Cum am dat admiterea la un masterat american

Dificultatea admiterii la un masterat american depinde foarte mult de universitatea la care alegi să te înscrii și programul de masterat sau de licență pe care vrei să-l urmezi. Dacă vorbim de universități private precum Stanford, admiterea nu este tocmai ușoară, și nu doar asta, dar nu este deloc accesibilă din punct de vedere financiar. Dacă mergi la o facultate de stat, ai un pic mai multă flexibilitate în ceea ce privește procesul de admitere și taxele de școlarizare.

Eu am ales să mă înscriu la o universitate publică în California, pentru că taxele de școlarizare sunt mult mai accesibile (la universitățile de stat americane nu sunt locuri la taxă și locuri la buget, există studenți care obțin bursă și nu plătesc taxele de școlarizare) dar și pentru că sunt de părere că poți să obții o educație bună și la o universitate publică.

Procesul de admitere la facultate diferă foarte mult de la o universitate la alta, de la un program de masterat la altul, așadar, pașii pe care i-am enumerat mai jos sunt cei pe care i-am urmat eu pentru a intra la un masterat în Comunicare la universitatea California State University East Bay. 

Procesul de admitere la California State University East Bay se împarte în două categorii, dosarul de admitere pentru universitate și dosarul de admitere pentru departamentul la care aplici, în cazul meu, Departamentul de Comunicare. 

Depunerea dosarului de admitere pentru universitate

Deși am aplicat la masterat ca rezident al Californiei (ceea ce se traduce în taxe de înscriere mult mai mici), aplicația mea a fost procesata de biroul internațional de înscrieri pentru că am terminat studiile de licență în afara Statelor Unite. De aceea, primele trei cerințe din lista de mai jos aplică pentru studenții care au terminat studiile de licență în afara Statelor Unite:

  • Diploma de licență obținută în afara Statelor Unite trebuie să aibă echivalentul a unei diplome de licentă de patru ani din SUA. Echivalarea oficială a studiilor a fost făcută chiar de departamentul de înscrieri al universității. La momentul depunerii dosarului nu știam acest lucru, și deja făcusem echivalarea studiile prin agenția WES, (am scris aici despre asta) dar California State University nu acceptă evaluări din partea companiilor terțe. 
  • Media generală a studiilor de licentă sau GPA-ul (grade point average) trebuie să fie de minim 2.5 puncte, maximum fiind 4. Tot universitatea determină această medie în baza evaluării foii matricole.
  • Demonstrarea competenței în limba engleză prin trimiterea rezultatelor oficiale ale testului TOEFL sau IELTS către departamentul de înscrieri. Punctajul minim de admitere este de obicei afișat pe site-ul universității. Eu am dat examenul TOEFL, iar punctajul minim de admitere pentru studiile de masterat la universitatea la care am aplicat este de 80 de puncte. 
  • Completarea formularului electronic al universității + achitarea taxei de înscriere ($55) și trimiterea foii matricole a studiilor de licență către biroul internațional de admiteri
  • Completarea chestionarului de rezidență (pentru a dovedi că ești rezident al statului California)

Depunerea dosarului pentru Departamentul de Comunicare

  • Completarea formularului de înscriere pentru Departamentul de Comunicare 
  • Scrisoarea de intenție 
  • Trei scrisori de recomandare (pot fi de la foști profesori sau de la locul de muncă) 
  • O mostră de scriere, un eseu pe care l-ai scris în timpul studiilor de licență, sau orice altă lucrare care denotă abilitățile tale de scris în limba engleză. 

După trimiterea dosarului de admitere, primești un răspuns în jur de opt, doisprezece săptămâni, și de acolo înainte începe comunicarea constantă cu universitatea pentru a te înscrie online la cursuri, și pentru a completa diferite cerințe înainte de începerea semestrului. 

Ceea ce îmi place la sistemul american de învățământ este că studenții au flexibilitatea de a decide ritmul în care vor să parcurgă cursurile. Studenții full time sunt cei care se înscriu la șase sau mai multe credite pe semestru, iar studenții part time sunt cei care se înscriu la mai puțin de șase credite.  Fiecare curs reprezintă un număr de credite, care se traduce de fapt în durata cursului. De exemplu, eu semestrul acesta m-am înscris la două cursuri, un curs de un credit și unul de patru credite. Cursul de un credit înseamnă un seminar de o oră pe săptămână, iar cel de patru credite, un seminar de patru ore. Merg la cursuri lunea de la 6 la 7 seara, și joia de la 6 la 22 seara. De obicei, aceste credite se traduc și în cantitatea de teme pe care o primești pentru acasă, dar și taxele pe care trebuie să le plătești.  

Dacă locuiești în Statele Unite și te gândești să faci un masterat, caută cerințele de admitere la universitățile de stat din orașul în care locuiești și vezi care sunt pașii de înscriere și taxele de școlarizare.  La început, procesul de admitere poate fi un pic intimidant, dar dacă urmezi pas cu pas instrucțiunile lor, ai toate șansele să fii acceptat. 

De asemenea, pune în balanță motivele pentru care îți dorești să te înscrii la un masterat în Statele Unite, și fii sigur de pasul acesta, pentru că investiția este una foarte mare, atât financiar cât și din punct de vedere al timpului, mai ales dacă ai și un job full time și o familie acasă. 

Dacă ai întrebări pe tema aceasta, scrie-mi în comentarii!

Citește aici și alte articole pe care le-am scris despre masteratul american:

Impresii după prima săptămână de masterat!
Motivele pentru care m-am înscris la masterat în Statele Unite
Cat ma costa sa fac un masterat in Statele Unite?

Leave a Reply