Mexicani în străinătate: între Ciudad de Mexico și București

Sunt româncă și locuiesc în Mexic. Claudia este mexicană  și locuiește în România. Am ajuns pentru prima dată în Mexic, în 2010. Ea a ajuns pentru prima dată în România în 2010. Sunt căsătorită cu un mexican. Ea este căsătorită cu un român.

Ea este Claudia, o mexicană care în urmă cu câțiva ani a schimbat Ciudad de México pe București. De atunci trăiește fericită în România, și deși la început a întâmpinat destul de multe bariere din punct de vedere cultural și emoțional, consideră Bucureștiul  ”acasă”. 

Cei mai mulți mexicani care au plecat în Europa s-au stabilit în țări ca Spania, Germania și Anglia. Spune-mi ce face o mexicană în România și cum ai ajuns în această țară despre care mulți încă nu știu locația sa pe hartă?

Exact, adevărul este că nici eu nu știam unde se situează geografic România pe hartă,  dar datorită Facebook-ului am întâlnit un român cu care am început o cyber-relație și după câteva luni  am decis să vizitez Europa, România și, desigur, să îl cunosc în persoană, așa că am ajuns în România din dragoste.

De cât timp locuiești în București?

Am pășit pentru prima dată în România în 2010 și primii 2 ani i-am petrecut călătorind intre Mexic și România dar locuiesc permanent aici de trei ani.

România este o țară latină, însă limba română nu este atât de ușor de învățat. Cum a fost pentru tine procesul de învățare? Stăpânești limba română, sau încă sunt multe de  învățat? Am putea avea acest interviu în limba română fără nicio problemă?

Uff! A fost foarte dificil pentru mine. La început nu înțelegeam nimic, era ca și cum trăiam într-un balon în care toată lumea vorbea iar eu eram singurul spectator însă acest lucru m-a ajutat mult, am învățat să observ oamenii și să înțeleg felul lor de a fi înainte de a înțelege cuvintele lor.  Acum, după 3 ani înțeleg  bine limba și vorbesc foarte puțin, încă  am multe de învățat. Cred ca este o chestiune de mediul în care mi-am desfășurat activitatea, pentru că, cu prietenii mei și la locul de muncă vorbesc în limba engleză sau spaniolă. Dar sunt încă în procesul de învățare.

Românii și mexicanii au foarte multe în comun. Ne plac reuniunile de familie, apreciem mâncarea bună și suntem vorbăreți. Ce altceva mai poți spune ca avem în comun și probabil nu te așteptai?

Stilul de viață al bărbaților din România. Mă gândeam că fiind o țară europeană, bărbații ar avea o mentalitate mai deschisă, poate un pic liberală, dar nu a fost așa, am găsit, spre surprinderea mea că aceștia sunt de asemenea de tip tradițional, ceva masculi, ca mexicanii. Am descoperit că le plac relațiile pe termen lung și căsătoriile timpurii; precum și obiectivul de a începe o familie și să aibă o viață tradițional “stabilă”. Am fost foarte surprinsă că încă mai cred în cuplu, căsătorie și familie. Ceea ce este un lucru bun.

Trei cuvinte care-i caracterizează pe români?

Vanitate, vorbăreți și intenș

Ciudad de Mexico și București fac parte din două continente diferite, cu o climă total diferită, cu foarte multe culturi și tradiții distincte. Dintre toate schimbările prin care ai trecut ce anume ți s-a părut cel mai dificil din punct de vedere al adaptabilității?

Cred că cea mai dificilă schimbare  a fost clima, pentru că vremea este cea care aduce zâmbetul pe buze mexicanilor, zile însorite și ușoare, cu un sezon rece acceptabil. Iernile mele de aici au fost foarte dificile în special în ultimele două luni ale sezonului, pentru că nu mai aveam răbdare și îmi doream mult să văd soarele și să ascult păsările.  În ceea ce privește tradițiile și cultura am avut numai de învățat, aceste diferențe te îmbogățesc, fără a face comparații, însă mi-au  deschis mintea și toleranța; nu mai zic de înțelegerea față de oameni.

Bucătăria românească este foarte diversă, și, la fel ca în Mexic depinde foarte mult de locul în care mănânci și cu cine mănânci. Ce ți-a  plăcut cel mai mult din preparatele culinare românești și ce anume nu ți-a plăcut atât de mult?

Exact, totul depinde de unde și cu cine încerci mâncărurile tradiționale românești.  Cel mai puțin mi-a plăcut mămăliga, asta la început, dar după ce am gustat o mămăligă în Suceava, m-a încântat! Acum, ceea ce îmi place cel mai mult sunt legumele de vară și faptul că pot găsi produse de țară, sănătoase. Preferații mei sunt papanașii, sunt delicioși. Nu îmi plac de asemenea micii și cârnații deoarece au foarte multă grăsime dar carnea de porc este foarte bună aici în România, cred că mult mai bună decât în  Mexic.

Faptul că în București mai locuiesc câțiva mexicani te-a ajutat în procesul de adaptare sau nu a fost atât de important?

Da, m-a ajutat foarte mult faptul că am avut câțiva mexicani aici pentru că am avut cu cine  împărtăși opinii, sfaturi, experiențe și desigur, în etapele de nostalgie, o terapie de râs, tequila și o bună companie ajută foarte mult.

Cât de des mergi în Mexic și ce anume îți lipsește  cel mai mult?

După trei ani aici, în final, am să mă întorc în Mexic, în câteva luni, aveam nevoie de vacanța asta pentru a îmi încărca bateriile. Scopul meu este de a merge cel puțin o dată pe an pentru a vizita familia, și bineînțeles că ei îmi lipsesc cel mai mult, și desigur, tacos și tortillas.

Cum s-a schimbat viața ta de când ai venit în România?

Categoric! Viața mea s-a schimbat la 360 de grade, însă nu m-am schimbat eu ca persoană, m-am regăsit, am realizat cea care eram cu adevărat, am învățat să îmi valorific calitățile și să le utilizez pentru a supraviețui. Mi-am dat seama de adevăratul meu potențial, rezistență și toleranță la eșec; cred că acest lucru este cel mai important pentru a începe o viață nouă, și asta este ceea ce mi s-a întâmplat, mi-am  dat oportunitatea de a începe de la zero, dar de data asta fiind eu insami.  Interesant, acum un an și jumătate când m-a vizitat sora mea Ilyana pentru nunta mea, după câteva zile aici mi-a spus, “Hei, unde e sora mea? Ești așa de schimbată!

Consideri Bucureștiul “acasă”?

Da, primul meu sentiment de când am ieșit din aeroportul din București pentru prima dată a fost: “Aceasta este casa mea”… a fost curios.

Ce sfaturi le poți oferi acelor mexicani care doresc să se mute în România?

Cred că cel mai important lucru este acela de a citi despre România, pentru a realiza că este o țară frumoasă dar cu multe diferențe greu de depășit; este important să fie conștienți că nu este deloc ușor din cauza limbii, a culturii, a tradițiilor, și, în special în privința joburilor.  Concurența este mare și, ca întotdeauna oportunitățile sunt un pic limitate pentru imigranți; în afară de faptul că românii sunt oameni foarte calificați. Le-aș recomanda, de asemenea să vină cu ideea de a respecta o țară străină, cu calitățile și defectele ei,  pentru că  în cele din urmă suntem noi mexicanii cei care reprezentăm o țară întreagă și avem responsabilitatea de a o reprezenta cât mai bine posibil.

Mai multe informații despre comunitatea de mexicani în România puteți găsi și pe grupul de Facebook, Mexicanos en Rumania, pe care Claudia îl administrează.

Nota: Acest interviu  l-am făcut în anul 2015, pe când locuiam în Mexic.

Leave a Reply