Ce poți face ca să îți îmbunătățești nivelul de limba engleză?

Trebuie să recunosc că viața în Statele Unite îmi place foarte mult din simplul motiv că vorbesc limba engleză în fiecare zi. Încă de mică am fost atrasă de stilul de viață american, și asta pentru că eram (și continui să fiu) fascinată de limba engleză, și îmi plăcea să mă uit la filmele americane doar să ascult schimbul de replici dintre actori.

De trei ani de zile viața mea de zi cu zi se desfășoară aproape exclusiv în limba engleză și asta îmi place enorm. Spun aproape exclusiv pentru că uneori, când am ocazia, profit să vorbesc și în limba spaniolă, că tare frumos era pe și vremea când vorbeam doar spaniola zi de zi.

Chiar dacă vorbesc engleza în fiecare zi într-un mediu profesional prin prisma jobului, consider că nivelul meu de engleză nu a ajuns încă într-un punct în care nu mai poate fi îmbunătățit. Dimpotrivă, atât scris cât și vorbit încă fac greșeli, mai ales când încep să turui fără să mă opresc, sau să scriu repede. Nu mă declar atotștiutoare și sincer nu cred că trece zi în care să nu aud un cuvânt nou, sau să învăț o expresie nouă în limba engleză. Majoritatea expresiilor le aud la birou din interacțiunile zilnice cu colegii, dar și atunci când citesc, sau când mă uit la ceva interesant pe Youtube. 

Dacă te afli sau nu în Statele Unite, și vrei să îți îmbunătățești cunoștințele de limba engleză, caută să citești, scrii, să asculți și să vorbești limba engleză în fiecare zi.
Poate nu ai timp să le faci pe toate zilnic, dar începe prin a citi în fiecare zi cel puțin 30 de minute o carte în limba engleză. Apoi alegeți o altă zi în care să scrii o pagină-două de orice îți trece prin cap în engleză. Încearcă să găsești un prieten/ă cu care să poți vorbi în limba engleză fără să îți fie teamă sau jenă. Sau când ești singur/ă acasă, dă drumul la televizor, ascultă știrile de pe CNN și repetă cu voce tare cuvintele pe care le auzi.

Toate acestea sunt lucruri pe care eu continui să le fac în fiecare zi, chiar dacă locuiesc în Statele Unite și sunt înconjurată de limba engleză la orice pas. Consider că întotdeauna este loc de mai bine, și știu că încă mai am de lucru ca să ajung la nivelul de engleză dorit. O limbă străină nu se învață doar prin vorbire, ci și prin scriere, ascultare și citire. Iar dacă întotdeauna ți-ai dorit să vorbești limba engleză cursiv dar simți că nu avansezi atât de repede pe cât ai vrea, începe să practici și celelalte părți ale limbajului, nu doar vorbirea.

Leave a Reply