Ziua Recunoștinței în Statele Unite ale Americii

Întotdeauna mi-au plăcut tradițiile familiale pentru că ne creează obiceiuri pe care inițial le asimilăm în perioada copilăriei, prin prisma tradițiilor părinților noștri, și mai apoi pe multe dintre ele ajungem să le punem în practică cu propia noastră familie.  

Când eram mică, în familia mea tradițiile nu erau sărbătorite doar de Crăciun, Paște sau Revelion, ci în fiecare duminică, ziua în care, indiferent de situație, la ora două după amiază, ne strângeam cu toții în jurul mesei pentru a lua prânzul în familie. Este poate cea mai frumoasă amintire pe care o am din copilărie, și asta pentru că multe momente haioase se desfășurau în jurul mesei pline cu mâncare.

Când am plecat din țară știam că va fi o provocare să păstrez multe dintre tradițiile care îmi plăceau atât de mult acasă. În primii ani în Mexic îmi era greu să sărbătoresc până și Crăciunul, de altfel cea mai așteptată sărbătoare când eram acasă, dar de care cu greu m-am bucurat când afară erau 20 de grade și eu priveam oceanul pe fereastră.

Cu timpul, am adaptat unele tradiții românești la noul stil de viață, iar la altele am renunțat complet, în schimbul altora. În urmă cu câțiva ani, am realizat că îmi plac mult acele tradiții care au de-a face cu atmosfera familială, prietenoasă, tocmai pentru că cele mai memorabile momente se desfășoară de obicei în jurul mesei, unde obișnuim să depănăm amintiri și să cream altele noi.

De aceea, dintre toate tradițiile americane pe care le-am observat în ultimii trei ani, singura pe care am adoptat-o, și pe care o aștept cu nerăbdare în fiecare an, este Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day).

Ziua Recunoștinței datează încă din anul 1621 când coloniștii împreună cu americanii nativi au împărtășit o sărbătoare de recoltă de toamnă, care este recunoscută astăzi ca fiind una dintre primele sărbători de Ziua Recunoștinței. Abia în anul 1863, Ziua Recunoștinței a fost declarată o zi de sărbătoare națională de către președintele Abraham Lincoln, și de atunci se sărbătorește în fiecare an, în a patra joi din luna noiembrie.

De-a lungul anilor, Ziua Recunoștinței a devenit o zi pentru familie și prieteni, o zi în care se ia masa în familie și se servesc preparate tradiționale precum curcan, cartofi dulci, sos de afine, plăcintă de dovleac și multe alte bucate adaptate de fiecare familie.

Ziua Recunoștinței deschide și sezonul cumpărăturilor de Crăciun, începând cu Black Friday, o zi de cumpărături compulsive, în care mii de americani preferă să se îmbulzească printre raioanele din magazine, în loc să stea acasă, în sânul familiei.

Eu aștept cu nerăbdare Ziua Recunoștinței nu pentru nebunia de Black Friday, ci pentru că îmi place tradiția de a găti curcan la cuptor și a umple masa cu bucate delicioase pe care să le servesc în familie.  

 

Leave a Reply