Itinerar de calatorie de 5 zile in Mexico City

Sunt atât de multe de făcut și de văzut în Ciudad de México că este posibil să nu știi de unde să începi și ce anume să vizitezi mai întâi, mai ales dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție. Îți propun câteva puncte istorice pe care ar fi păcat să le ratezi, mai ales dacă vizitezi orașul pentru prima oară. 

Ciudad de México este un oraș plin de cultură, artă populară și istorică unde se poate observa cel mai bine amestecul de culturi europene și indiene. Străzile orașului sunt pline de galerii, biserici coloniale, cafenele, muzee, situri istorice, vânzători ambulanți și piețe captivante pline de mâncăruri tradiționale și obiecte artizanale. 

🚶Prima zi – Începe prin a cunoaște istoria locurilor

Centrul Istoric și Zócalo 

Cred că centrul istoric este destinația perfectă pentru a începe această aventură pentru că îți permite să absorbi și să observi cultura mexicană. Centrul orașului este o sinteză între străvechea și moderna cultură mexicană. Birouri prezidențiale, biserici coloniale, vânzători ambulanți, ruinele templelor precolumbiene, toate acestea împart spațiul pieței cunoscută sub numele de Zócalo. Când te afli în mijlocul pieței și te uiți la steagul mexican fluturând în vânt, adu-ți aminte că exact pe acele locuri a existat odată marea capitală aztecă-Tenochtitlán. 

💡Știai că Ciudad de México este situat la 2.240 de metri deasupra nivelului mării?

Numele oficial al pieței Zócalo este Plaza de la Constitución (Piața Constituției) și este a doua ca mărime din lume. În partea de nord a pieței se află Catedrala Metropolitană, prima catedrală din Noua Spanie construită inițial la ordinele generalului Cortes, și mai apoi demolată și înlocuită cu prezenta biserică. 

🍴🌮 Dacă tot ești în Zócalo, îți recomand să mănânci la unul dintre restaurantele cu cea mai frumoasă vedere și anume terasa hotelului Gran Hotel de México. Terasa se află la ultimul etaj al hotelului (arhitectura hotelului la interior este unică) și oferă o priveliște incredibilă asupra pieței. Dacă nu găsești loc, încearcă și restaurantul El Balcon del Zócalo, îți oferă de asemenea o vedere impresionantă asupra pieței. 

Templul Mayor – Marea Piramidă a orașului Tenochtitlán

Foarte aproape de Zócalo se află rămășițele Templului Mayor, o construcție precolumbiană cu o istorie destul de încărcată. Aici se făceau încoronările, sacrificiile umane și alte evenimente civice sau religioase din vremea aztecilor – cel mai mare și puternic imperiu din Mesoamérica. Templul Mayor este un punct istoric în care poți să zăbovești o vreme pentru a studia detaliile rămășițelor sau pentru a apela la serviciile unui ghid turistic alături de care poți explora muzeul.

💡Știai că Ciudad de Mexico este cel mai vechi oraș de pe continentul american? Întemeierea sa datează din 1325, când aztecii au construit orașul Tenochtitlan, capitala Imperiului Mexica (Azteca). Avea 300.000 de locuitori, mult mai mult decât orice oraș european la acea vreme.

Palacio de Bellas Artes

Dacă o iei la pas din Zócalo, în 15 minute ajungi la muzeul Palacio de Bellas Artes. Construcția acestui palat a început în anul 1904 și este una dintre cele mai frumoase și emblematice clădiri ale orașului. Președintele Mexicului de atunci, Porfirio Diaz încerca prin diferite proiecte să înfrumusețeze orașul și a cerut arhitectului italian Adamo Boari să construiască un teatru național pentru a-l înlocui pe cel vechi. Construcția a fost întreruptă din cauza revoluției din 1918 și mai apoi reluată în 1928 de către arhitectul mexican Federico Mariscal, care a finalizat interiorul în stil art déco. 

Cele trei locații de mai sus le poți vizita într-o singură zi pentru că sunt destul de aproape una de cealaltă. Părerea mea este că prima zi în Ciudad de México merită să o începi din punctul zero, Zócalo, și să te pierzi un pic printre străduțe, să cumperi de la localnici obiecte artizanale și să absorbi energia acelor locuri. 

🚶A doua zi – descoperă magia orașului

A doua zi îți sugerez să o petreci în sudul orașului unde vei găsi două orașe fermecătoare, Coyoacán și San Ángel, care de-a lungul timpului au fost absorbite de capitală dar încă păstrează acea energie din era colonială. 

Coyoacán și San Ángel

Deși cele două orașe au fost absorbite de mega-metropolă mexicană și acum fac parte din Ciudad de México, au reușit să își păstreze acel farmec colonial cu străduțe pietruite, piețe artizanale și muzee de artefacte și picturi. 

San Ángel găzduiește un număr foarte mare de artiști locali iar dacă ești în căutare de picturi și tablouri cu tematică istorică și culturală, vizitează centrul orașul duminica pentru că aici artiștii și artizanii își expun expozantele. Dacă tot ești în San Ángel oprește-te și la Museo Casa Estudio Diego Rivera și Frida Kahlo. Frida și Diego au locuit în aceste două case. Aici găsești o colecție de fotografii a celor doi artiști, scrisori și alte obiecte personale. 

La 3 km de San Ángel se află Coyoacán, un oraș la fel de atrăgător ca San Ángel, cu foarte multe cafenele, terase, buticuri și artiști locali care vând tablouri în ulei și acrilic, dar și alte lucrări artistice. Se spune că în Coyoacán au avut loc primele slujbe catolice și că aici a fost locul unde Hernán Cortés a dispus construirea primei biserici catolice (bisericile catolice se construiau mereu deasupra templelor precolumbiene). La câteva străduțe de centrul Coyoacán se află și Museo Frida Kahlo, o casă muzeu de culoare albastră, unde s-a născut și a murit artista. 

💡Știai că o parte considerabilă din Ciudad de Mexico este construită pe un lac? Ciudad de Mexico este situat într-o vale înconjurată de munți, care odată era acoperită de Lacul Texcoco. Odată cu sosirea spaniolilor, a fost construit un sistem de drenaj pentru a seca lacul, astfel încât să se poată construi orașul așa cum îl știm noi astăzi. Din păcate, din cauza drenajului, orașul se scufundă între 5 și 7 cm în fiecare an.   

🍴🌮 În Coyoacan îți recomand să mănânci mai degrabă în una din piețele aflate în apropiere decât într-un restaurant. Piața Mercado de Coyoacán este plină de culoare și mirosuri tradiționale. Aici se mănâncă destul de ieftin dar foarte delicios și autentic. Încearcă quesadillas și huaraches, sunt una dintre cele mai tradiționale mâncăruri în piețele din Coyoacán. Quesadillas sunt tortillas umplute cu brânză și alte ingrediente. Îți recomand să încerci una de flor de calabaza, și alta de huitlacoche.  

🚶Ziua 3 – O gură de aer curat  în mijlocul orașului

Altitudinea înaltă a orașului dar și aerul poluat se resimt deja după câteva zile în oraș. Ia o pauză de la zarva cotidiană și petrece câteva ore în Parcul Chapultepec. Tot în buricul orașului te afli doar că ești înconjurat de un castel și o pădure imensă. 

El Parque Chapultepec 

Parcul Chapultepec este cel mai mare și mai vechi parc din America Latină poziționat într-o zonă urbană. Să te afli în mijlocul unei păduri imense în incinta orașului este de-a dreptul fermecător. Timp de secole, de aici se distribuia apa către oraș folosind sistemele de apeduct create de azteci care încă pot fi observate și în ziua de astăzi în incita parcului.

După ce au cucerit Tenochtitlán, viceregii spanioli au transformat acest loc într-un zonă de recreere și odihnă unde veneau pentru a se plimba și a vâna căprioare. Spre sfârșitul secolului al XVI-lea a început construcția castelului Chapultepec unde de-a lungul istoriei au locuit împărați și împărătese ai nobilimii europene, iar mai târziu s-a transformat pentru o perioadă scurtă de timp în reședință prezidențială. În prezent, Castelul Chapultepec găzduiește Muzeul Național de Istorie și este locul de desfășurare a multor evenimente culturale.

Spre partea a doua a zilei închiriază o bicicletă și plimbă-te pe Avenida de la Reforma până ajungi la El Ángel de la Independecia și apoi explorează cartierele La Condesa și Polanco pentru a-ți face o idee de contrastele puternice care există în Ciudad de México.  

Cartierele La Condesa și Polanco

Aceste două cartiere sunt esența lumii bune, elegante și de lux din Ciudad de México. Aici vei vedea conace impunătoare în stil art nouveau și clădiri de apartamente art deco bine întreținute. Un cartier al hipsterilor, ambele zone oferă o atmosferă europeană cu buticuri de ultimă generație, cafenele elegante pe trotuar și bistrouri internaționale. Noaptea, barurile și restaurantele se umplu de tineri de bani gata și de fițe.

💡Știai că o călătorie cu metroul în Ciudad de México costă doar 3 pesos, adică doar 71 de bani?

🚶Ziua 4 – O călătorie în timp

O destinație căreia merită să îi acorzi o zi întreagă și toată energia ta este Teotihuacán. Orașul Teotihuacán, denumit de către azteci ca “locul în care au fost creați zeii”, este situat la aproximativ 50 de km nord-est de Ciudad de México.

Las Pirámides de Teotihuacán

Orașul a fost construit în secolul I și VII d.Hr. și impresionează prin măreția monumentelor sale, Templul lui Quetzalcoatl și Piramidele Soarelui și Lunii. Locul acesta are o energie aparte și cel mai fascinant este că nu se știe cine a construit orașul și piramidele. Aztecii au descoperit acest loc în anul 1400 și ei au fost cei care l-au denumit Teotihuacán, dar orașul și piramidele fuseseră abandonate deja de câteva sute de ani de către o civilizație anterioară despre care nu se știe foarte multe. 

Teotihuacán este locul în care îmi doresc să revin iar și iar. Aici îmi pot lăsa imaginația să călătorească în timp și îmi pot închipui uimirea fiecărei generații care venea și descoperea grandoarea acestor piramide și energia templelor sfinte. În 2011 am vizitat pentru prima oară piramidele și pe atunci puteai să urci până sus pentru a admira priveliștea Valei Anáhuac. Urcare până în vârful piramidelor este interzisă acum, dar simplul fapt că te afli în prezența unor construcții mărețe te face să te simți atât de mic și trecător în lumea asta mare.     

💡Știai că în 1989 în Ciudad de México a fost creat programul Azi nu Circulă (Hoy No Circula) pentru a reduce poluarea aerului? Din acel an, circulația autovehiculelor în zona metropolitană este limitată zilnic, conform anumitor reguli.

Ziua 5 & Going – Pierde-te prin oraș fără țintă anume

Deși sunt atât de multe locuri de vizitat și descoperit în Ciudad De México, alocă măcar o zi sau două fără să ai în minte o destinație anume. Plimbă-te în cartierul în care stai, intră în vorbă cu localnicii, mergi la piață și mănâncă în locurile pe care le frecventează localnicii, sau bucură-te de niște tacos la colț de stradă. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crossing Borders (@crossingborders.ro)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crossing Borders (@crossingborders.ro)

Fiecare cartier din oraș este un univers în sine, cu propriul său timp și personalitate. Scrie-mi în comentarii dacă ai vizitat până acum Ciudad de México sau dacă ai în plan să o faci și împărtășește-mi care sunt locurile care te-au cucerit. 

 

Alte Informații utile înainte de a călători în Mexic: