Guanajuato: Un loc magic in inima Mexicului

Mă uit peste albumul cu poze din Guanajuato și mă răscolesc o grămadă de amintiri frumoase din locul acela magic. Dintre toate locurile pe care le-am vizitat în Mexic, Guanajuato este un oraș care m-a cucerit din prima clipă prin explozia sa de cultură, artă, clădiri pictate în culorile curcubeului și străzi șerpuite care te fac să te simți ca într-un labirint. 

Guanajuato a fost la un moment dat în istoria Mexicului cel mai important oraș minier, tocmai de aceea și topografia destul de atipică a orașului. Străzi sinuoase, tunele subterane, piețe înconjurate de artiști care își prezintă arta în plină stradă, biserici și case în stiluri neoclasic și baroc.

Guanajuato este un oraș care nu are foarte mult unde să se extindă, fiind înconjurat de dealuri, tocmai de aceea când vizitezi orașul ai impresia că toată populația este concentrată în același loc. Localnicii se intersectează cu sutele de turiști, și parcurile precum Jardin de la Union devin un mozaic de culturi, un loc în care noile generații stau la povești cu cunoscătorii satului. 

Dacă ajungi în Guanajuato, una dintre cele mai interesante experiențe culturale pe care trebuie să le trăiești este festivalul callejoneadas – o petrecere gen paradă – organizat de studenți muzicieni, costumați în trubaduri spaniole care defilează pe timp de seară pe străzile înguste ale orașului și istorisesc povești despre tradițiile și obiceiurile specifice locurilor. Este experiența care mi-a plăcut cel mai mult în Guanajuato și pe care ți-o recomand și ție dacă vrei să sprijini cultura și talentul local și să te distrezi pe cinste!

Deși sunt foarte multe puncte turistice pe care poți să le bifezi și care merită văzute, eu îți recomand să-ți rezervi una sau două seri în care să te așezi la o terasă în mijlocul parcului Jardin de la Union, să îți comanzi o cafea și să privești oamenii și interacțiunile lor. Sau să iei un loc pe scările din fața teatrului Juarez și să observi lumea din jurul tău.

Oricât de mult aș putea să-ți vorbesc despre Guanajuato și toate punctele turistice care merită vizitate cred că mai mult te vor inspira fotografiile pe care le-am făcut cât am fost acolo, și poate te vor determina să pui pe listă și acest oraș plin de istorie din inima Mexicului. 

Alte obiective turistice din Guanajuato: 

  • Muzeul Mumiilor
  • Teatrul Juarez
  • Universitatea din Guanajuato
  • Plaza de la Paz
  • Museo del Pueblo de Guanajuato
  • Museo Casa Diego Rivera

Leave a Reply