Totul pentru un cozonac!

Să vă povestesc cum am făcut cozonaci (sau am încercat să fac) pentru prima oară în viața mea. Mă mai lovește din când în când ideea asta cum că ar trebui să păstrez tradițiile românești și dacă în alți ani m-am aventurat să fac sarmale, anul acesta am zis să încerc să fac cozonaci. Cât de greu poate să fie?

Am ales două rețete diferite de la Jamilla Cuisine, o rețetă de cozonac tradițional dar fără frământare, și altă rețetă de un cozonac european, Babka, care arăta super delicios pe site.  A durat două zile toată aventura asta, și mi-am adus aminte de mama și mamaia care obișnuiau să frământe cozonaci toată ziua, ca mai apoi să așteptăm cu toții până noaptea târziu doar să putem rupe o bucățică de cozonac proaspăt.   

Care au fost provocările?

❄️Este super greu să păstrezi tradițiile românești atunci când locuiești în străinătate. Mă refer la tradițiile care necesită gătit extensiv, mai ales pentru o persoană ca mine care nu gătește foarte mult românește, mai fac din când în când fursecuri, un chec, dar cozonaci, fie ei și fără frământare necesită labor of love, vorba americanilor.
❄️Tăvile de cozonac. Nu am găsit, sau nu m-am organizat din timp să caut si să cumpăr niște tăvi mai mari, ca alea de cozonac. Prin urmare, cozonacul european a trebuit să îl tai în două și sa fac doi, că nu încăpea în tavă.
❄️Ingredientele și măsura lor. Când încerci să faci o rețetă românească cu indicații în grame, ml, etc.,  dar măsurile pe care le ai in bucătărie sunt după alte standarde, totul devine o provocare. Făina nu cred că era la fel, până și cantitatea indicată în rețetă nu a fost suficientă, a trebuit să tot adaug făină, untul din rețetă zicea că trebuie să aibă 80% grăsime, iar untul meu nu indica procentul de grăsime, ba din contra cred ca era cel mai sănătos unt pentru că aluatul Jamillei arăta mai uleios, nelipicios, și al meu nu. Drojdia a fost o altă provocare, pentru că aici eu nu am găsit drojdie proaspătă sau nu am știut cum să caut.
❄️Rahatul!! Slavă domnului că s-a deschis un mini market turcesc în cartier, că altfel nu găsești rahat pe nicăieri aici.
❄️Dezastru ca după război și spălat vase non stop timp de două zile. Bine, exagerez, dar m-am simțit extenuată și bucătăria era plină de făină la un moment dat.

Deși cozonacul Babka european nu a ieșit deloc bine, dar cozonacul tradițional a ieșit excelent, deși la un moment dat credeam că nu o să iasă pentru că aluatul nu arăta foarte bine și când am încercat să îl împletesc s-a cam rupt. Am dus un pic și la birou să guste și colegii din el și să vedem verdictul final.

Una peste alta, sunt fericită (dar obosită) cu rezultatul final, așa că, Happy Holidays everyone!

Leave a Reply