La începutul anului 2017 mi-am propus să citesc mai multe cărți despre emigrare și despre ce înseamnă pentru alții experiența de emigrant. După primele cărți citite mi-am dat seama că nu toate poveștile de emigrare încep cu dorința unei persoane de a face o schimbare.
Poveștile de emigrare sunt de multe ori dureroase, forțate de circumstanțe imprevizibile care pun viața multor persoane în pericol. Poveștile de emigrare sunt și povești de iubire care se desfășoară în mijlocul unui haos. Frica de moarte, dorința de a fi liber, iubirea, toate aceste aspecte și multe altele fac parte din poveștile de emigrare pe care le-am citit în ultimul timp.
Cinci cărți despre emigrare, cultură, religie, iubire și auto-cunoaștere pe care ți le recomand să le citești.
Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini
O poveste incredibilă despre iubire, religie, prietenie și loialitate până la moarte și dincolo de ea. Am citit cartea asta la recomandarea celei mai bune prietene ale mele, și pentru că eram în vacanță în Mexic când mi-a vorbit despre ea, am cumpărat-o și am citit-o în spaniolă. Este una dintre cele mai profunde și dureroase povești pe care le-am citit anul acesta și care m-a mișcat până la lacrimi. Îți recomand tot ceea ce Hosseini scrie, poveștile lui sunt dureroase dar necesare. Citește și Vanatorii de zmeie.
Exit West este o poveste de iubire, emigrare și cunoaștere de sine. Am citit cartea pe când mergeam la un curs de engleză și am scris și un eseu în care care a trebuit să argumentez dacă poveste dintre Saeed și Nadia, cei doi protagoniști din carte, a fost o poveste de iubire. Mi-a plăcut mult această carte pentru că autorul îți pune la încercare imaginația și pentru că, deși povestea este fictivă, știu că în realitate, emigranții trec prin experiențe similare, uneori chiar mai dureroase decât cele prin care au trecut Saeed și Nadia.
Lion: A Long Way Home de Saroo Brierley
Probabil ai văzut deja filmul Lion în care este prezentată povestea lui Saroo, un băiețel de doar cinci ani care se pierde pe străzile unui oraș din India și care își găsește casa și familia abia după 25 de ani. Dacă nu ai văzut filmul ți-l recomand, dar doar DUPĂ ce citești cartea mai întâi. Este o poveste de viață impresionantă, una dintre cele mai inspiraționale povești pe care le-am citit în viața asta, nu doar anul acesta.
Necredincioasa de Ayaan Hirsi Ali
Am citit povestea lui Ayaan Hirsi Ali pe nerăsuflate. Ayaan Hirsi Ali este una dintre cele mai admirate și controversate figuri politice din zilele noastre. Cartea a ajuns să fie un bestseller internațional, iar povestea vieții sale ilustrează triumful asupra adversității, dorința de a fi liberă și de a învinge presiunile religioase impuse de societățile din Orientul Mijlociu.
Standing Alone in Mecca: An American Woman’s Struggle for the Soul of Islam
by Asra Q. Nomani
Asra Q. Nomani este o jurnalistă musulmană care face un pelerinaj la Mecca și reflectă asupra schimbării statutului femeilor în religia musulmană și impactul lumii moderne asupra practicii islamului. Standing Alone în Mecca este o poveste personală, dar și povestea multor altor femei musulmane, aducând în prim plan viața femeilor în contextul religiei islamice prin obiectivul unic al hajj-ului (pelerinajul musulman la Mecca care are loc în ultima lună a anului și pe care toți musulmanii trebuie să îl facă cel puțin o dată în timpul vieții lor).