Loteria Vizelor: Încearcă-ți norocul pentru un green card american

În multe aspecte din viața noastră ne formăm o părere despre un anumit loc sau o anumită persoană doar din auzite. La fel se întâmplă și când vine vorba de emigrarea în Statele Unite și metodele de obținere a green cardului american. Știm din auzite că este foarte greu, aproape imposibil să emigrezi legal în SUA, prin urmare ni se pare un vis frumos, dar nu pentru noi.

Și eu eram una dintre acele persoane care știa doar din auzite că e greu să emigrezi în America, și că dacă nu ai vreo rudă pe acolo care să îți facă chemare poți să îți pui visul american în cui. E adevărat, și totuși nu este. Da, comparativ cu Canada, Statele Unite este cunoscută pentru dificultatea cu care își tratează imigranții și a procesului dificil de imigrare, dar dacă îți dorești cu adevărat să te stabilești legal în Statele Unite, ai să treci peste ce zice lumea și ai să te documentezi cât mai bine despre metodele de emigrare și cum poți să fii cu un pas mai aproape de visul tău.

Ce este un green card american, și ce poți/nu poți face cu el?

Green Cardul este un document emis de către Serviciile de Cetățenie și Imigrare din S.U.A. (USCIS) care îți permite să locuiești și să muncești permanent în Statele Unite. Green Cardul nu este un document emis pe viață, se înoiește o dată la doi sau cinci ani, în funcție de caz, și nu poți participa la vot cu el.

Cum poți aplica pentru un green card american?

Sunt destul de multe categorii prin care poți aplica pentru un green card, unele dintre ele au cerințe destul de simple de urmat, în timp ce altele necesită multă documentare, timp și în unele situații o grămadă de bani. Pentru a aplica pentru un green card trebuie să fii eligibil în cadrul uneia dintre următoarele categorii:

Green Card prin familie (Green Card through Family)
Green Card prin ocuparea forței de muncă (Green Card through Employment)
Green Card ca imigrant special (Green Card as a Special Immigrant)
Green Card prin statutul de refugiat sau de azil (Green Card through Refugee or Asylee Status)
Green Card pentru victimele traficului de ființe umane și victimele infracțiunilor (Green Card for Human Trafficking and Crime Victims)
Green Card pentru victime ale abuzului (Green Card for Victims of Abuse)
Green Card prin alte categorii (Green Card through Other Categories)
Green Card prin Registru (Green Card through Registry)

Este adevărat că multe dintre aceste categorii nu sunt valabile pentru toată lumea, majoritatea dintre ele făcând referire la persoane a căror viața le este pusă în pericol în țara lor de reședință. Pentru aceste categorii, am inclus AICI link-ul către site-ul oficial, în cazul în care dorești să citește toate condițiile de aplicare.

Sunt totuși câteva categorii despre care vreau să îți vorbesc și care te pot ajuta să găsești o cale spre ați îndeplini visul american, trei dintre aceste categorii sunt: loteria vizelor, viza de lucru, și obținerea green cardului prin familie. În articolul de astăzi am scris un pic mai detaliat despre loteria vizelor, urmând să scriu pe viitor și despre celelalte două categorii.

Poate cea mai simplă metodă prin care poți aplica pentru un green card este loteria vizelor (Diversity Visa Program)  

Cum funcționează programul Loteria Vizelor?

Statele Unite acordă în fiecare an până la 50.000 de vize de imigrant țărilor care au rate scăzute de imigrație în SUA.  România primește în jur de 500 de vize alocate la Loteria Vizelor în fiecare an. Eu încurajez pe toată lumea care își dorește să emigreze în Statele Unite și nu este eligibil pentru niciuna dintre categoriile menționate mai sus, să aplice pentru Loteria Vizelor în fiecare an. Completarea formularului este complet gratis, ai nevoie doar de o poză tip pașaport în format digital, și nu îți ia mai mult de cinci minute să completezi tot formularul.  În plus, nu știi niciodată de unde sare norocul și te afli printre câștigători.

Cum și când trebuie să aplici pentru Loteria Vizelor?

Formularul pentru Loteria Vizelor se completează doar online, și doar pe următorul site: https://dvlottery.state.gov/. Perioada de înscrieri are loc în lunile octombrie-noiembrie a fiecărui an și completarea formularului este complet gratuită. Pentru mai multe detalii despre perioda de înscriere, stai la curent cu notificările de pe site-ul oficial Travel.State.Gov.

Când afli dacă ai fost selectat pentru un green card prin Loteria Vizelor?

După ce completezi formularul online în octombrie-noiembrie, poți să verifici dacă ai fost selectat sau nu la începutul lunii mai din anul următor. Pe același site unde ai completat formularul, o să poți să verifici dacă ai câștigat introducând numărul de confirmare și alte date personale.

Dacă am câștigat Loteria Vizelor înseamnă că o sa primesc un green card?

În principiu, da, poți să sari în sus de fericire, dar mai sunt mulți pași de urmat! Dacă ai fost selectat în programul Loteria Vizelor, abia după aceea începe procesul de emigrare către Statele Unite. Va trebuie să urmezi pas cu pas instrucțiunile primite din partea Departamentului de Stat American, și ai să treci prin toate etape menționate în imaginea de mai jos.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre programul Loteria Vizelor, intră pe site-urile oficiale de mai jos:

Diversity Visa Program

Submit an Entry – Elecronic Diversity Visa

Instrucțiuni de completare a formularului pentru Loteria Vizelor

USCIS.GOV

Fii foarte atent la site-urile care au adresa de URL destul de asemănătore cu cele oficiale. Multe site-uri fantomă îți cer să plătești o taxă în schimbul promisuni că ei te vor ajuta să obții un green card.  Formularul pentru loteria vizelor se găsește doar pe site-ul oficial al guvernului american, nu trebui să plătești nimic pentru a-l completa, și nimeni în afară de tine nu poate aplica.

Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl dai mai departe și prietenilor tăi, poate cineva este interesat să aplice pentru Loteria Vizelor. Dacă ai ajuns în Statele Unite prin Loteria Vizelor, lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi cum a fost experiența ta.

Leave a Reply