Despre traiul australian și un stil de viata laid back

În 2018, după o relație de patru ani la distanță, Roxana a decis să se mute în Australia și să își întemeieze o familie. Am stat de vorbă cu ea despre aventura aceasta de a lăsa România în urmă și de a pleca atât de departe într-o țară în care nu foarte mulți români au posibilitatea de a emigra.

Roxana s-a născut și a crescut la Vâlcea și nu avea nicidecum în plan să se mute din țară, cu atât mai puțin atât de departe. Însă după ce a început o relație la distanță cu actualul ei soț, relație care a durat patru ani și a necesitat mai multe vizite între România și Australia, Roxana a luat decizia de a se muta în Australia pentru a-și întemeia o familie și a începe un nou capitol alături de actualul ei soț. Am stat de vorbă cu Roxana pe Zoom despre viața relaxată a australienilor și despre provocările pe care le-a întâmpinat pe parcursul procesului de emigrare. Vă invit și pe voi să îi cunoașteți povestea.

Cum a fost perioada de adaptare? Ce ți s-a părut cel mai dificil în primele luni?

Cel mai greu mi-a fost că nu puteam să lucrez pentru că încă aveam viza de turist și stăteam acasă toată ziua. Pentru că stăteam acasă nu aveam posibilitatea de a-mi face prieteni, așa că am zis să-mi petrec timpul respectiv plănuind nunta noastră. Am avut foarte mare noroc pentru că atunci când vii în Australia cu viza de turist nu ai voie să stai mai mult de trei luni, și noi ne apropiam deja de sfârșitul celor trei luni și am zis să organizăm o excursie în Bali. Când eram în Bali am primit notificare că mi-a fost aprobată viza de logodnă.

Ce anume te-a surprins cel mai mult când te-ai mutat aici? 

Ce m-a surprins cel mai mult în mod plăcut este că oamenii îți zâmbesc foarte mult pe stradă chiar dacă nu-i cunoști. Ce îmi mai place foarte mult este cultura cafelei care este tipică regiunii din Melbourne. Cafeaua în Melbourne este cea mai bună cafea pe care am băut-o vreodată. 

Ce anume te-a ajutat sa te integrezi?

Eu sunt privilegiată de faptul că soțul este australian, deci el mi-a explicat cultura lor și multe alte lucruri pe care nu le cunoșteam, cum ar fi informații despre Primele Națiuni despre care se știe foarte puțin în Europa. Sunt locații care sunt considerate sfinte pentru ei, la fel și anumite tradiții, și trebuie să știi cum să te comporți pentru că ei au o cultură total diferită față de australienii de origine europeană. Deviez un pic de la subiect, dar de exemplu mi se pare foarte frumos pentru că la serviciu, australienii încep fiecare ședință cu Acknowledgement of Country, care are scopul de a recunoaște si de a ne arata respectul fata de Primele Națiuni pe al căror pământ ne întâlnim

Cât de greu sau de ușor este să emigrezi în Australia?

Depinde foarte mult de motivele pentru care vrei să vii aici în Australia, și mai depinde și când anume te-ai decis să vii, pentru că după pandemie a fost greu pentru toată lumea pentru că granițele au fost închise. Pentru mine a fost greu pentru că am avut nevoie de foarte multe documente care trebuiau traduse și pentru viza de logodnă ai nevoie de dovezi care să demonstreze că relația este autentică și reală. Totul a durat un an și ceva. 

Cunosc persoane care au venit cu viză de studii pentru că se obține destul de ușor pentru că Australia își dorește să primească cât mai mulți studenți internaționali. Nu mai știu dacă s-a schimbat legea dar acum câțiva ani după ce îți terminai studiile puteai să aplici pentru a obține rezidență permanentă și era o cale prin care puteai să rămâi aici. Mai cunoscusem un cuplu din Irlanda, și tipul avea viză de lucru sponsorizată de către angajatorul australian și a putut să își aducă și soția. Deci sunt tot felul de căi dar depinde de țara de origine a fiecăruia. 

Cum ți-ai găsit primul job? 

Am început să aplic la joburi imediat ce am primit viza și am avut noroc pentru că soțul lucra la universitate și biblioteca universității căuta mereu studenți care să lucreze part-time și am lucrat acolo pentru o perioadă. După o perioadă am început să aplic pentru alte companii pentru un job full-time și un prieten de aici lucra la o companie care avea nevoie de persoane pentru echipa de customer service, și așa am început să lucrez acolo. Practic, am avut noroc la început pentru că am avut aceste conexiuni, mă gândesc că fără ele îți este mult mai greu. După ce am început să am o anumită experiență în Australia, pentru că aici se pune foarte multe accent pe experiență, am început să fiu sunată de anumite companii, și cam după doi ani mi-a fost mult mai ușor să îmi schimb serviciul.  

Ce industrii de joburi predomină în regiunea în care locuiești? Este mai greu să îți găsești un job dacă ești imigrant?

Am văzut că foarte multe joburi sunt în customer service și merchandising, acestea sunt marea majoritatea a joburilor pe care le-am văzut eu. Nu am avut nicio experiență negativă ca imigrant când mi-am căutat un job, nu cred că se uită la asta angajatorii ci la faptul că ai sau nu experiență de muncă în Australia, pentru că ei fac lucrurile într-un anumit fel. Ce am observat însă, atunci când nu ai rezidență permanentă, companiile își asumă un risc cu tine pentru că nu e garantat că tu vei rămâne în țară, și unele companii sunt mai deschise să angajeze emigranți ca alte companii.

Ce ți s-a părut cel mai greu în tot procesul de emigrare?

Cel mai greu pentru mine a fost să mă mut departe de părinți și de familie. Pentru că sunt singurul copil cred că a fost și mai greu pentru ai mei. Eram obișnuită să îi am mereu acolo. Al doilea aspect a fost viza, pentru că a fost destul de costisitoare. A durat ceva până am reușit să strângem bani pentru tot procesul acesta. Și a treia chestie care mi s-a părut foarte grea a fost faptul că din cauza prețurilor la chirie și a caselor, a trebuit să stăm departe de centru orașului Melbourne, însă majoritatea joburilor sunt în centrul orașului. 

Ce îți place cel mai mult la traiul australian?

Îmi place că sunt foarte prietenoși și deschiși, depinde și de zonă bineînțeles, dar în general sunt foarte laid back și asta îmi place foarte mult. 

Este ceva anume ce nu suporți la australieni?

În general nu, însă singurul minus pentru mine a fost distanța asta mare între casă și serviciu. Dacă aș putea să schimb ceva ar fi să fie mai multe joburi în suburbii, pentru că depind atât de mult de centrul orașului. Ar fi mult mai benefic și pentru restaurantele din suburbii și comunitate în general. Acum lucrez de acasă, dar înainte de pandemie era destul de greu. Mergeam cu mașina până la stația de tren, apoi luam trenul vreo 40 de minute și apoi luam și un tramvai ca să ajung la birou. În general îmi lua cam o oră și douăzeci de minute ca să ajung la birou, și seara ajungeam acasă extenuată.

Ce înseamnă pentru australieni să ducă un trai decent?

Momentan, având în vedere prețurile din Melbourne, un salariu decent în Melbourne e undeva la 60K anual, de persoană, ceea ce nu e foarte mult, dar este un salariu cât de cât decent. Dar dacă vrei să ai casa ta, dacă vrei să mergi în excursii de câteva ori pe an, și dacă mai ai și copii, cred că îți trebuie cel puțin 100K de persoană. 

Care este mâncarea tipică în Australia?

Australienilor le plac foarte mult plăcintele, în special plăcintele cu carne. Au și o prăjitură foarte bună aici cu foietaj, Cremeschnitte Vanilla Slice. Dacă vii aici trebuie să o încerci. 

De asemenea, Melbourne este una din capitalele vegane ale lumii și sunt foarte multe restaurante vegane și mâncarea vegană are același preț ca cea normală. Se mai mănâncă și fish and chips, cam în general ce se mănâncă în UK, pentru că majoritatea australienilor de origine europeană sunt de acolo.

Când te gândești la România, de ce anume îți este cel mai dor?

De familie și de prieteni. Mi se face dor de locurile mele natale, orășelul în care am crescut. 

Care e mâncarea românească pe care o gătești cel mai des?

Nu prea gătesc din păcate românește pentru că durează foarte mult, dar dacă stau să mă gândesc cred că pască fac cel mai des, pentru că i-am obișnuit pe socrii cu asta, dar fac câteodată și sarmale și cozonaci. 

Ce înseamnă pentru tine acasă?

Este destul de greu de definit, dar acasă e locul unde se află persoanele dragi mie. Atât Australia pentru că aici e soțul meu, cât și România pentru că acolo sunt părinții mei. 

Cum te simți printre australieni?

La fel precum mă simt și printre români. Depinde foarte mult de personalitatea celor din jurul meu și nu de cetățenia sau etnia lor. Mă pot simți fie în largul meu alături de un grup de australieni, fie precum o intrusă alături de altul. Sunt atâtea tipuri de oameni în Australia, încât îmi este imposibil sa mă înțeleg cu toți, însă mi-am făcut grupul meu de prieteni aici, alături de care mă simt “acasă”. De obicei, îmi dau seama din primele momente dacă personalitatea mea și a altei persoane sunt compatibile și, în funcție de acest aspect, încep sau nu o prietenie. Încerc să fiu înconjurată doar de persoane minunate, de la care am de învățat numai lecții pozitive și care îmi fac viața mai frumoasă. 

Cum ai caracteriza australienii?

In general, australienii sunt foarte “laid back”, adică relaxați prin felul lor de a fi. Nu prea le pasa ce zic alții despre ei… normal, cu excepțiile de rigoare.  Aici nu prea exista concepția de “Vai! Dar ce o sa zică lumea?”, sau cel puțin nu la persoanele pe care le-am cunoscut. Ei se duc în șlapi sau, în unele zone, chiar și desculți la magazin. Se îmbracă sportiv sau cum se simt ei mai confortabil. În Australia nu am simțit presiunea de a arata într-un anumit fel sau de a mă îmbrăca într-un anumit fel, acea presiune pe care am simțit-o în România. Îmi place mai mult felul lor prin care privesc viața. Nici să trăim într-un stres continuu nu este bine.

Care este locul preferat din Australia?

Clar zona orașului Cairns și insulele tropicale din apropierea sa. De ceva timp, tot cochetez cu ideea de a mă muta în tropice. Ne întoarcem cu plăcere de fiecare data în această zona și nu ne plictisim niciodată de ea. Sunt atâtea locuri noi de văzut de fiecare dată, multe insule din Marea Coralilor care pot sa fie vizitate direct din Cairns, fiecare mai frumoasă decât cealaltă. Fauna nativă a zonei este extrem de fascinantă. Aici poți întâlni crocodili în libertare chiar pe plajă, pe care însă trebuie sa îi admiri de la depărtare, pentru siguranța ta. 

Care este călătoria la care visezi ce mai mult?

Să vizitez insulele din Marea Caraibilor și asta pentru că sunt destul de greu de accesat din Australia. Drumul este lung, iar zborurile scumpe. Mi-ar plăcea să pot ajunge cândva acolo și să vizitez măcar Cuba, Jamaica, Puerto Rico si Bahamas.

Ce cuvânt nou pe care tocmai ce l-ai învățat în engleză îți vine acum în minte?

Nu e chiar cel mai recent cuvânt învățat, însă unul dintre cele mai recente și care mi se pare mai interesant: “U-ie”, care înseamnă de fapt “U-turn” în Australia. Îmi place felul cum sună. Australienii au tendința de a scurta anumite cuvinte. Spre exemplu, “service station” este “servo”, “breakfast” devine “brekkie” sau “brekky”, “tradesman” sau “tradesperson” “tradie” etc. Unele variante mai scurte sunt puțin mai greu de ghicit, cum ar fi “sparkie” care înseamnă “electrician”. Sună puțin amuzant la început, însă te obișnuiești cu timpul și ajungi să vorbești așa. 

Ce sfaturi ai pentru cei care vor sa se mute in Australia? 

În primul rând să vină cu mintea deschisă, pentru că nicio țară nu este perfectă. În special, dacă au o experiență negativă la început, să nu se demoralizeze pentru că durează un pic până reușești ceea ce ți-ai propus. Australia este o țară foarte frumoasă din punct de vedere al reliefului și a biodiversității și ai foarte multe lucrurile pe care poți să le vezi. Este greu să emigrezi, dar nu imposibil.