Din Brăila în Canada – Interviu cu Alexandru Boboc

Brăilean de-al meu și coleg de liceu pentru unii dintre noi, Alexandru a împlinit 9 ani de când locuiește în Canada. Spune despre el că se simte împlinit și foarte mulțumit de tot ceea ce a realizat de când este acolo, în special de familia pe care a reușit să și-o construiască, și de faptul că în curând o să devină tătic.

În primul rând îți multumesc pentru timpul acordat. Spune-mi de cât timp locuiești în Canada?

Tocmai s-au implinit 9 ani luna aceasta.

Știu că ai plecat din țară în perioada liceului. Cum îți amintești de perioada aceea, și cum vedeai schimbarea pe atunci?

Da, eram în clasa a-XII-a , a fost frumos, doar ce terminasem cu majoratul, devenisem barbat dacă poți să spui așa…și vedeam plecarea în Canada ca pe un lucru pozitiv, știam că va fi o schimbare mare și că va fi un pic mai greu ,dar am fost foarte optimist și chiar happy.

Cât de repede te-ai adaptat acolo? Ai avut parte de vreun șoc cultural sau faptul că plecaseși cu familia te-a ajutat să treci mai ușor peste momentele grele?

Mi-a luat ceva până m-am adaptat, chiar dacă am plecat cu familia a fost o schimbare majora pentru toata lumea, și da, pot spune că am avut un șoc cultural ─ de la comunicarea cu cei din jur pana la ce să faci să “have fun” ─ a fost o schimbare despre care nu pot să zic că eram pregătiți sută la sută. Una este ce vezi în filme și alta este să le traiești pe pielea ta.

Când ai început să te simți ca “acasă”?

Păi, am ajuns să mă simt ca acasă când am început să învăț mai multe despre viața în Canada, cum să vorbești când mergi la cumparaturi, cum să îți rezolvi vreo problemă, etc. Trebuie să îți cunoști drepturile pentru că nimeni nu îți prea zice nimic, toată lumea îți zâmbește în față dar nimeni nu îți zice verde în față.  Nu mă înțelege greșit, lumea e nice și orice țară are merele ei stricate, numai că, dacă nu știi ce să ceri și cum să o ceri, “lumea” nu se deranjează să îti dea ceva.

Ce îți place cel mai mult la traiul în Canada?

Sincer, îmi place faptul că pe muncă cinstită poți să îți faci cât de cât un trai decent. Aici măcar lumea mai știe de lege și ce înseamnă ea, în România era doar scrisă pe hartie și nu se aplica la toată lumea. Pot să zic că am realizat în Canada în 9 ani ce nu realizam în România în 18 ani pe muncă cinstită.

Ai terminat facultatea în Canada. Cum ti s-a parut sistemul educativ canadian comparativ cu cel din România?

Am făcut un an de liceu/ESL (English as a Second Language) și patru ani de universitate.  Liceul este o gluma aici, nici nu se compară cu cel din România. Mă duceam numai pentru prezență. Facultatea, pe de altă parte, este la fel ca aceea din România. Îi  “cerne” foarte mult pe cei care aplică, și toți te mint că primul an e mai greu dar de fapt primul an e o gluma. Dacă ajungi în al 4-lea an înseamnă că, chiar meriți să fii acolo. În primul an de universitate am fost 45 de studenți în clasă și în anul patru cand am terminat rămăsesem numai șase, me inclusive. Așă că, poți să îti dai seama, mulți s-au mutat la altă specialitate mai usoară, alții au facut mai puține cursuri astfel făcând mai mulți ani de universitate, cinci, șase sau chiar șapte, iar altii pur si simplu they gave up și și-au căutat de muncă. Eu am terminat Financial Math, poate și de aceea, însă tot îi “cerne” facultatea.

Cand te uiți în urmă, te gândești la cum ar fi fost viața ta dacă ai fi rămas în România?

Sincer, nu vreau să par cu nasul pe sus, poate că oricine dacă ar fi avut oportunitatea să plece din România la un trai mai bun, ar fi facut-o, însă pot să zic că da, am realizat mai multe într-o perioadă mai mică de timp decât dacă aș fi rămas în țară. Părinții mei oricum nu pot să zic că aveau o situație financiară prea bună, la fel ca multi români așa că, nu cred că aș fi realizat prea multe. A fost greu și aici la inceput, poate mai mult pentru părinți decât pentru noi, dar încet încet ne-am ridicat pe picioarele noastre. Știu foarte mulți români care au venit în Canada, au stat unu, doi sau maxim cinci ani și după, s-au întors în România sau în Europa pentru că nu au putut să se obișnuiască aici.

Esti căsatorit cu o româncă, nu? Ați făcut nunta în Canada?

Da, cu o româncă din Constanța.  Am cunoscut-o aici cand eram în școală, și am făcut nunta în Canada, pentru că în România nu prea aveam cum, fiind din două orașe diferite.  Așa că ne-am adus prietenii cei mai apropiați și familia și am facut nunta aici. O să avem și bebe soon. (zâmbește)

Felicitari!  Acum că tot ai adus vorba de bebe, o să doriți să vorbească limba română?

Da normal, noi acasa vorbim numai româna și avem foarte mulți prieteni români. Să vezi accentul meu în engleză și sunt de nouă ani în Canada (rade). Este și școală de Limba Română aici, plătită de stat. O fostă profesoară de limba română din România, aici predă franceza și limba română pe deasupra.

Ce nu iți place la canadieni?

Nu știu cum să raspund. În Canada sunt foarte mulți emigranți din toate colțurile lumii.  În școală, din 45 numai cinci erau canadieni, restul erau emigranti.  Pot să  îți spun că, ceea ce nu îmi place la cultura “Canadiana” este că lumea își cam vede fiecare de parcela lui, nu e ca în România cand puteai să ieși la gratare afară, să mergi pe faleză, tu și toată Brăila. Aici lumea iese numai dacă este vreun festival ceva, sau prea frumos afară, în rest e gol pe stradă.

Ce iti lipsește cel mai mult din România?

Dacă mă întrebai asta acum câțiva ani aș fi zis prietenii și chiar viața, dar acum dupa nouă ani, dupa ce mi-am făcut o viață aici, am familie, bebe on the way chiar dacă par ciudat, nu pot să zic că îmi lipseste ceva.  Poate bunicii și familia pe care încă îi am în România.

Cât de des mergi în țară?

Am fost doar o dată în țară doar ca să vedem de unde vine fiecare și am fost la Brăila și la Constanta. Nu am mers mai des pentru că au venit bunicii si unchiul destul de des aici. Mi-ar plăcea sincer la nebunie să merg în vacanță chiar every year, dar să mai stau în Romînia…nu cred.

Cum privești România după nouă ani de Canada?

Cu speranța că poate într-o zi o să se schimbe și viața din țară chiar dacă acum economia din Europa este din ce în ce mai jos. Îi “doresc” numai bine (zâmbește).

Cât de strânsă este comunitatea de români în Canada?

Toată lumea întreabă asta și nimeni nu crede. Românii din Canada sunt altă specie de români. Toate națiile aici se ajută între ei și învață…în afară de…ghici cine…românii !!

Care ar fi cel mai practic sfat pe care l-ai oferi românilor care intenționează să se mute în Canada?

Să nu vină în Canada cu iluzia că aici găsesc câini cu covrigi în coadă. Este mult de muncă și primii câțiva ani este foarte greu, dar dacă ai vointă să muncești poți să îți faci o viață decentă.

Sursa foto: Alexandru Boboc arhivă personală

Leave a Reply