Motivele pentru care m-am înscris la masterat în Statele Unite

În mai puțin de o lună încep masteratul în SUA. Mi-a luat ceva timp să mă decid dacă asta îmi doresc să fac cu adevărat pentru că investiția nu este deloc mică, atât financiară cât și din punct de vedere al timpului, dar după patru ani de cochetat cu ideea aceasta, am ales provocarea de a-mi continua studiile.

De ce spun provocare? Este o provocare pentru că un masterat în Statele Unite nu este deloc ieftin, și masteratul acesta nu este un moft, sau ceva ce vreau să obțin doar pentru că dă bine în CV. Este o provocare pentru că la 32 de ani mă întorc la școală. Este o provocare pentru că îmi doresc să îmi îmbunătățesc nivelul de engleză atât scris cât și vorbit și sper ca mediul academic să-mi ofere oportunitatea aceasta. 

După patru ani de oscilat între să mă înscriu sau nu la masterat în State, am înțeles că ideea aceasta de a-mi continua studiile nu îmi va dispărea din cap decât dacă mă pun pe treabă și mă întorc la școală. Întotdeauna am avut în plan să îmi continui studiile, doar că la scurt timp după ce am terminat facultatea am plecat din țară și masteratul a rămas un plan de viitor.

Cred în educație și încurajez pe toată lumea care își dorește să își continue studiile să o facă.  Dar știu că taberele sunt împărțite când vine vorba despre cât de importantă este o diplomă de studii universitare pentru a avea o carieră de succes. Tot ce pot spune este că depinde foarte mult de motivele fiecăruia de a-și continua studiile. 

Recunosc că pe perioada facultății nu am fost atât de implicată pe cât aș fi vrut, și am realizat târziu că nu am profitat de acei ani academici cum ar fi trebuit. Eram ocupată să lucrez full-time, și facultatea a picat undeva pe locul doi. Nu îmi amintesc să fi decis să merg la facultate pentru că îmi doream să învăț ceva nou și să fiu cea mai tare pe un anumit subiect, ci pentru că facultatea era poarta către capitală.

Era firesc să îmi doresc să plec din Brăila, și unde altundeva să mă duc decât la facultate, la București. Voiam la capitală. Și mai era ceva. Era cursul firesc după terminarea liceului. Părinții mei, deși nu ne-au impus nici mie nici fraților mei să mergem la facultate, ne-au crescut încurajându-ne să ne continuăm studiile după terminarea liceului, deși asta a însemnat pentru ei un sacrificiu financiar imens. Nu a fost deloc ușor pentru ei să țină trei copii la facultate în același timp.  

Acum, la aproape 32 de ani, am luat mult mai în serios motivele pentru care am decis să fac un masterat. Nu știu dacă vine o dată cu vârsta, dacă sunt influențată de felul în care americanii se raportează la educație, sau poate faptul că de patru ani de când lucrez în sistemul de învățământ public am întâlnit oameni care m-au inspirat să-mi doresc mai mult, să aspir către lucruri mărețe.  

Oricare ar fi fost stimulentul, cert este că îmi doresc să fac un masterat în Statele Unite pentru că vreau să îmi depășesc limitele și să investesc în mine și în viitorul meu. Așadar, la sfârșitul lui august încep primul semestru de masterat în Statele Unite. Am ales să fac un masterat în Comunicare la o universitate publică din California (nu este fără taxă, ci au costuri de înscriere mult mai mici ca universitățile private).  Am să povestesc pe larg într-un alt articol care au fost pașii de admitere la masterat, și după ce încep masterul, revin cu detalii despre viața universitară în California.

Leave a Reply