norocul, să spui, dar de ce nu eu! Eu trebuie sa obțin asta, am o presimțire! Manifestați-vă dorințele și credeți cu tărie în ele! Universul îți da ceea ce gândești!

După cât timp de locuit în Florida ai început să te simți ca acasă? Ai avut un moment declanșator sau a venit treptat?

Îmi amintesc de parcă venirea noastră în State s-a întâmplat chiar ieri! Prima luna am stat în gazdă, am găsit o gazdă super prin AirBnb și de acolo am început să ne construim noua viața în America. A trebuit sa ne cumpărăm mașină, acesta a fost primul pas. Apoi am mers la IKEA să ne cumpărăm mobilier, farfurii, furculițe și oale. Minimul necesar pentru a ne putea începe o nouă viață pe cont propriu. 

După luna petrecută în gazdă, ne-am mutat în primul nostru apartament, apartament aflat la doar 5 minute de condus de ocean, sau 20 minute de mers pe jos. Și când ne-am asamblat umila noastră mobilă de la IKEA în apartamentul cu un dormitor, atunci am stiut! Asta este! Asta este casa noastră și aici locuim noi! Florida este acasă! Oceanul este al nostru să ne bucurăm de el ori de câte ori dorim! 

Care au fost cele mai mari provocări în perioada de adaptare?

Provocările veneau de la mine! Eu eram cea care mă limitam, îmi era rușine să vorbesc limba engleză, pentru că mă sfiam că nu am să pronunț corect, că nu o să mă exprim ca un american! Îmi era parcă frică cumva că acest vis o sa se spulbere, că nu o sa îmi găsesc job și așa mai departe! Știți cine m-a ajutat sa trec peste toate aceste blocaje? Americanii! Atât de prietenoși, atât de apreciativi la persoana mea au fost, m-au încurajat și au văzut în mine numai ce era bun! Și asta mi-a dat încredere în mine. 

Acum, uitându-mă în urmă, mi se pare că am tras greul începutului. Însă în momentele acelea de început, când mergeam la muncă cu autobuzul (în Florida numai cei mai săraci merg cu autobuzul), când jobul meu era acela de vânzătoare la un magazin în mall, când nu aveam pe nimeni aproape, când nu aveam multe…. parcă atunci nu ni se părea greu. Munceam și eram optimiști că o să reușim! 

Acum, nouă ani mai târziu lucrurile sunt cu totul și cu totul diferite pentru noi! Viața ni s-a schimbat mult în bine. Suntem recunoscători pentru tot ceea ce am reușit să facem până acum, iar viitorul sper să ne ducă și mai sus! Muncă și decizii înțelepte, asta ne dorim! 

Ce anume știai despre Statele Unite înainte sa ajungi aici și s-a dovedit a fi total diferit?

De doua lucruri îmi era frica înainte de a veni în America! 

Știți mitul acela că toți americanii sunt obezi? Că nu găsești mâncare de calitate în America? Că totul este congelat, că trebuie să mănânci mâncăruri semipreparate pe care să le arunci în microunde pentru 3 minute? E, de asta îmi era frică! Știu că pare absurd acum, însă acum nouă ani de zile asta era frica mea legată de America! 

Ca să leg mai mult povestea mea și să pun un pic zâmbetul pe fețele voastre, primul magazin în care am intrat în America a fost Walgreens (o drogherie) unde vând pizza congelată și alte semipreparate. Iar eu am crezut că acela este supermarketul lor. Și mă întrebam, de unde o să cumpări legume, Alina? Eram într-o mare dilemă. A doua zi am descoperit și magazinul alimentar și mi-am dat seama că frica aceasta este bazată pe ideile mele preconcepute din România. Oameni buni, America are tot ce vă doriți. Mitul că americanii mănâncă prost, vin eu aici să vi-l demontez! 

O alta idee ce o aveam eu în cap, este că nu o să-mi găsesc haine mărimea xs. Credeam că o să rămân toată viața cu hainele aduse din România. Glumesc, bineînțeles, ce vreau să punctez prin poveștile mele este ideea de frica de necunoscut. Frica de a începe o nouă viața într-un nou loc. Privind înapoi, îmi pare bine că temerile mele erau așa de nejustificate și de absurde. Pentru că, acum îmi dau seama mai bine, aveam așa de mare dorința să reușim în State, încât nimic nu ne stătea în cale, nimic nu ne îngrijora cu adevărat. Aveam încredere că vom reuși să ne facem o viață frumoasă pe noul continent. 

Cum sunt oamenii în Florida? 

Florida reprezintă diversitate, și asta îmi place super mult. Fiecare vine de undeva, auzi poate mai mult spaniola decât engleza în zona Miami, și cu cât conduci mai spre nord, începi ușor-ușor să mai auzi și engleza. Sud-americani la greu, rușii sunt iar prezenți în număr mare, bineînțeles că și zona Caraibe este bine reprezentată prin mulți jamaicani, haitieni, cubanezi, etc.! Vorba bunicului meu: fel de fel de oameni pe lumea asta, și toți sunt în Florida. 

Aceasta diversitate, pe noi doi ne-a ajutat super mult, pentru ca am avut sentimentul acela că aparținem locului. Un loc unde multe nații pot trăi în armonie. 

Ce îți place cel mai mult traiul american?

Îmi place gândirea lor liberă. Îmi place ca nu exista acea presiune a societății. Lumea nu te judecă pentru ceea ce ești, nu te bârfește cum te-ai îmbrăcat/machiat, mereu cu zâmbetul pe buze, fac complimente adesea și sar mereu în ajutorul tău cu informații menite să te ajute să-ți rezolvi o situație. Îmi place de asemenea sistemul de management pe care ei îl practică. Te încurajează mereu, ți se spune adesea că munca ta este apreciată, ți se mulțumește pentru efortul depus și toate aceste lucruri iți dau așa o mare încredere în tine, parcă muncești mai cu plăcere. 

Ce ai schimba la Statele Unite dacă ai putea?

Legislația cu privire la deținerea de arme. După părerea mea, civilii nu au nevoie de așa ceva, însă înțeleg ca americanii au o altă cultură în ceea ce privește acest subiect și ceea ce vreau eu nu cred că se va întâmpla prea curând. Însă o reformă în ceea ce privește acest subiect, e un must have, cum ar spune americanul. Trebuie lucrat la așa ceva. Nu ar trebui să-i fie nimănui foarte ușor să obțină o armă.

Și sistemul de sănătate iar mi se pare o problemă în America. Nu mă înțelegeți greșit, ești tratat regește, doctorii sunt foarte bine pregătiți, însă la ce prețuri…. Mama mia! Doamne ferește să ai ceva mai mult decât o răceală în State, unde o aspirină administrată în spital te poate costa sute de dolari, dacă nu și mai mult. Patul pe care îl ocupi în spital are un preț pe noapte mai mare decât la orice hotel de lux din lumea aceasta. Lucrurile sunt de-a dreptul ridicole. Bineînțeles că asigurarea ta de sănătate preia majoritatea acestor costuri. Dar ce te faci când nu ai asigurare medicală privată? Poate job-ul tău actual nu îți oferă acest beneficiu. Atunci ce faci? Te rogi să fii sănătos? Nu funcționează așa! America, privește și tu în jurul tău și ia exemplu de la Europa sau Canada. Sănătatea publica este responsabilitate ta ca și țară! 

Da, zici ca am vorbit ca un politician, însă aceste doua aspecte, pentru mine, care vin dintr-o cultura europeană, mi se par extrem de importante și as schimba multe în aceste doua aspecte. 

Ce anume ar trebui să știe oricine înainte să se mute în Florida? Un fel de MUST KNOW care poate și ție ți-ar fi fost de folos la început de drum. 

Se știe că Florida este unul din statele Americii ce se află sub amenințare de uragane. Ei bine, aș vrea ca toți cei interesați să se mute în Florida să știe că deși uraganele sunt foarte reale și unele din ele foarte violente, acest stat este foarte bine pregătit în eventualitatea unei fenomen natural de genul acesta. Știi cu cel puțin o săptămâna înainte să te pregătești, poți evacua zona în care trăiești și fie pleci în vacanță în alt stat, fie dacă trăiești aproape de ocean și trebuie să evacuezi zona, ai centre speciale unde poți dormi peste noapte și unde poți fi în siguranță. 

Un alt lucru pe care lumea ar trebui sa îl știe este faptul ca limba spaniolă se vorbește la tot pasul. Auzi mai des spaniolă decât auzi vorbindu-se engleza! Iar dacă vreți să fiți turiști în Florida, vă rog să evitați vacanțele în Florida din luna mai și până în septembrie. Nu este plăcut deloc să stai în aer liber în toate lunile de vară. Căldura și umiditatea super crescute îți vor face vacanța nu prea plăcută, cel putin. 

Cum definești tu visul american?

Cred că acest termen de visul american a apărut de foarte demult, iar pe atunci însemna să deții o bucată de pământ ce îl poți întrebuința pentru a face agricultură. Mai târziu, în istoria modernă a Statelor Unite, visul american însemna să ai o casă, mașină și un job bun care să-ți permită un trai decent. 

America este văzută ca și țara tuturor posibilităților. Însă ce cred eu, este faptul că acest vis american diferă în zile noastre de la persoana la persoana. Fiecare are un alt țel în viață, și fiecare are propriul lui vis american. 

Personal, visul meu american a fost să reușesc în America și să ne facem o viață frumoasă. Am visat să le pot oferi și alor mei experiențe de neimaginat pentru ei. Ai mei părinți nici nu au visat că vreodată în viața aceasta or să pășească pe tărâm american. Și am avut ocazia sa îi aduc în vacanță aici și să îi răsfăț cum nici nu și-au imaginat vreodată.

Pentru mine asta înseamnă visul american! O viața frumoasă, trăită în armonie pentru mine și familia mea.

Ce înseamnă pentru tine acasă?

Acasa este aici, în Florida. Acasă este casa ce ne-am cumpărat-o eu și soțul meu într-un mic orășel de suburbie din sudul Floridei, oraș ales de multe familii pentru a-și crește copii. 

Acasă este locul unde revin în fiecare seară de la muncă, de la cumpărături și din alte locuri. Locul unde îmi parchez mașina în fiecare seară. Acasă este America, acasă este Florida! 

10 intrebari scurte 

Dacă ai putea să locuiești oriunde în lumea aceasta, unde ar fi?

Foarte interesantă întrebarea aceasta. Chiar mi-ai dat de gândit. Clar, am ajuns să trăiesc unde îmi doresc să trăiesc, însă dacă ar fi să am posibilitatea să mă mut de unde sunt acum și să aleg orice loc fără să mă îngrijorez de bani sau job, oare ce aș alege? Cred ca mi-ar plăcea sa trăiesc într-un oraș mare din America. Poate NY, poate Boston, sau poate San Francisco! Sau as rămâne în sudul Floridei și mi-aș cumpăra o casa cu privire la ocean. O fată poate visa, nu-i asa? 

Care este locul tău preferat din Statele Unite?

New York clar este locul meu preferat din America. Dacă as putea să mă mut câteva luni pe an în NY, aș fi cea mai fericită. Apoi m-aș întoarce și în Florida, alte câteva luni pe an! Mă trage ața și în Florida. Nu aș părăsi Florida de tot! Dar niciodată să nu spui niciodată. 

Întorcându-ne la NY, acest oraș are așa un vibe aparte. Iubesc să mă plimb printre zgârie nori, să privesc locuitorii acestui oraș; cum sunt ca niște furnicuțe toată ziua, patrulând din stânga în dreapta. Restaurante câte vrei, diversitate cu carul, cel mai frumos parc din lume după părerea mea, iar fashionul din NY este cel mai tare din toată America! 

Visez la următoarea mea vizita în acest oraș magic! 

Care e mâncarea care îți lipsește cel mai mult de acasă?

Îmi este dor de pâinea pe care bunicul meu o ridica de la brutărie pe cupoanele obținute în urma culesului de grâu din sat, undeva prin Bărăgan. O pâine cu o crustă groasă și cu un miez atât de pufos. Pâinea perfectă, în opinia mea. Mi-e dor și de pâinea bunicii din partea mamei, ea făcea pâine în casă, la cuptor de lut, pâine pe vatră. Ieșea așa o pâine gen lipie mai groasă, gustul era de neegalat. Mâncam o pâine goală imediat ce o scotea de sub jăratec. Așa de bună era! 

Care țară crezi că are cei mai prietenoși oameni?

Nu dețin răspunsul suprem sau politic corect, însă cred ca americanii cu siguranța sunt în top 3 nații prietenoase din lume! Atât de ușor intră în vorbă cu tine, îți fac complimente, îți zâmbesc și sunt dispuși să îți ofere informații pentru a te ajuta, tot timpul. Îmi pun cărțile pe americani! Voi pe cine pariați? 

Care este cel mai util obiect care nu îți lipsește niciodată din bagaj?

Credit cardul! E o gluma și nu prea! Când pleci în vacanță cred că este important să nu te stresezi prea tare cu ideea că poate ai uitat să adaugi x sau y în bagaj! Pune tot ce îți vine în minte, și ce uiți, o ok! Nu uita că poți cumpara tot ce îți dorește inima de oriunde te-ai afla. Asta dacă nu îți alegi ca și destinație de vacanță o insulă virgină. În acest caz nu uitați să împachetați crema de protecție solară. Supraviețuiți cu nuci de cocos în rest! 🙂 E o glumă și vă rog să o luați ca atare!

Care este călătoria la care visezi ce mai mult?

O singură destinație? Cu cât călătoresc mai mult, cu atât lista mea cu viitoare destinații crește. Am pe lista Hawaii, Singapore, Saint Petersburg, țările nordice din Europa și Africa de Sud. Nu mă pune să aleg doar o singura destinatie, mi-ar fi imposibil! 

Care este cel mai ciudat lucru pe care l-ai mâncat vreodată?

Sunt dispusă să încerc mai orice. Numai insecte am să refuz. Cele mai ciudate lucruri pe care le-am mâncat au fost picioare de broască (mi-au plăcut), melci (ceva mai rău la gust nu am mâncat în viața mea) și aligator prăjit (yummy). 

Ce cuvânt nou pe care tocmai ce l-ai învățat în engleză îți vine acum în minte?

Boujee este un cuvânt învățat nou, pe care l-am deprins de câțiva ani de zile! Și de atunci și până acum îl folosesc încontinuu, ca și formă de glumă între prieteni. Pentru cei care nu știu acest cuvânt, nu-i bai, cuvântul acesta provine din dicționarul urban, din vocabularul de stradă, și înseamnă ceva de genul să pretinzi că aparții înaltei societății. Dar mai poate însemna și că ai aspirații de a ajunge mai sus în viață și te porți ca atare. Poate fi folosit atât ca ceva pozitiv, dar și ca ceva negativ. Depinde de context. Noi îl folosim foarte des în cercul nostru de prieteni americani când ne referim ca ne-am cumpărat ceva frumos, mai scump și mai exclusivist! Ceva Boujee! 

Coasta de Vest sau de Est?

Coasta de Est baby!!!!! All Day Long! Aici, pe aceasta coastă se află orașele mele preferate din America. NY, Miami, Washington DC și Boston! Sorry California, și tu ești frumoasă, însă coasta de est m-a adoptat, mi-a oferit un job, prieteni și o casă! 

Ultima carte citită?

Citită și terminată – Atomic Habbits. Cartea in curs de citire – The 7 Habits of Highly efficient people. Puteți înțelege două lucruri de aici! Unul, că am o problemă în a-mi crea o rutină/obiceiuri 🤪, sau doi că sunt orientată către self development. Glumesc cu punctul numărul unu, bineînțeles. Sunt foarte setată pe dezvoltarea mea personală, sunt ca un burete, consum și absorb tot ce ține de a crește ca și persoană. Vreau sa îmi dezvolt mintea, să mă deschis către idei noi, concepte noi și să experimentez noi moduri de a ieși din zona de confort. 

Pe Alina o găsești pe Youtube și Instagram


Acest interviu face parte din proiectul Romanians Living in the United States, prin care îmi doresc să intervievez câte un român stabilit în fiecare stat american. Dacă ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să susții proiectul, o poți face donând orice sumă poți prin butonul de Paypal de mai jos.

2 Replies to “Visul American a început la marginea oceanului – Interviu cu Alina din Miami”

  1. A fost asa o mare plăcere sa răspund acestui interviu! Toate aceste întrebări mi-au adus aminte de vremurile de la început! A fost greu și nu prea! Întotdeauna ma gândeam ca toată munca depusă atunci ma va aduce unde vreau sa ajung. Prinvind înapoi, nu as schimba nimic!
    Îți multumesc Iuliana pentru aceasta oportunitate de a îmi retrăi emoțiile începutului! 🤗

    1. Iti multumesc si eu Alina!

Leave a Reply