O scurtă istorie a imigranților în Statele Unite ale Americii

De-a lungul timpului, la fiecare câteva decenii, un nou val de imigranți ajungea în Statele Unite și se lovea de o ambivalență americană.  

Pe deoparte, rolul Statelor Unite de a oferi refugiul celor asupriți era un motiv de mândrie și superioritate americană, dar în același timp, ironic, cei care erau produsul unui val de imigrare precedent nu-i plăceau și nici nu aveau încredere în cei abia sosiți. “Americanii adevărați” erau preocupați că cei nou-veniți le vor lua locurile de muncă și reprezentau o amenințare pentru societate.

Atitudinea aceasta sună cunoscută chiar și în zilele noastre, nu? Uităm totuși că locurile nu ne aparțin. Avem impresia că dacă am ajuns înaintea altora într-un loc asta îl face al nostru, când de fapt în acel loc au ajuns alții cu mult înaintea noastră. Nimeni nu este doar dintr-un singur loc, toți suntem un pic de aici și un pic de acolo.  

Se spune că cine nu își amintește trecutul, este posibil să îl repete. Tocmai de aceea este important să ne amintim cum, de-a lungul deceniilor, Statele Unite a tratat imigranții, sperând că nu vom repeta aceleași greșeli. 

Cum arătau Statele Unite înainte de 1790?

Majoritatea oamenilor de știință spun că acum mai bine de 12.000 de ani înainte de ultima topire a ghețarilor, un grup de nomazi asiatici a traversat strâmtoarea Bering aflată între Siberia și Alaska, ajungând astfel pe un nou continent – continentul american. Strămoși ai indienilor americani, acest grup de nomazi au fost primii imigranți care au ajuns în Statele Unite. 

Prin anul 1000 vikingii explorau partea nordică a continentului American, urmând ca prin 1600 să ajungă și primii imigranții europeni care aduceau cu ei foarte multe boli dar și animale nemaivăzute până atunci pe continentul american. Spaniolii fiind printre primii vizitatori străini s-au stabilit în statul Virginia, britanicii au ocupat New England, și olandezii New York-ul și New Jersey. Odată cu stabilirea primilor coloniști pe teritoriul american, au fost aduși și primi sclavi din Africa și insulele Caraibe.

Statele Unite după 1790

Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii prin care coloniile britanice din America de Nord și-au declarat independența față de Regatul Unit al Marii Britanii a modelat istoria turbulentă a sistemului de imigrație din Statele Unite. În 1790 Congresul american adoptă prima lege de naturalizare care permitea străinilor, atâta timp cât erau albi și liberi, să devină cetățeni americani.

…any alien, being a free white person, may be admitted to become a citizen of the United States…


În anii ce au urmat, Statele Unite devenise un azil pentru cei asupriți în Europa. Cele mai mari orașe portuare, New York, Boston și Philadephia primeau imigranți într-un număr foarte mare, în special irlandezi, care treceau printr-o foamete devastatoare în Irlanda. Imediat după ce a început revoluția industrială în Statele Unite, mii de imigranți și-au găsit de lucru ca muncitori pentru calea ferată ce avea să se construiască de pe coasta de est până pe coasta de vest a Statele Unite. Tot în această perioadă s-a răspândit și goana după aur, 
the Gold Rush din California, atrăgând imigranți din Asia care ajungeau în portul din San Francisco.

Marele Val de imigranți a avut loc între anii 1880-1924
Perioadă în care peste 24 de milioane de imigranți au ajuns în Statele Unite din Germania, Scandinavia și sud-estul Europei. Cehi, slovaci, polonezi, sârbi, și croați, majoritatea fugeau de opresiunile politice și sociale ale Imperiului Austro-Ungar în căutarea visului american.

În 1882 a fost aprobată și prima lege care controla sosirea imigranților – The Chinese Exclusion Act – actul de excludere a chinezilor interzicea intrarea muncitorilor chinezi în Statele Unite. Până în 1952 toți imigranții asiaticii au avut interzisă intrarea în Statele Unite. 

Ellis Island

În 1892 s-a deschis Insula Ellis în portul din New York – prima stație de imigrare din Statele Unite. Primul imigrant procesat este Annie Moore, o adolescentă din County Cork din Irlanda. Peste 12 milioane de imigranți au intrat în Statele Unite prin Insula Ellis între 1892 și 1954.

În 1924 legea bazată pe țara de origine – National Origins Act – a restricționat drastic numărul de imigranți din Lumea Veche. Doar 150.000 de imigranți pe an aveau să fie acceptați în Statele Unite, în urma acestei legi, un număr exagerat de mic, comparat cu milioanele de imigranți care ajunseseră aici înainte de Primul Război Mondial. Numărul de imigranți din țările europene a fost redus drastic, astfel încât fiecare națiune a primit o cotă bazată pe proporția numărului de imigranți aflați deja în Statele Unite în 1910. Printre puținele țări favorizate de această lege se afla Anglia, Irlanda și Germania.

În 1948 au început să se vadă schimbări în politica de imigrare, ca și consecință a celui de-al Doilea Război Mondial. Legea Persoanelor Strămutate – The Displaced Person Act – avea să permită intrarea în SUA a peste 400.000 de refugiați ai comunismului și alte persoane afectate de război. În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, aproape un milion de imigranți ajungeau în Statele Unite din peste 100 de țări. Bineînțeles că toate aceste statistici luau în calcul doar imigranții legali. 

În 1965 Legea Imigrației – The Immigration Act – a pus capăt legii din 1924 care se baza pe o cotă pentru fiecare țară. Noua legea de imigrare accepta 20.000 de imigranți din fiecare țară, iar acest număr putea crește datorită sistemului de preferințe. Erau acceptați imigranți care aveau familie în Statele Unite sau care erau rude cu un cetățean american. Tot după anul 1965 s-a permis intrarea în SUA și a persoanele persecutate politic și religios din America Latină și Asia.

În 1986 Ronald Reagan a semnat Legea privind Reforma și Controlul Imigrațieilege ce oferea amnistie și promisiunea unui green card imigranților ilegali care ajunseseră în Statele Unite înainte de 1982. Mai bine de 2.7 milioane de imigranți ilegali au beneficiat de această amnistie. Parte din această lege a fost și penalizarea angajatorilor care angajau imigranți ilegali.

În 1994 s-a încercat aprobarea unei legi care interzicea imigranților ilegali accesul la educație publică, dar legea a fost contestată într-un proces jurisdicțional și găsită neconstituțională de către un tribunal federal.

În 2012 predintele Barack Obama semnează un act (DACA) prin care protejează tinerii numiți Dreamers (copii imigranți care au fost aduși în Statele Unite în mod ilegal de părinții lor) pentru a nu fi deportați, și pentru a putea munci legal pe teritoriul Statelor Unite. Legea nu le oferă însă o cale către cetățenie.

În 2019, președintele Trump a încercat să desființeze actul DACA dar decizia lui a fost respinsă de Curtea Supremă de Justiție a SUA.

De-a lungul istoriei, relația Statelor Unite cu imigranții nu a fost deloc prietenoasă, în ciuda faptului că, ironic, țara aceasta este fondată de imigranți. Pare că tindem să uităm sau să ignorăm trecutul.  

Leave a Reply