Sky is the limit: Despre oportunitati de dezvoltare si viata in Chicago – Interviu cu Liliana

Liliana a ajuns pentru prima oară la Chicago pe vremea când era studentă la Cluj si s-a hotărât să plece in căutarea visului american cu programul Work and Travel. I-a plăcut experiența atât de mult încât a repetat-o și în anii următori de studenție, și mai apoi a decis să se mute definitiv la Chicago, acolo unde era deja și sora ei. Vă invit să citiți povestea Lilianei despre acomodarea în Statele Unite și cum să îți construiești o nouă viață peste ocean.

Buna Liliana, îți mulțumesc că ai acceptat să facem acest interviu pentru comunitatea Crossing Border Stories. Aș vrea să încep prin a afla mai multe despre povestea ta de emigrare. Cum ai ajuns să locuiești în Chicago? Acum cât timp te-ai mutat în Statele Unite și ce anume te-a adus aici?

Prima data am ajuns in Chicago prin Work and Travel cu viza J1 cand eram inca studenta in Romania, la Cluj. Asta fiind in anul 2007. Sora mea era deja mutata in SUA, la Chicago din 2004 și m-a ajutat sa imi obțin un contract de munca pe perioada verii ca si ospatar la un restaurant din downtown Chicago. Făceam foarte mulți bani in cele 3 luni cat stateam si munceam la restaurant, nu plateam nici chirie și nici cheltuieli, pentru că locuiam cu sora mea. La finalul verii mergeam într-o vacanța de 1-2 saptamani prin SUA. Cu banii stransi pe vara in Chicago reuseam să mă întrețin la Cluj la facultate pentru tot restul anului. Am făcut acest lucru si in anii care au urmat, 2008 si 2009 pana mi-am terminat facultatea. În anul 2010 m-am decis sa ma mut in SUA, la Chicago. Lucrurile erau destul de proaste în România în anii respectivi, eu tocmai ce terminasem facultatea și nu mai vedeam nici un viitor, nici o oportunitate în România. Așa ca am ales calea “mai ușoară” și am plecat în SUA. 

Ce reprezintă pentru tine oportunitatea de a locui în Statele Unite?

Pentru mine SUA reprezinta oportunitatea de a fi liber, de a fi tu insuti, fără a fi judecat, de a face ce vrei, reprezinta curajul de a-ți schimba viata, cariera. O alta oportunitate care este de multe ori trecută cu vederea este faptul ca aici poți sa iti faci prieteni din orice țară. Am ajuns sa am prieteni din Rusia, Grecia, Mexic, Polonia, Franta, Italia, Portugalia etc. 

Cum este viața în Chicago? Ce industrii de muncă predomină și cum este traiulul de zi cu zi? 

Viata in Chicago depinde de fiecare ce preocupări are și ce îi place sa faca. Chicago este un oras plin de viata, cu restaurante din toate domeniile culinare, cu spectacole, street festivals, festivale de muzica, de film, este plin de parcuri unde lumea se poate relaxa la un picnic sau un film în aer liber în timpul verii. Mie îmi place enorm sa mă plimb sau sa merg cu bicicleta pe străzi, prin downtown, pe langa rau, pe malul lacului Michigan. Îmi place mancarea foarte mult și prin urmare îmi place sa incerc restaurantele noi care apar mereu in Chicago.

Industriile care predomina cel mai mult la Chicago sunt cele de tehnologie, finante si medicina. Sunt foarte multe companii de software, unele cu renume și traditie, dar si multe startup-uri. Finanțe este un alt domeniu foarte mare în Chicago, avem si aici un mic Wall Street, este un cartier întreg dedicat finanțelor, tradingului etc., care în timpul saptamanii de luni până vineri între 8 am și 6 pm este plin de viata și aglomerat, iar seara si in weekend este un ghost town. Domeniul medical este foarte mare in Chicago. Sunt patru centre universitare foarte mari care au afiliate unele dintre cele mai mari și mai bune spitale din SUA. Tot afiliat de acest domeniu sunt centrele de cercetare în domeniul medical care în fiecare an cresc tot mai mari și atrag tot mai mulți donatori si investitori.

Care au fost cele mai mari provocări în perioada de adaptare? 

Hmm, cele mai mari provocări în perioada de adaptare? Pe vremea cand m-am mutat eu în SUA nu exista încă Google Maps și umblai mereu cu harta orașului după tine și alte hărți și orare ale autobuzelor și/sau trenurilor. Lucrurile sunt mai usoare acum cu Google Maps. 

Ce ți-a lipsit cel mai mult din România în primele luni/ani?

Cel mai mult ce mi-a lipsit din România au fost părinții. Au fost cativa ani în care nu am reușit sa merg în România sa îi vizitez, din cauza ca eram în proces cu actele. Am suferit mult cand anii treceau și eu nu îi vedeam decat pe video. Chiar dacă părinții au venit de câteva ori în vizita cand eu nu am putut sa merg, aveam mereu frica în mine ca dacă ei pățesc ceva, eu cum ajung la ei? Lucrurile s-au linistit o data ce am reușit sa îmi rezolv actele și sa merg sa îi vizitez de cate ori simt nevoia. 

Ce anume știai despre Statele Unite înainte sa ajungi aici și s-a dovedit a fi total diferit?

Înainte sa vin în SUA aveam impresia ca lumea de aici nu știe nimic, că toți sunt “proști”, ca nici măcar nu știu unde este România pe harta, mananca doar burgeri și fast food, sunt reci și foarte egoisti. Spre marea mea surprindere, lumea de aici (sau cel putin din marile metropole — cum este si Chicago printre altele) este foarte cultivata, cu toții știu unde este România. Nu mananca doar burgeri si fast food, sunt foarte orientati spre mancarea sanatoasa si în special “farm-to-table”. Eu de fapt aici am invatat cum sa mentii un stil de viata sanatos, ce e bine și ce nu e bine sa mancam. 

Ce diferențe culturale majore ai observat între americani și români? Cum ai caracteriza cultura americană?

Cred ca cea mai mare diferenta culturala intre cele doua tari este diversitatea. Îmi amintesc când încă eram în România și vedeam o persoana îmbrăcata mai ciudat, sau o persoana de alta culoare, mă uitam lung și fără sa vreau poate judecam acea persoana pentru alegerile vestimentare sau stilul de viata. Aici toata lumea e diferita, nu te mai oprești pe strada sa te uiți lung dacă cineva are parul roz, sau verde, dacă poarte cizme imblanite în mijlocul verii sau dacă aleargă în pantaloni scurti la -20 grade Celsius. 

De ce Chicago și nu oricare alt oraș, sau chiar alt stat? Împărtășește-ne un lucru care îți place la acest oraș și ceva ce nu poți suporta? 

Chicago este un oras superb, plin de viata și plin de oportunități. De ce Chicago? Pentru ca aici este cea de-a doua familie, aici îmi sunt prietenii. Mi-as dori sa ma mut undeva mai aproape de munți, sa fiu în mijlocul naturii, dar îmi este foarte greu din moment ce prietenii mei nu sunt acolo. Ceea ce-mi place cel mai mult la oras este lakefront-ul. Ceea ce nu suport la oraș sunt crimele care se intampla din ce în ce mai frecvent. 

Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să își îmbunătățească limba engleză dar le este rușine să vorbească în public?

Din păcate pot doar sa îi sfătuiesc sa vorbeasca cat mai mult cu americani. Nu cu romani, sau alte nații pentru ca nu o sa isi imbunatateasca niciodată limba engleza. Noi romanii mai romanizam unele cuvinte în engleza (romenglish) și e important sa vorbesti engleza cu cineva care cunoaste si te poate corecta cand gresesti.

Ce îți place cel mai mult la traiul american? 

Ceea ce m-a atras la traiul american și mă atrage sunt oportunitatile de aici. Daca muncesti, faci bani și îți permiti aproape tot ce-ti doresti, “Sky is the limit”. Iar dacă cumva ai nevoie de o schimbare pe plan profesional, sunt și mai multe oportunități. Poți sa faci cateva cursuri și să te specializezi pe domenii total diferite fata de ce ai fost pregatit. Oamenii de aici te încurajează sa cresti cat de mult, atât din punct de vedere personal, cât și din punct de vedere profesional.

Ce ai schimba la Statele Unite dacă ai putea?

Distanța dintre Romania si SUA. 

Ce reprezintă pentru tine visul american?

Oportunitatea de a schimba ceva cand simti ca stagnezi. 

Ce înseamnă pentru tine acasă

Pentru mine “acasă” înseamnă sa fiu cu cei dragi. “Acasa” e in Romania, cu parintii, dar “acasa” e si la Chicago cu cea de-a doua familie care o am aici: prietenii mei cei mai apropiati. 


Leave a Reply