Romani la New York – Interviu cu Oana si Adrian

Mulți visăm să ajungem în New York City măcar o dată în viață. Oana și Adrian nu doar că au visat să ajungă aici, dar și-au și dorit să se mute în acest oraș. Chiar dacă prima lor impresie despre New York City a fost un pic diferită față de ceea ce văzuseră în filmele americane, Oana și Adrian s-au simțit acasă și, încet-încet și-au întemeiat o familie în această junglă urbană. De curând au lăsat în urmă viața agitată a orașului și s-au mutat în Georgia, pentru a se bucura de un stil de viață mai lent și de o altă etapă în viața lor de familie. Vă invit să citiți povestea de emigrare a Oanei și a lui Adrian.

Salut Oana și Adrian! Povestiți-ne cum și când ați ajuns în New York City? Ați vrut dintotdeauna să emigrați în Statele Unite, sau această oportunitate a venit pur și simplu către voi? 

Am ajuns în NYC în mai 2013. Eu, Oana, am câștigat loteria vizelor cu 2 ani înainte, în 2011 și da mi-am dorit întotdeauna să emigrez în USA. De când eram copil mi-am închipuit și mi-am dorit o viață aici, mi-am dorit să am copii americani și să trăim împreună printre americani 😊.

După cât timp de locuit în Statele Unite, ați început să vă simți ca acasă? Ați avut un moment declanșator sau a venit treptat?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Români în America 🇺🇸 (@romani_in_america)

Oana: Sincer, eu m-am simțit “acasă” din primele zile cu toate că, la început, nu mi-a plăcut New York-ul. Era aglomerație, multa lume, mizerie pe străzi…etc. Am fost foarte dezamăgită (și încă sunt) de sistemul public de transport.

Pentru Adrian a venit treptat, el a fost totuși super încântat de ideea de a trăit într-un oraș mare (noi venind direct din Galați care este un oraș destul de mic) și s-a îndrăgostit de NY la prima vedere 😊.

Care au fost cele mai mari provocări în perioada de adaptare?

Pentru Adrian cea mai mare provocare a fost să învețe limba engleză și a considerat că cea mai bună soluție este aceea de a intra în vorbă cu oamenii. În New York este foarte ușor să intri în vorbă cu oamenii la magazin, pe stradă, în metrou…

Pentru amândoi a fost o provocare să ne găsim un loc de muncă pentru că este greu să concurezi pe un loc de muncă cu oameni care au școală aici în US, au experiență de muncă aici și care vorbesc limba mult mai bine.

O alta provocare a fost aceea de a ne construi un credit history. Un credit history este dovada comportamentului tău financiar — plătirea facturilor la timp, cum ți-ai folosit cardurile de credit, etc. Noi nelocuind în US până la momentul respectiv, nu aveam nici un credit history. Acest credit history este important pentru că în baza lui îți faci abonament la telefon, îți închiriezi apartament, îți faci un card de credit, îți faci un împrumut pt o mașină…etc. 

Ce anume știați despre Statele Unite înainte să ajungeți aici și s-a dovedit a fi total diferit?

Știam că NY este “concrete jungle” plin de betoane, fără verdeață și am fost plăcut impresionați de câte parcuri sunt în NY și câte mici parcuri se ascund în fiecare cartier. O altă constatare a fost aceea că filmele americane nu reflectă realitate vieții cotidiene din US. 

De curând ați luat decizia să vă mutați în statul Georgia. A fost o decizie grea să lăsați New York-ul în urmă? Care a fost factorul determinant în decizia voastră? 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Români în America 🇺🇸 (@romani_in_america)

Decizia de a pleca din New York nu a fost o decizie grea. Cu toate că iubim vibe-ul New York-ului, oamenii și cam tot ce reprezintă NYC, noi ne doream să plecăm din NY din 2018 când am realizat că New York-ul nu se mai potrivește cu nevoile noastre ca familie. Situația noastră s-a schimbat, acum îl avem pe AJ și ne doream să mai facem un copil și viața în New York cu copii este dificilă din mai multe puncte de vedere.  

În plus, NY s-a schimbat treptat în rău de câțiva ani încoace. Rata criminalității a crescut, taxele și prețurile sunt tot mai mari..etc. Toate astea fac ca viața de familie să fie super dificilă.

Cât de diferită este viața (politic, economic sau cultural) în Georgia față de New York? Care sunt diferențele majore pe care le-ați observat voi?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Români în America 🇺🇸 (@romani_in_america)

Diferențele sunt multe și majore. În primul rand aici în Georgia avem mai mult spațiu 😊 unde locuim. Stăm într-o casă cu 3 dormitoare și 3 băi și un mic garaj față de NY unde locuiam într-un apartament de 1 cameră.

Viața aici în Georgia este mai liniștită, nu așa agitată că în NY și cred că noi aveam nevoie de așa ceva. Ne simțim mai în siguranță aici față de New York poate pentru că orașele sunt mai mici și oamenii se cunosc între ei – este un simț al comunității mult mai mare și mult mai dezvoltat decât în NY. 

O altă diferență o vedem în taxe și în prețuri care sunt mult mai mici decât în New York.

Ce vă place cel mai mult la traiul american?

Ne place la traiul american faptul că îți poți permite foarte multe lucruri dacă ai un venit mediu. Mâncarea, produsele de îngrijire personală și benzina sunt foarte accesibile de aceea viața poate fi foarte confortabilă.

Ce ne mai place la traiul american este faptul că constituția US protejează foarte bine proprietatea și familia.

Ce ați schimba la Statele Unite dacă ați putea?

Primul lucru care l-am schimba ar fi sistemul medical — este scump, greoi și complicat.

Ce înseamnă pentru voi acasă?

Acasă, pentru noi, este unde putem fi împreună, unde putem să ducem o viață liniștită și în siguranță. Nu credem că “acasă” înseamnă acolo unde te-ai născut sau acolo unde locuiești acum. Viața se schimbă, astăzi “acasă” înseamnă în US dar mâine, “acasă” poate să fie în altă țară, pe alt continent. 

Când vă uitați în urmă, cât de mult s-a schimbat viața voastră de când ați emigrat în Statele Unite? Ce oportunități v-a oferit Statele Unite față de România?

Cred că viața noastră s-a schimbat mult în ultimii ani de când suntem aici. În primul rând, ne-am schimbat mentalitatea, ne-am schimbat modul de a gândi și modul de viață. USA ne-a primit cu brațele deschise și ne-am adaptat repede la stilul de viață american păstrând totuși multe din tradițiile și obiceiurile românești.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Români în America 🇺🇸 (@romani_in_america)

US ne-a oferit oportunitatea de a cunoaște altă cultură, alt stil de viață și o altfel de gândire. Ne-a oferit oportunitatea de a face afaceri într-un mediu prietenos, nu așa ostil și greoi ca în România (am avut câteva afaceri și în România înainte de a emigra în US). US ne-a oferit oportunitatea ca copii noștri să învețe într-un sistem de învățământ foarte bine pus la punct cu școli curate, bine dotate, personal prietenos și bine instruit, o comunicare școală-părinți foarte bună.

Oportunitățile sunt multe și total diferite față de oportunitățile pe care le oferă România, este foarte mult de vorbit pe tema asta, avem timp ? 😊

Ce sfaturi practice aveți pentru cei care vor să se mute în New York City? Un fel de MUST KNOW care poate și vouă v-ar fi fost de folos când ați ajuns în acest oraș. 

Pentru cei care vor să se mute în NY și în US în general, sfatul nostru ar fi să-și schimbe mentalitatea, să fie mai “open minded”. Să fie conștienți că viața este total diferită aici față de Europa, oamenii sunt diferiți și, în consecință, trebuie să te adaptezi rapid la noua viață aici. 

Dacă vrei să trăiești printre americani, trebuie să te schimbi din multe puncte de vedere.


10 întrebări scurte (pentru Oana)

 1. Dacă ai putea să locuiești oriunde în lumea aceasta, unde ar fi?
  • In US 😊
 2. Care este locul tău preferat din Statele Unite?
  • New York
 3. Care e mâncarea care îți lipsește cel mai mult de acasă?
  • Mititei și pizza din România 
 4. Care țară crezi că are cei mai prietenoși oameni?
  • USA
 5. Care este cel mai util obiect care nu îți lipsește niciodată din bagaj?
  • Încărcătorul de la telefon 
 6. Care este călătoria la care visezi ce mai mult?
  • O călătorie în jurul lumii
 7. Care este cel mai ciudat lucru pe care l-ai mâncat vreodată?
  • Caracatița
 8. Ce cuvânt nou pe care tocmai ce l-ai învățat în engleză îți vine acum în minte?
  • Tocmai ce-am aflat că în Georgia când cineva îți spune “bless your heart/soul” este de fapt o formă politicoasă de ați spune că ești prost 🤣
 9. Coasta de Vest sau de Est?
  • West dar din păcate situația curentă din California este nu prea bună 😐
 10. Ultima carte citită?
  • “Think and grow rich” – Napoleon Hill 

 

Pe Oana și Adrian îi găsești pe Youtube și Instagram


Acest interviu face parte din proiectul Romanians Living in the United States, prin care îmi doresc să intervievez câte un român stabilit în fiecare stat american. Dacă ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să susții proiectul, o poți face donând orice sumă poți prin butonul de Paypal de mai jos.

Leave a Reply