Q&A: Studii universitare si licentierea profesionala in Statele Unite

De când am scris despre experiența mea cu procedeul de vizare a studiilor din România și acreditarea lor în Statele Unite, am primit zeci de întrebări pe tema asta. La unele am știut să răspund iar la altele nu.

Subiectul acesta este unul căutat de foarte mulți români care fie deja se află în Statele Unite, fie vor să vină aici și nu știu cum să procedeze cu vizarea studiilor. Am să sintetizez mai jos câteva din întrebările primite și am să răspund atât cât știu din propria experiență. 

Înainte de toate, vreau să subliniez că pentru a lucra legal în Statele Unite nu ai neapărat nevoie de vizarea/echivalarea studiilor. Atâta timp cât nu ai o profesie care necesită licență profesională, cum ar fi domeniul medical, nu ai nevoie de echivalarea studiilor. Dacă ai terminat facultatea în România și acum locuiești în State, îți poți găsi un job în aproape orice domeniu, de la marketing, comunicare, relații publice și chiar și IT, fără să ai nevoie de echivalarea studiilor. Joburile care au nevoie de echivalare, cel mai probabil au nevoie și de obținerea unei licențe de profesare la nivel statal în Statele Unite. 

Încă o precizare. Când m-am apucat de vizarea studiilor în România și echivalarea lor la agenția WES, am făcut-o pentru că îmi doream să mă înscriu la un masterat în Statele Unite (locuiam deja aici) și credeam că am nevoie de acest procedeu pentru a mă înscrie la o universitate americană. Nu am fost eu foarte informată, pentru că în cele din urmă, universitatea unde am aplicat avea un departament special pentru echivalarea studiilor. A fost nevoie să le trimit diploma și suplimentul în original (suplimentul era bilingv, romano-engleză) și departamentul universității mi-a făcut echivalarea. Tot procedeul de vizare și echivalare de care am scris AICI nu mi-a folosit pentru înscrierea la masterat. Tocmai de aceea, dacă citești acest articol pentru că locuiești în Statele Unite și vrei să îți continui studiile, interesează-te mai întâi la universitate unde vrei să te înscrii dacă îți pot face echivalarea studiilor, ca să nu mai treci prin tot procesul prin care am trecut eu fără niciun rost. 

Sintetizez mai jos câteva dintre întrebările primite pe tema aceasta. Răspunsurile sunt bazate pe experiența mea și din ceea ce am mai citit și eu pe subiectul acesta. 

Am terminat Facultatea de Litere în România, specializarea limba și literatura română-engleză. Vreau sa merg în SUA și vreau sa știu daca îmi va fi recunoscută diploma.

Depinde foarte mult în ce domeniu vrei să lucrezi aici în Statele Unite și chiar și în ce stat anume. Chiar dacă ai terminat Litere în țară nu poți să predai direct în Statele Unite. Va trebui să te înscrii la o universitate americană care oferă un Teaching Program. Dacă doar vrei să lucrezi ca traducător sau ceva similar, nu ai nevoie de echivalarea studiilor. 

Dacă vin cu viză de turist în Statele Unite pot să mă înscriu la master acolo și să primesc viza de student?

Dacă vii cu viză de turist în Statele Unite nu poți să te înscrii la masterat aici. Primul pas ar fi să aplici la o universitate din State și apoi te vor îndruma ei cum să aplici pentru viza de student. Găsești AICI mai multe detalii despre viza de student și cum poți să aplici pentru ea

Dacă sunt rezident american, pot să mă înscriu la o facultate în Statele Unite având doar diploma de bacalaureat? Aș vrea să mă înscriu pentru a profesa ca asistenta medicală.

Cel mai bine este să te interesezi direct la universitatea undei vrei să înscrii. Este posibil da, dar cerințele sunt diferite de la o universitate la alta. 

Cum se procedează cu echivalarea studiilor în domeniul medical? Mai exact pentru un medic stomatolog ce pași ar fi de urmat în SUA după ce ajungi pe teritoriul lor?

La momentul când am primit întrebarea aceasta nu am știut să răspund. Eram și eu foarte curioasă să știu care sunt pașii și am găsit câteva informații care sunt valabile atât pentru stomatologie dar și alte profesii care necesită obținerea unei licențe. 

Licențierea profesională în Statele Unite este în general reglementată la nivel de stat, și constă în obținerea unei licențe din partea autorităților pentru recunoașterea calificărilor profesionale.

Primul pas ar fi să consulți pagina International Affairs Office pentru a identifica licența profesională de care ai nevoie. Apoi pagina respectiva te trimite către fiecare asociație unde este explicat procesul de obținere a unei licențe pentru a profesa în domeniul respectiv. După ce ai ajuns pe pagina asociației care te interesează cu siguranță o să găsești un link care te trimite către alegerea statului în care vrei să profesezi. Și tot așa. Continuă căutările până ajungi la nivelul statal sau local al asociației respective și vezi care sunt cerințele pentru a obține o licență profesională. 

Sfaturile împărtășite mai sus sunt bazate pe experiențele de până acum ca student și rezident permanent în Statele Unite, și nu trebuiesc luate ca literă de lege. Acestea sunt informații pe care eu le-am căutat și m-am documentat înainte să le împărtășesc cu voi. 

Te încurajez să citești cu atenție următoarele site-uri înainte de a lua o decizie despre procesul de vizare/echivalare a studiilor sau obținerea unei licențe profesionale în Statele Unite.

Vizare/Echivalare Studii
Prefectura Municipiului București – Program Apostilă
NACES – National Association of Credential Evaluation Services
CNRED – Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor

Licențiere profesională în Statele Unite
Enic-Naric – European Network of Information Centres in the European Region și National Academic Recognition Information Centres in the European Union
International Affair Office – Professional Licensure
CarreerOneStop – Sponsored by the US Department of Labor

Citește și:
Cat ma costa sa fac un masterat in Statele Unite?
Cum am dat admiterea la un masterat american
Impresii după prima săptămână de masterat!
Motivele pentru care m-am înscris la masterat în Statele Unite

3 Replies to “Q&A: Studii universitare si licentierea profesionala in Statele Unite”

 1. Hello, my name’s Eric and I just ran across your website at crossingborderstories.com…

  I found it after a quick search, so your SEO’s working out…

  Content looks pretty good…

  One thing’s missing though…

  A QUICK, EASY way to connect with you NOW.

  Because studies show that a web lead like me will only hang out a few seconds – 7 out of 10 disappear almost instantly, Surf Surf Surf… then gone forever.

  I have the solution:

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to TALK with them – literally while they’re still on the web looking at your site.

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works and even give it a try… it could be huge for your business.

  Plus, now that you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation pronto… which is so powerful, because connecting with someone within the first 5 minutes is 100 times more effective than waiting 30 minutes or more later.

  The new text messaging feature lets you follow up regularly with new offers, content links, even just follow up notes to build a relationship.

  Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable.

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business, potentially converting up to 100X more eyeballs into leads today!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://boostleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=crossingborderstories.com

 2. Hi, Eric here with a quick thought about your website crossingborderstories.com…

  I’m on the internet a lot and I look at a lot of business websites.

  Like yours, many of them have great content.

  But all too often, they come up short when it comes to engaging and connecting with anyone who visits.

  I get it – it’s hard. Studies show 7 out of 10 people who land on a site, abandon it in moments without leaving even a trace. You got the eyeball, but nothing else.

  Here’s a solution for you…

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to talk with them literally while they’re still on the web looking at your site.

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

  It could be huge for your business – and because you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation – immediately… and contacting someone in that 5 minute window is 100 times more powerful than reaching out 30 minutes or more later.

  Plus, with text messaging you can follow up later with new offers, content links, even just follow up notes to keep the conversation going.

  Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable.

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

  You could be converting up to 100X more eyeballs into leads today!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://boostleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=crossingborderstories.com

 3. Cool website!

  My name’s Eric, and I just found your site – crossingborderstories.com – while surfing the net. You showed up at the top of the search results, so I checked you out. Looks like what you’re doing is pretty cool.

  But if you don’t mind me asking – after someone like me stumbles across crossingborderstories.com, what usually happens?

  Is your site generating leads for your business?

  I’m guessing some, but I also bet you’d like more… studies show that 7 out 10 who land on a site wind up leaving without a trace.

  Not good.

  Here’s a thought – what if there was an easy way for every visitor to “raise their hand” to get a phone call from you INSTANTLY… the second they hit your site and said, “call me now.”

  You can –

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site.

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

  Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better!

  That’s why we built out our new SMS Text With Lead feature… because once you’ve captured the visitor’s phone number, you can automatically start a text message (SMS) conversation.

  Think about the possibilities – even if you don’t close a deal then and there, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

  Wouldn’t that be cool?

  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

  You could be converting up to 100X more leads today!
  Eric

  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE https://boostleadgeneration.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you’d like to unsubscribe click here http://boostleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=crossingborderstories.com

Leave a Reply