Când am participat pentru prima oară la un marș al comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) aveam 23 de ani și tocmai ce ajunsesem în Mexico City. Îmi aduc aminte că străzile erau pline de oameni îmbrăcați cât mai colorat, muzica suna tare în boxe la fiecare colț de stradă și simțeam că parcă dintr-o dată ajunsesem la o mega petrecere unde toată lumea se distra și se simțea bine.
Atunci mi-am dat seama cât de faini sunt oamenii din comunitatea LGBT și cât de important este să le arătăm că le suntem alături în lupta aceasta pentru egalitate.
Ani mai târziu, când m-am mutat în San Francisco am înțeles că atitudinea societăților față de comunitățile LGBT este foarte diferită de la o țară la alta (inclusiv de la un oraș la altul) și că participarea noastră la astfel de evenimente poate da speranță persoanelor care fac parte din comunitatea LGBT, indiferent unde se află, că lucrurile se pot schimba în bine și pentru ei dacă luptăm împreună pentru aceleași drepturi.
Zilele trecute, pe 25 iunie am avut oportunitatea să particip din nou la marșul Pride din Mexico City, doar că de data aceasta semnificația era și mai mare. Mă întorceam după 12 ani în orașul care mi-a arătat pentru prima oară că a fi diferit nu înseamnă a fi anormal.
Am văzut o diferență enormă între primul marș la care participasem în 2010 și cel de acum din 2022. Oamenii au ieșit în stradă cu sutele de mii, părinți, copii, bunici, frați, surori, gay, straight, trans, binari, non-binari, oameni din toate categoriile sociale, economice și culturale au fost alături de comunitatea LGBT. Marșul Pride 2022 din Mexico City a fost cel mai mare marș la care am participat până acum, chiar mai mare ca cel din San Francisco.
Din păcate, România este una dintre țările europene care nu acordă niciun fel de recunoaștere legală cuplurilor de același sex, iar comunitatea LGBT continuă să fie marginalizată și discriminată. Cred că este foarte important să sprijinim comunitățile minoritare (chiar dacă nu facem parte din ele) prin participarea la marșuri, acte de voluntariat, inițierea unor discuții dificile în familie sau în grupul restrâns de prieteni și tot așa.
Pe 9 iulie are loc Marșul Pride în București și este organizat de asociația ACCEPT. Primul marș al comunității LGBT în România a fost organizat de ACCEPT în anul 2005 și de atunci în fiecare an asociația continuă să organizeze acest eveniment și luptă pentru drepturile persoanelor din comunitatea LGBT.
Chiar dacă nu cunoști pe nimeni gay, chiar dacă nu înțelegi foarte bine această comunitate și nu faci parte din ea, te încurajez să participi la marșul Pride din București de anul acesta. Dacă ai copii, ia-i cu tine, o să le placă să vadă orașul colorat în culorile curcubeului și le poți arăta că iubirea se manifestă în multe culori (nu, nu vor deveni gay doar pentru că vad doi bărbați sau două femei ținându-se de mână pe stradă).
Cărturești celebrează luna Pride cu o nouă selecție de cărți dedicate comunității LGBTQIA+ și 20% reducere. Găsești pe site-ul lor o serie de lecturi despre iubire sub toate formele ei, reziliență și puterea persoanelor LGBTQIA+ de a-și cere drepturile și celebra identitățile queer. Promoția durează până pe 9 iulie!
Îți recomand să începi cu următoarele trei lecturi:
![]() |
![]() |
![]() |
DE CE ESTE IMPORTANT MARSUL PRIDE? SI DE CE AR TREBUI SA PARTICIPI?
🏳️🌈 Pentru că arată tinerilor LGBTQ că există o comunitate pentru ei și le dă speranță și încredere pentru un viitor luminos.
🏳️🌈Pentru că oamenii sunt încă atacați din cauza orientării lor sexuale și a identității de gen, și asta nu ar trebui să fie acceptabil în societatea în care trăim.
💡Știai că paradele gay au fost interzise la Moscova timp de 100 de ani?
🏳️🌈Pentru că oferă tuturor persoanelor, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen un spațiu de a se simți confortabil și în siguranță fiind ei înșiși oriunde s-ar afla.
🏳️🌈Pentru că oferă o oportunitate pentru familiile și persoanele LGBTQ de a fi vizibile în număr mare.
💡Știai că în anul 1978 steagul curcubeu, acum un simbol omniprezent al mândriei și eliberării gay, a fost ridicat pentru prima dată în San Francisco?
🏳️🌈Pentru că drepturile tale sau ale mele nu pot fi niciodată luate ca atare (vezi ce s-a întâmplat în SUA recent).
🏳️🌈Pentru că poate doar așa poți cunoaște pe cineva din comunitatea LBGT și îți vei da seama câte lucruri aveți în comun.
💡 Știai că în anul 1971 Franța a devenit prima națiune care a dezincriminat homosexualitatea?
🏳️🌈Pentru că doar așa te vei elibera de toate preconcepțiile și comportamentele pe care societatea românească ți le-a inculcat de-a lungul timpului despre persoanele din comunitatea LGBT.
💡Știai că în anul 1973 Asociația Americană de Psihiatrie a încetat să clasifice homosexualitatea drept boală mintală?
🏳️🌈Pentru că acum ai ocazia să îi arăți copilului tău că iubirea se manifestă în diferite feluri și că a fi diferit este normal.
🏳️🌈Pentru că le arată copiilor noștri că îi vom sprijini pe tot parcursul vieții, pe măsură ce cresc și devin ei înșiși din ce în ce mai mult.
💡Știai că în anul 2010 Argentina a devenit prima țară din America Latină care a recunoscut uniunea între persoanele de același sex? Doi ani mai târziu, Argentina a recunoscut drepturile transgender, o altă premieră în regiune.
Dacă mergi la pride Bucharest, lasă-mi în căsuța de comentarii un motiv pentru care ai decis să mergi. Găsești mai multe informații despre Bucharest Pride pe site-ul lor.
Din selecția PRIDE Cărturești, cu 20% reducere, îți mai recomand aceste trei cărți!
![]() |
![]() |
![]() |