Nostalgii de acasă

Exact acum o lună mă întorceam din România.  A fost probabil, cea mai reușită surpriză pe care le-am făcut-o alor mei de când sunt plecată de acasă.  Mi-am cumpărat un bilet de avion și fără să zic la nimeni că vin acasă, am plănuit în detaliu cum aveam să-i surprind în prag de ușă.


Reacția fiecăruia dintre ei a fost diferită, dar exact așa cum mă așteptam.  Emoțiile au fost atât de profunde încât mi s-au întipărit în suflet pentru totdeauna.

De obicei, vacanțele în România le pregătesc din timp, pentru că vreau ca totul să iasă perfect și pentru că îmi doresc să petrec timp cu toată familia, în egală măsură.  De data aceasta am vrut să le ofer o altfel de surpriză, mai ca în filme, sau ca în visul Dorinei (sis) unde ajung acasă în fiecare weekend cu un avion expres.

Odată ce treci granița, e greu să te mai simți acasă. Când sunt aici îmi e dor de acolo. Când sunt acolo îmi e dor de aici. –  Laura Sitea

Fără îndoială, trecerea timpului își lasă amprenta pe noi, pe relațiile de familie, pe felul în care percepem anumite locuri care odată ne erau mai mult decât familiare, dar care cu trecerea anilor încep să pară pe alocuri străine.   Fiecare regăsire cu România îmi răscolește amintiri de toate felurile. Inevitabil, după câțiva ani de locuit în afara țării încep să fac comparații între țara mea și alte locuri din lumea asta pe care am ajuns să le vizitez sau în care am locuit.

Îmi dau seama că, pentru unele lucruri timpul parcă a stat în loc, însă pentru altele parcă a zburat prea repede. Străzile din jurul blocului unde am copilărit îmi sunt cunoscute, dar parcă nu din viața asta, ci dintr-o altă viață. Magazinul din colț este tot acolo, chiar dacă eu vin și plec de atâția ani. Scara blocului este neschimbată. Acolo, timpul parcă a stat în loc.

Amintirile pe care le aveam legate de anumite locuri, și pe care credeam că nu am se le uit vreodată, cu greu îmi mai trezesc vreun sentiment profund, în timp ce, alte împrejurimi pe care poate altădată nici nu le observam, readuc la viață anumite episoade din viața mea pe care le credeam de mult uitate.

Toate aceste trăiri mă fac să realizez că oricât de mult m-am schimbat în ultimii ani, și indiferent de experiențele acumulate pe parcursul călătoriilor mele, acasă va fi întotdeauna acasă.  Că nicio experiență nu se pierde în timp, ci se transformă. Că de unde am plecat este de multe ori același loc în care îmi doresc să revin.  

Leave a Reply