Cum este sa traiesti visul american? Interviu cu HaiHui in doi

Au străbătut America (aproape) în lung și’n lat. Din Key West până în Seattle, prin California, Arizona, Utah și Las Vegas, chiperii sunt călători cu normă-ntreagă și străbat meleagurile americane de aproape un an de zile. Fac asta cu pasiune, autenticitate și mult pozitivism. Momentan se află în paradis, adică pe o plajă cu palmieri în Hawaii de unde vor continua să ne încânte cu peisaje rupte din filmele americane.


Vă invit să citiți un interviu cu Andreia și Ionuț, chiperii călători de la HaiHui în doi, despre vizita lor în San Francisco dar și despre cum și-au împlinit și încă trăiesc visul american.

Cum vă simțiți după atâtea luni petrecute în Statele Unite? Ați mai sta, sau vi s-a făcut dor de casă/ducă?

Avem sentimentul că suntem aici dintotdeauna. Aparținem locului; e un sentiment pe care-l întâlnim des în călătoriile noastre și asta pentru că suntem extrem de adaptabili, încercăm să ne bucurăm de prezent, cat de mult putem, fără să ne proiectăm în alt loc sau să ne ancorăm în trecut. SUA, față de alte țări vizitate, ne-a oferit un sentiment de familiaritate și siguranță mai mare. În plus, am câștigat experiențe memorabile și prieteni prețioși. Am mai sta, sigur; zilele astea chiar ne confruntăm cu o stare melancolică pentru că se apropie data plecării. Și nu, nu plecăm spre casă, ci spre noi tărâmuri… însorite 🙂 Ne e dor de familie, de sentimentul acela că te afli acasă, înconjurat de oameni dragi, sub aripa lor. Însă, în același timp, încercăm să nu ne agățăm de asta și să ne focusăm pe visul nostru de a călători și de a ne simți bine, indiferent de circumstanțe.

HaiHuin2 in San Francisco

Ce anume știați despre San Francisco înainte să ajungeți aici și s-a dovedit a fi total diferit?

Știam că e un oraș fermecător, clar! Numeroasele filme realizate aici ne-au ajutat să ne conturăm o imagine. Însă, ne-am lovit și de multe preconcepții/prejudecăți, venind mai ales din rândul cunoscuților și a celor cu care am discutat despre vizita noastră în SF. Am simțit frică și respingere, ascultând opiniile altora. Dar s-a dovedit a fi una dintre cele mai frumoase experiențe urbane din State! Am învățat să ne ascultăm instinctul și să lăsăm experiențele altora să le aparțină lor, nu nouă.

Care este primul obiectiv turistic pe care l-ați văzut în San Francisco și v-a făcut să spuneți WOW?

Pentru noi SF = Golden Gate Bridge. Impresionant tablou! 

Ce sfaturi aveți pentru cei care vor să vizite San Francisco? Un fel de MUST KNOWE unul dintre top trei orașe de vizitat în State. I-am sfătui să lase la o parte prejudecățile, să nu își facă scenarii și să simtă energia orașului! Să accepte imperfecțiunea orașului; să-i descopere farmecul. Ca sfaturi practice, pornim de la ideea că e un oraș scump, însă te poți încadra în buget fără probleme: te poți caza prin Airbnb în orașele limitrofe (spre exemplu, noi am stat în San Bruno, la o distanță de 20 de minute de oraș); poți lua metroul, autobuzul – parcările sunt scumpe, într-adevăr sau poți descoperi orașul la picior. Niciodată să nu lași lucruri la vedere in mașină :). Ni s-a părut un oraș sigur – vorbim din experiența personală, desigur.

Cum vi se par oamenii în San Francisco, comparativ cu alte orașe din Statele Unite?

Nu am simțit diferențe față de alte orașe în atitudinea lor. În schimb, ni s-au părut mai focusați; fie pe ceea ce fac (job); fie pe un stil de viață sănătos, sport în general; orașul are un aer tineresc. Toată lumea aleargă, se plimbă cu bicicleta sau merge la yoga. Am simțit mereu că ne aflăm într-un campus studențesc :)).

Ce vă place cel mai mult la traiul american? 

Ne place relaxarea oamenilor; atitudinea lor, de fapt. Nu simți încrâncenare, negativism. Sunt multe aspecte care ne plac în America: de la case, infrastructură, grad de civilizație până la posibilitățile pe care ți le oferă; diversitate.Vă vedeți să locuiți vreodată în California sau în altă parte a Statelor Unite? Dacă da, unde anume?

Da, în Santa Barbara, Carmel sau Monterey. Și în Naples, Florida sau Hawai’i 🙂 Nu aveam gusturi rele, deloc :)). 

Ce înseamnă pentru voi acasă? Vă simțiți pe peste tot unde mergeți ca acasă?

Acasă e o stare, de fapt. De multe ori, asociem ideea de acasă cu locul în care am copilărit, crescut, petrecut o parte din viață. Însa, e doar un atașament, o zona de confort. Pentru noi acasă e acel loc în care ne simțim bine, fericiți, cu care rezonăm destul de mult și care ne satisface anumite nevoi. Ne-am simțit acasă în Bali, în Bucovina și aici, în America. 

Credeți că v-ați schimbat în vreun anumit fel după această lungă călătorie în State Unite? Dacă da, cum anume?

Absolut! Daca Asia ne-a oferit experiențe mai autentice, orezării sau plaje cu maimuțe – mai sălbatice, să le numim, America ne-a oferit opusul. Lecții, de fapt. Parcă suntem mai determinați să ne urmăm visul, să fim mai buni; să ne dorim să vedem mai mult din lumea asta, să ne dorim mai mult de la noi și de la alegerile pe care le vom face în viitor, de la societatea în care trăim – parcă a stârnit o competiție cu noi înșine.

Care este cel mai important sfat pe care îl puteți oferi celor care vor să viziteze Statele Unite, dar dintr-un motiv sau altul, nu îndrăznesc să facă pasul? 

În momentul în care am încheiat anul sabatic prin Asia de Sud Est, știam că vom veni în America. Ne doream extrem de mult să facem un roadtrip din NYC până în Los Angeles. Ni se părea un vis așa de îndrăzneț! Nu dispuneam de resurse financiare care să ne susțină un vis așa nebunesc, la acea vreme. Însa, ne-am mobilizat: am cumpărat biletele de avion cu o lună și jumătate înainte, apoi ne-am mobilizat pentru a găsi oportunități din punct de vedere financiar și pentru a ne putea permite o astfel de experiență. Acel roadtrip nu s-a concretizat, însa am făcut altele, reușind să vizităm peste 25 state, plecând cu mașina din Key West și până în Seattle. Îndrăznește și acționează! Apoi, mai sunt cei care au multe preconcepții. Am primit mii de mesaje prin care oamenii ne-au mulțumit pentru ca le-am arătat cât de frumoasă e America, le-am schimbat convingeri și i-am convins s-o viziteze. Pentru cei din categoria din urmă, îi invităm pe canalul nostru de YouTube: HaiHui in doi.

10 întrebări scurte (pentru Andreia)

⚡Dacă ai putea să locuiești oriunde în lumea aceasta, unde ar fi? 

Hmmm, ar însemna să aleg între Noua Caledonie, Italia, Hawaii sau Noua Zeelanda 🙂 Aș locui în mai multe zone, în funcție de etapă, vârstă, feeling 😉

⚡Care este locul tău preferat din Statele Unite?

M-am simțit acasă pe-o plaja din Naples, Florida, în Santa Barbara, California și în Maui, Hawai’i. În general, în cele două orașe asta am simțit, ca regăsesc parți din Europa și din America. Apoi, în Maui, parți din Asia. Sunt multe alte locuri ce m-au fermecat: Horseshoe Bend, parcurile naturale (Antelope, Bryce, Yellowstone etc), zeci de orașe. Mi-a plăcut tot ce am văzut și mi-e greu să fac un clasament. Fiecare stat e unic, diferit de celălalt și de fapt, asta face America atât de frumoasă și de complexă. N-ai cum sa n-o iubești!

⚡Care e mâncarea care îți lipsește cel mai mult de acasă?

Puiul de țară cu smântână și mămăligă; scrijelele făcute pe plită și borșurile/ciorbele, în general.

⚡Care țară crezi că are cei mai prietenoși oameni?

Peste tot am întâlnit oameni prietenoși. Din Indonesia, Filipine, Sri Lanka până în America sau țările nordice. Cred că totul pornește de la atitudinea/deschiderea noastră, în general. Niciunde nu am simțit respingere. Ni s-a părut ciudat să fim ajutați necondiționat peste tot unde am fost – de cate ori ne simțeam pierduți – și mereu am avut un semn de întrebare: dacă vor ceva în schimb? Dar, învățam și ne educăm :).

⚡Care este cel mai util obiect care nu îți lipsește niciodată din bagaj?

În general, am învățat să pun în bagaj doar lucrurile de care am nevoie și-mi folosesc, zilnic. Cel mai util cred ca este pașaportul; fără de el nu aș putea călători.

⚡Care este călătoria la care visezi cel mai mult?

Visez să ajung în Noua Zeelanda și în insulele din Oceania, apoi Africa.

⚡Care este cel mai ciudat lucru pe care l-ai mâncat vreodată?

Am mâncat șarpe cu clopoței în Arizona și aligator în Florida, broască în Vietnam :).

⚡Ce cuvânt nou pe care tocmai ce l-ai învățat în engleză îți vine acum în minte?

Îți scriu din Hawai’i, deci îți spun la cald un cuvânt nou învățat aici, în limba hawaiiana: Mahalo (Mulțumesc).

⚡Coasta de Vest sau de Est?

Personal, rezonez mai mult cu cea de Vest:).  

⚡Ultima carte citită?

Yrvin Yalom – Călătoria către sine

Pe Andreia și Ionuț îi găsiți pe Instagram unde postează poze parcă rupte din rai și pe Youtube cu clipuri inedite și pline de autenticitate din călătoriile lor. 


Acest interviu face parte din proiectul Romanians Living in the United States, prin care îmi doresc să intervievez câte un român stabilit în fiecare stat american. Dacă ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să susții proiectul, o poți face donând orice sumă poți prin butonul de Paypal de mai jos.

Leave a Reply