Viata peste ocean – Interviu cu Alina Albin, romanca pentru care Michigan e acum acasa

Alina este o româncă din Timișoara care locuiește de șase ani de zile în Statele Unite. A locuit mai întâi în Florida, și de câțiva ani și-a găsit locul în Michigan, de unde ne încântă cu priveliști absolut minunate de toamnă, atât pe contul ei de Instagram, cât și pe Youtube, unde povestește deschis despre cum este viața în America.

Vă invit să citiți un interviu cu Alina despre provocările pe care le-a întâmpinat pe perioada adaptării la o nouă cultură și cum se simte acum, după șase ani de locuit în Statele Unite.

Salut Alina, îți mulțumesc că ai acceptat sa facem acest interviu pentru Crossing Borders. Te urmăresc de destul de mult timp, de pe vremea când locuiai în Florida, și ca de obicei, când “întâlnesc” români în online care locuiesc în Statele Unite, sunt curioasă să aflu despre experiențele lor aici, mai ales în ceea ce privește adaptarea la o nouă cultură și societate. Zic să începem!

Mulțumesc mult pentru oportunitate! Și mie îmi place să văd cum se adaptează alți români în America și mereu savurez pozele tale din Sunny California. Mai ales când la noi e frig și totul e gri. 

După cât timp de locuit în Statele Unite, ai început să te simți ca acasă? Ai avut un moment declanșator sau a venit treptat?

Cred ca a venit treptat. A început când ne-am mutat în Michigan, la un an după ce m-am mutat în State. Cred ca a contribuit vremea de aici și natura. Revenirea într-un stat cu 4 anotimpuri după un an de palmieri și soare în Florida a făcut ca totul să se simtă mult mai familiar, mai ca acasă. Am început un job în domeniu, ne-am luat o căsuță a noastră, o mașină, am început să îmi fac prieteni. Și încet-încet, locul ăsta a devenit acasă.  

 Care au fost cele mai mari provocări în perioada de adaptare? 
Găsirea unui job. De asta mi-a fost cel mai frică și s-a dovedit că am avut dreptate. A fost și vina noastră (a mea și a soțului) că am ales un orășel mic din Florida în care să ne mutăm, unde oportunitățile de muncă erau puține și proaste. Am tot aplicat la joburi diverse, majoritatea sub pregătirea pe care o am, și nu primeam răspunsuri sau erau răspunsuri negative.

Treaba asta mi-a afectat mult încrederea în sine și am crezut că niciodată nu voi reuși să lucrez în domeniu. Problema s-a remediat rapid după ce ne-am mutat în Michigan. Primul job în domeniu a fost mai greu, după devine mai ușor. Pe lângă job, faptul ca nu am avut mașină a fost tare greu. Eu sunt o fire extrem de independentă și nu mi-a plăcut să depind de soț pentru orice ieșire. Cand mi-am cumparat prima mașină m-am simțit de parcă aș fi prins aripi. A fost un sentiment tare plăcut și m-am simțit mult mai bine după. În funcție de zona Americii în care locuiești, o mașină poate schimba radical experiența pe care o ai. 

Ce anume știai despre Statele Unite înainte să ajungi aici și s-a dovedit a fi total diferit?

Înainte să ajung știam doar ce vedeam din filme. Am crezut că toată lumea  are probleme cu greutatea și că mulți sunt ignoranți. Și nu e așa. Am crezut ca aici viața cool e doar în orașele mari, nu aveam nici cea mai mică idee câtă natură frumoasă există și ce peisaje de vis are țara asta. După 6 ani de America, mi-am dat seama că America e și ce faci tu din ea. Partea bună e ca sunt multe opțiuni și cred ca e ceva pentru fiecare dacă îți menții mintea deschisă și nu vii cu așteptări de filme. 

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să se mute în Michigan? Un fel de MUST KNOW

TREBUIE să îți placa iarna. Și frigul. Nu e Siberia, și nici Polul Nord, dar e lungaaaaă iarna aici. În România, martie și aprilie erau cele mai frumoase luni când totul era verde și înflorit. În Michigan, martie și aprilie sunt cele mai grele luni. E totul gri, încă ninge și e tare deprimant. Mie îmi place iarna, dar aș vrea să se termine în februarie, nu să continue 6 luni…Nu e cazu’ în zona în care sunt eu. E cel mai mare defect al trăitului aici, mai ales dacă nu îți place frigu’. Celelalte trei anotimpuri sunt însă un vis! 

Michigan este un stat superb, plin de natură și peisaje impresionante, mai ales toamna. Cât de greu a fost să te adaptezi la iernile lungi și grele din Michigan? Crezi că omul se adaptează la orice, vrând-nevrând sau e mai mult o luptă pe care o duci cu tine în fiecare iarnă? 

Nu a fost foarte greu, mai ales venind din România. A fost ciudat să văd cât de lungă e [iarna] și cum nu mai pleacă. Frumusețea pe care o vad în restul anului face să merite “sacrificiul” unei ierni aici. În fiecare an însă glumim și ne plangem în martie și ne întrebăm de ce locuim în Michigan? După care vine căldura, totul e verde, lacul e superb și ne amintim rapid de ce am ales Michigan. ?

Cum sunt oamenii în Michigan comparativ cu alte state din Statele Unite?

Comparativ cu cei din zona de sud a țării, mai puțin calzi, dar totuși draguți. Cei din sud mi se par mai apropiați de români ca ospitalitate și atitudine. Cei din nord sunt o idee mai reținuți, mai ales la început. Eu am dat în 90% din cazuri de oameni faini care m-au primit cu brațele deschise. Probabil depinde mult și de zona unui stat. În zona unde locuiesc eu sunt mulți fermieri etc, nu e o diversitate atât de mare cum e în orașele mari, gen Detroit sau în state precum California sau New York. Dar per total, sunt oameni ca peste tot – și faini, și mai puțin faini.

Fall in Michigan

Ce îți place cel mai mult la traiul american? 

Oricat de clișeic ar suna, libertatea. Mi se pare ca atât oamenii, cât și modul de guvernare (bine, asta depinde și de stat) sunt pe principiul “you do you”. Sunt mai puțini oameni care judecă și care stau să vadă ce face capra vecinului. Mai îmi place și atitudinea multora din ei care sunt siguri că pot muta munții din loc, dacă își propun asta. Ca cineva care vine din România, văd des diferența asta de gândire. Eu îmi pun singură piedici și mă gândesc de ce NU aș reuși ceva sau încerc uneori să găsesc scuze. Aici am văzut asta mult mai rar și mi-a plăcut, m-a ajutat să am mai multă încredere în mine și în ceea ce fac. 

Cum ai caracteriza americanii, în trei cuvinte?

Joviali, deschiși, interesanți.

Ce ai schimba la Statele Unite dacă ai putea?

Mâncarea și sistemul de sănătate. Mi-ar plăcea să găsesc mâncare sănătoasă mai ușor. Mi-ar plăcea să nu trebuiască să întorc FIECARE etichetă și să mă ia amețeala când văd lista de ingrediente, mi-ar plăcea să existe mai multă educație în sfera asta. În ceea ce privește sistemul medical, condițiile sunt foarte bune, adică e curat, și medicii sunt în 90% din cazuri extrem de drăguți și amabili. Problemele mele cu industria asta sunt legate de transparență – niciodată nu știi cât platești decât DUPĂ un serviciu. Și prețurile, care sunt astronomice pentru calitatea serviciului medical. Problemele basic sunt rezolvate ușor, însă orice înseamnă boală cronică și ceva ce ține de stil de viață, e tratat instant cu pastile în loc să fie o abordare mai holistică a sănătății omului. Și asta se reflectă în fizicul și psihicul multor oameni de aici.

Ce schimbări majore ai observat la tine de când locuiești în Statele Unite?

Am mult mai multă încredere în mine. Știu că la prima vedere par o persoană plină de self esteem. Nu e cazu’, e chiar opusul. De când locuiesc aici simt că am căpătat mai multă încredere în mine, judec mai puțin, mă plâng mai puțin și am renunțat să mă mai victimizez atâta.

Care este primul obiectiv turistic pe care l-ai vizitat în Statele Unite și te-a făcut să spui WOW?

Empire State Building, NYC. Țin minte că era iunie 2010. Eram pentru prima dată în SUA cu alte două prietene, venisem cu programul pentru studenți work & travel. Ajunsesem cu metroul pe lângă Times Square și primul lucru pe care l-am văzut când am ieșit din gura de metrou a fost clădirea aia impunătoare. Nu mi-a venit să cred că eram în New York City. Am fost fascinată de view-ul ăla.

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să își îmbunătățească limba engleză dar le este rușine să vorbească în public?

Ugh, asta e grea că și eu am fost (și încă sunt uneori) în situația asta. Știu ca nu e ceva nou și sigur ați mai auzit înainte, însă până nu te apuci să vorbesti, chiar și frica de a eșua, e greu sa îți îmbunătățești aptitudinile. Dacă poți să o faci în țara de origine, și mai bine. Dacă nu, urmărește filme/seriale fără subtitrări, înregistrează-te să vezi ce poți corecta în materie de accent (deși nu fă din asta o obsesie, nu e greșit sa ai accent!), citește mult în engleză, începe un jurnal în engleză etc.
De asemenea, eu sunt încă abonată la word genius, un website care îmi trimite zilnic word of the day și ce înseamnă. Mi se pare super helpful și fun, mai ales că de obicei trimit cuvinte interesante. 

Care este cel mai important sfat pe care îl poți oferi celor care vor să viziteze Statele Unite, dar dintr-un motiv sau altul, nu îndrăznesc să facă pasul.

Să nu mai ezite. ?Viza de turist nu e atât de greu de obținut cum se aude și în țara asta e ceva de văzut pentru fiecare. Nu contează dacă îți place muntele, marea, insule, păduri etc., e genul de destinație care are multe de oferit. Și vă recomand să mergeți în orașele mari (New York, Chicago etc.) pentru că vă veți simți cu siguranță “ca-n filme”, însă nu uitați să încercați și zone unde viața e mai slow, sunt sigură că o să vă surprindă în cel mai frumos mod posibil!

⚡10 întrebări fulger!⚡

⚡Dacă ai putea să locuiești oriunde în lumea asta, unde ar fi?
Unde sunt acum. Dar poate într-o casă pe malul lacului Michigan – that’s my dream! 

⚡Ce loc, în care nu ai fost până acum este în topul listei tale?
Lake Moraine, Alberta (Canada). 

⚡Ce îți lipsește cel mai mult de acasă?
Familia. Și prietenii. Și toate momentele frumoase pe care le ratez (nunți, bebeluși, sărbători).

⚡Junglă urbană sau slow life?
Slow life.

⚡Care e mâncarea românească pe care o gătești cel mai des?
Sarmale. Și salată de vinete.

⚡Care este călătoria la care visezi cel mai mult?
Oa, sunt multe, dar un roadtrip prin US la multe din parcurile naționale de pe lista mea sună tare bine acum. 

⚡Ce cuvânt nou pe care tocmai ce l-ai învățat în engleză îți vine acum în minte?
Îmi place să învăț cât mai multe idiomuri, mi se pare că vorbind cu expresii de genu’ vei parea mult mai local și nativ. Îmi plac mai ales cele care au legatură cu lumea sportivă și una învățată recent e a full-court press care înseamnă, figurativ, să pui presiune pe o anumită problemă. 

⚡Ultima carte citită?
Atomic Habits, James Clear.

⚡Ultimul film văzut?
Mă uit foarte rar la filme/seriale pe timp de vară, așa ca ultimul văzut e de pe vremea când a început pandemia – The two Popes.

⚡Ce melodie fredonezi în perioada asta?
Harry Styles – Watermelon Sugar – nu îmi place foarte mult, dar am auzit-o foarte des la radio în drum spre lucru, în ultima vreme. 

Multuuuuuuuumesc mult, Iuliana!


Pe Alina o puteți urmări pe:
Youtube
Instagram în română
Instagram în engleză


Acest interviu face parte din proiectul Romanians Living in the United States, prin care îmi doresc să intervievez câte un român stabilit în fiecare stat american. Dacă ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să susții proiectul, o poți face donând orice sumă poți prin butonul de Paypal de mai jos.

Leave a Reply