Interviu cu părinții mei despre prima vacanță a lor în California

La începutul anului acesta, prin februarie, am început să plănuiesc prima vacanță a părinților mei în California. I-am văzut super determinați și încântați să vină la mine și imediat după ce au obținut viza am știut că trebuie să profit de entuziasmul lor și să planific toată călătoria.


Pentru că nici unul dintre ei nu mai zburaseră cu avionul înainte, dar și pentru că tata nu mai călătorise în afara României până atunci, mi-am dorit foarte mult să merg acasă și să ne întoarcem toți trei cu avionul spre San Francisco. Cu puțină logistică, mi-am cumpărat biletul dus-întors, și tot în același moment le-am cumpărat și lor biletele dus-întors, astfel încât numărul lor de zbor București-San Francisco să fie același cu cel de întoarcere al meu.

Recunosc că am avut emoții să călătoresc cu părinții mei pentru prima oară pe o distanță atât de mare. Eu sunt obișnuită cu zboruri lungi, dar am simțit o responsabilitate destul de mare să călătoresc cu ei peste ocean, mai bine de 15 ore de zburat cu avionul. Grijile mele s-au disipat de îndată ce ne-am urcat la bordul avionului și mama și tata au cerut un gin tonic și eu un pahar de vin roșu.

Două luni mai târziu de la acel zbor, iată-ne pe toți trei pe canapeaua mea din sufragerie, în California, la 10,000 de km distanță de România, depănând cele mai frumoase momente pe care le-am trăit în vacanța aceasta. 

Cum vă simțiți după două luni petrecute în California? Ați mai sta, sau vi s-a făcut dor de casă?

Mama: Aș mai fi stat, dar nu pentru foarte mult timp, cu toate că ni s-a făcut dor de casă, dar ne învățasem cu atmosfera de aici și chiar și un pic cu limba engleză.

Tata: Având în vedere că sunt la prima plecare într-o țară străină, perioada de două luni a fost chiar suficientă. Mă simt foarte bine și am fost foarte încântat de excursiile făcute în California.

Cum a fost să zburați cu avionul pentru prima oară? V-a plăcut?

Mama: Da, mi-a plăcut foarte mult, cu toate că la primul gând mă gândeam că o să am palpitații din cauza înălțimii. Însoțitoarele de bord au fost foarte amabile, servirea foarte promptă, și nu ne-a lipsit absolut nimic, de la mâncare la băutură, toate au fost foarte gustoase.

Tata: Mi-a plăcut foarte mult zborul cu avionul și am urcat în avion fără emoții și fără teamă, ca și cum m-aș fi urcat într-un autocar sau un tren, mai ales că urcarea se face printr-un tunel și nu o scară laterală.

Care a fost prima impresia pe care v-ați făcut-o despre Statele Unite?

Mama: O impresie destul de bună, în general oamenii sunt foarte amabili și foarte politicoși, și zâmbitori tot timpul. Aici totul este înconjurat de verdeață și de ape.

Tata: O impresie foarte bună, mai ales ajungând în zonele cu clădiri impunătoare, atât de înalte încât nici nu poți să numeri etajele.

Credeți că v-ați schimbat în vreun fel după această experiență în Statelor Unite?

Tata și Mama: Dacă ar veni foarte mulți români în America și ar vedea traiul de aici poate l-ar aplica și la noi în România. Am învățat foarte mult despre colectarea selectivă a gunoiului, reciclarea tuturor deșeurilor și chiar a resturilor de mâncare și a resturilor de grădină (compost) care se folosesc la fabricarea îngrășămintelor agricole.

Am observat grija pe care americanii o au față de mediul înconjurător și de animale (lipsa câinilor vagabonzi, centrele de adopție pentru animale) iar asta este impresionant. De asemenea, dacă am putea să schimbăm și mentalitatea românilor, să fie și ei mai veseli, mai relaxați, mai ordonați, pentru că aici, cu toate că sunt o comunitate internațională, oamenii se respectă reciproc (asiatici, afro-americani, europeni, latino-americani), toți se acomodează condițiilor de aici și conviețuiesc în armonie dar fără să își piardă din cultura lor.

Dacă ar fi să descrieți Statele Unite într-un cuvânt, care ar fi acela?

Mama: Civilizație

Tata: Siguranță

Cum vi s-a părut vacanța împreună cu mine, eu în postura de copil al vostru, dar acum adult?

Mama: O vacanță foarte frumoasă, am simțit o apropiere din punct de vedere mamă-fiică. Și chiar am avut de învățat foarte multe lucruri noi de la tine în urma discuțiilor purtate, și mi-am schimbat un pic mentalitatea pe care o aveam asupra vieții. Nu mai zic că ai fost un ghid desăvârșit din toate punctele de vedere, începând de la excursii, limba engleză, și adaptarea aici. Ne-am simțit ca niște copii care au în permanență nevoie de îndrumare.

Tata: Pe copilul Iuliana îl cunoșteam doar în postura de elev de liceu, când mergea la școală, la pregătire la limba engleză, și când era nevoie să merg la ședințele cu părinții la liceu. După care, am cunoscut copilul Iuliana în anii de studenție, iar deodată te-am știut cu un serviciu atât de departe de casă, peste ocean.  A fost prima oară când m-am deplasat ca pasager în mașina condusă de tine pe străzile și autostrăzile californiene. Ca și concluzie, am fost foarte încântați de frumoasa vacanță pe care ne-ai oferit-o. Nu te știam în calitate de șofer auto, sau în viața de familie.

Dintre toate locurile pe care le-ați vizitat în San Francisco, care v-a plăcut cel mai mult?

Mama: În San Francisco mi-a plăcut cel mai mult zona portuară (The Embarcadero) și faleza.  Și Twin Peaks mi-a plăcut mult, a fost fascinant cum se vedea întreaga panoramă a orașului San Francisco.

Tata: Mie mi-a plăcut podul Golden Gate, chiar dacă stând pe el, aveai impresia că este cutremur. De asemenea și Twin Peak mi-a plăcut foarte mult.

Pentru cei care vin în San Francisco prima oară, ce punct turistic le recomandați să aibă pe cap de listă?

Mama și Tata: Twin Peak, Golden Gate și parcul Dolores, tramvaiul turistic (cable car) – de văzut modalitatea de întoarcere a tramvaiului la capăt de linie.

Acum, vorbind despre California pe larg, ce anume din tot ce am vizitat v-a plăcut ce mai mult?

Mama: Parcul Yosemite, pentru că se aseamănă cu zonele muntoase din România, și aduce foarte puțin cu Cheile Bicazului. Mi-a plăcut și Sausalito – o stațiune portuară.

Tata: Parcul Yosemite pentru că are foarte multe cascade, amintindu-mi de cascada Putna de la Lepșa (Vrancea).  Hollywood este un oraș interesant, care atrage atenția pe timp de seară, cu foarte multe reclame luminoase.

Vă vedeți să locuiți vreodată în California?

Mama: Cred că da, ar fi o dorință pentru viitor, dacă am reuși să fim cu toți copiii aici.

Tata: Da, dar de preferință dacă am putea locui la casă, cu grădină, înconjurați de multă verdeață, și nu la distanță

foarte mare de copii.  

Cum a fost pentru voi faptul că nu vorbiți engleza? Ce sfaturi le puteți da celor care doresc să viziteze SUA dar întâmpină bariera limbii engleze?

Mama: M-am simțit ca un copilaș care abia începe să vorbească, neînțelegând limba decât foarte puțin. Îi sfătuiesc să încerce să se pregătească din timp cu anumite aplicații pe telefon pentru conversații strict necesare sau chiar să învețe cât de cât limba engleză. Poți să vizitezi SUA fără să vorbești limba engleză, dacă ai pe cineva care poate să te îndrume și să îți traducă în caz de nevoie, așa cum a fost și fata noastră.

Tata: În primul rând, cine vine în SUA în excursie, este bine să cunoască câteva noțiuni de limba engleză. Poți să te plimbi prin SUA fără să știi limba engleză doar dacă ești însoțit de cineva care cunoaște foarte bine limba engleză și locurile din împrejur.

Ați fost foarte activi pe perioada șederii aici. Mama a mers la yoga în fiecare săptămână, tata a jucat tenis, s-a plimbat cu bicicleta, și amândoi ați ieșit la plimbări zilnice de cel puțin două ore. Cum o să vă petreceți timpul liber de acum înainte?

Mama: Eu cred că o sa caut cursuri de yoga și la Brăila, să încep să merg mai mult pe jos, sau dacă nu, o sa fac gimnastică zilnică acasă, între 30 și 50 de minute.

Tata: Mi-am propus să facem o excursie în Deltă, delfinariu Constanța, Salina Târgu-Ocna și Mânăstirea Dervent. O sa ies la plimbare în oraș, chiar dacă nu am o treaba anume.

Ce aspecte nu v-au plăcut în San Francisco?

Mama și tata: Predomină foarte mult oamenii străzii, sunt foarte mulți, de aici și mizeria de pe anumite străzi, în general zonele turistice, asta referitor la San Francisco. În suburbiile din împrejurul orașului nu vezi oameni ai străzii, doar în orașele mari din California (Hollywood, Los Angeles, San Francisco).

Mama și tata către mine… Spre încheiere, a fost o experiență impresionantă, ne-a plăcut foarte mult să vedem locurile din Mexic unde tu ai locuit la începutul călătoriei tale peste ocean, și ne-a impresionat foarte mult experiența prin care ai trecut tu pentru a-ți îndeplini visul de a ajunge în Statele Unite ale Americii, la care foarte puțini reușesc să ajungă. După experiența prin care ai trecut și ai ajuns aici, se poate scrie o carte sau se poate face un film documentar.

Citește toată seria de articole din aventura părinților mei în California:

Cum este să fii șofer în California? Interviu cu tata după prima vacanță în SUA

Opt ani în strâinătate marchează o experienţă nouă în America!

Leave a Reply