Cum este să fii șofer în California? Interviu cu tata după prima vacanță în SUA

Weekendul trecut am plecat cu părinții din San Francisco și am condus până în Ensenada, Mexic. Am făcut aproape 1000 de km doar dus, și deși a fost super obositor, experiența de a călători de-a lungul Californiei împreună cu ei a fost unică pentru că am reușit să le arăt multe locuri pe care eu le am la suflet.

Încă de când au venit părinții la mine mi-am dorit să le arăt viața californiană exact așa cum este ea. Nu am vrut să petrecem majoritatea timpului doar în San Francisco, sau în suburbiile din împrejurul orașului, am vrut ca ei să cunoască California în lung și-n lat, și tocmai de aceea ne-am aventurat cu mașina în mici escapade de weekend, care deși au fost obositoare, le-au oferit o vedere de ansamblu a statului californian.

Una dintre experiențele pe care pe care am vrut să le-o ofer, în special lui tata, a fost aceea de a conduce în California. De când am ieșit din aeroport am văzut entuziasmul lui pentru mașinile mari și autostrăzile largi, și știam că nu îl las să se întoarcă acasă fară să fi condus mai întâi pe autostrăzile de aici.  

Înainte să vă citiți interviu pe care l-am făcut cu tata despre experiența de a fi șofer dar și pieton pe străzile californiene, fac o scurtă paranteză să vă povestesc un pic despre tata și experiența lui de șofer profesionist.

În ochii mei, tata este exemplul perfect de perseverență și progres, și aici mă refer atât la viața lui personală cât și la cea profesională. Până să ajungă șofer profesionist care deține carnet de conducere pentru categoriile A, B, C, D și E, tata a mers ani la rând pe bicicletă, și mai apoi pe motoretă.

Abia după ce a terminat școala de șoferi profesioniști la vârsta de 18 ani în localitatea Schitu Golești, județul Argeș (în Brăila nu existau școli de șoferi profesioniști), s-a angajat ca șofer profesionist și prima mașină pe care a condus-o a fost un camion-autobasculantă cu care transporta materiale de construcție la șantierele unde se construiau blocuri de locuințe sau instituții publice. Câțiva ani mai târziu, tata a urmat stagiul militar la o unitate de aviație (de unde și pasiunea lui pentru avioane și aeroporturi), și a condus chiar mașina de ambulanță a unității.

După ce a terminat școala de subofițeri de poliție Vasile Lascăr de la Câmpina, la absolvire a primit repartiție la Poliția municipiului Brăila, și în scurt timp era conducător auto pe o mașină Aro, cu care se deplasa la anumite intervenții. Pe toată durata carierei de polițist a mai condus mașini ca Dacia 1300, Logan, și microbuz.

Tata a schimbat și multe mașini personale de-a lungul anilor, dar cred că cea care a intrat în istoria familie noastre, a fost faimosul Trabant de culoare bleu. Cu Trabantul plecam noi în concedii vara, și la nevoie încăpeam și nouă persoane în el, cu tot cu bagaje. Trabantul este dovada evoluției noastre, a familiei Papuc.  Și uite că, după 41 de ani de condus doar în România, fără niciun incident major, tata a ajuns să conducă pe autostrăzile cu 10 benzi din California!

Care a fost prima impresie pe care ai avut-o când am plecat din aeroport cu mașina și am ieșit pe autostrada?

Am fost foarte impresionat pentru că nu mai văzusem autostrăzi cu mai mult de două benzi pe sens. A fost prima dată când am văzut autostrăzi cu cinci, șase și mai chiar multe benzi pe un singur sens.  

Acum, după ce am străbătut California până la granița cu Mexicul, cum ți se par autostrăzile de aici? Cum ți se pare infrastructura statului californian?

Semnalizarea benzilor pe autostrăzi este foarte bine delimitată pentru a putea circula destul de sigur și pe timp de noapte. Infrastructura este foarte bună.  Majoritate autostrăzilor au foarte multe benzi pe un sens, între 4 și 10 benzi pe anumite porțiuni. Există multe autostrăzi suspendate, aș spune chiar o încrengătură de autostrăzi suspendate.

Cum conduc șoferii în California?

Șoferii conduc foarte bine, sunt prudenți. Ce m-a impresionat foarte mult este că șoferii sunt foarte respectuoși cu pietonii.  Nu se claxonează dacă s-a făcut un blocaj, sau dacă cineva nu pleacă imediat de la semafor.

Ce diferențe ai observat între soferii californieni și cei români?

Diferențele sunt mari. În sensul că în România se folosește foarte mult claxonul, toată lumea claxonează pe toată lumea, pe când în California șoferii sunt foarte liniștiți, și nu se șicanează între ei. În general, se respectă foarte mult regulile de circulație.

Cum ți s-a părut să conduci o mașină care are cutie de viteză automată, considerând că de mai bine de 41 de ani ai condus doar mașini cu ambreiaj și manetă de viteză?

Se conduce mult mai ușor, dar tot timpul eram tentat să caut ambreiajul și schimbătorul de viteze.

Ce alte detalii ți-au atras atenția pe străzile californiene?

A fost prima dată când am văzut o mașină cu două volane, și pe stânga și pe dreapta (mașina care colectează gunoiul). Faptul că, trecerea la nivel de cale ferată este prevăzută cu barieră atât pentru mașini cât și pentru pietoni, iar barierele sunt foarte bine semnalizate atât acustic cât și optic. Mi-a plăcut și călătoria cu metroul. Nu am văzut până acum metrou care să iasă pe la suprafață. La fel și cu trecerea de pietoni pe toate sensurile, inclusiv pe diagonala.

De asemenea, și parcarea pe străzile în pantă – aici este o regulă generală ca toate vehiculele să aibă roțile virate în direcția contrar plecări. Am fost de asemenea foarte impresionat de poduri pentru că sunt construite peste apă și au o lungime foarte mare, unul dintre poduri are chiar distanța Zăvoaia – Insurăței. 

Leave a Reply