Greutățile unei generații privilegiate in timpul unei pandemii

Începând cu săptămâna aceasta cursurile de la facultate se țin online. Ne vedem și ne auzim pe Zoom și orele se desfășoară cam ca atunci când eram în clasă, doar că acum fiecare dintre noi se află în confortul casei, poate chiar în pijamale de la brâu în jos.

În timp ce îmi țineam prezentarea online și interacționăm cu colegii și profesorul pe diverse subiecte, mă gândeam cât de privilegiați suntem să putem face asta în timp ce trecem prin nesiguranța zilei de mâine din cauza acestei pandemii. Noi, cei care stăm acasă, sau lucrăm de acasă (unii dintre noi nu au de ales și trebuie să meargă la serviciu) și citim diverse chestii pe internet, cum ar fi postarea aceasta, avem chiar tot ce ne trebuie la buricul degetului.

Suntem privilegiați. Da, menținem un #socialdistancing, stăm “izolați” dar suntem în permanență conectați cu tot ceea ce se întâmplă în lume, dar și cu familiile și prietenii noștri. Comandăm mâncare în timp ce ne uităm la un serial pe Netflix, mai încolo dăm comandă de câteva produse online, că dacă tot nu putem ieși, măcar să ne ajungă coșul de alimente proaspete la ușă, apoi ne uităm la un film, sau poate citim o carte pe Kindle sau chiar revista pe care de obicei o cumpăram de la colț de stradă. Aruncăm un ochi pe fereastră și vedem că au înflorit magnoliile. Ce trist!

Mai rău ar fi fost să fi stat în casă toată ziua fără electricitate, fără internet, fără să știi dacă cei dragi care locuiesc la un oraș mai încolo sunt bine. Să fi văzut cum produsele din cămară se termină încet încet, dar să nu știi când mai poți să ieși iarăși din casă sau câte ore va trebui să stai la coadă pentru un gram de mâncare.

Majoritatea dintre noi suntem bine și vom fi bine. Cei afectați de această pandemie nu sunt doar cei infectați cu acest virus, ci milioanele de persoane care la sfârșit de săptămână/lună nu vor primi bani în cont. Cei care duc grija pâinii de mâine pentru că au rămas fără serviciu, pentru că nu au cu ce să cumpere scutece pentru cei mici sau nu știu cum vor plăti chiria la sfârșit de lună.

Noi, cei care lucrăm de acasă suntem și vom fi bine. Și mâine, și poimâine, și peste patru, opt sau zece săptămâni, sau cât o mai ține izolarea aceasta. 

Leave a Reply