Ce (Nu) S-a Schimbat Dupa Sapte Ani de Locuit în Strainatate?

În fiecare an, când se apropie luna iunie îmi aduc aminte că iarăși a mai trecut un an de când mă aflu pe meleaguri străine. Mă gândesc des la drumul pe care l-am parcurs de când m-am mutat în străinătate, dar în această lună, mai precis pe data de 25, mă năvălesc toate amintirile din perioada dinaintea plecării mele.

Îmi vin în minte ultimele clipe petrecute în aeroport alături de Jeni și Sis. Mi-aș fi dorit să opresc timpul în loc, iar secunda aia în care ne țineam în brațe să devină infinită.

Nu am să neg că, dintre toate provocările cu care m-am confruntat de-a lungul procesului de adaptare, dorul pe care îl simt față de cei dragi continuă să mă afecteze constant. Adaptarea la o cultură diferită, învățarea unei limbi străine, stabilitatea financiară, și multe alte aspecte ce țin de integrarea la o nouă societate sunt etape trecătoare. M-am adaptat la toate aceste schimbări mai devreme sau mai târziu, însă ceea ce rămâne constant cu mine este dorul. Un dor apăsător care nu mai trece cu o simplă conversație pe Skype. Anul trecut în noiembrie am simțit că nu mai pot de dorul familiei, și, dintr-un impuls mi-am luat rucsacul în spate, m-am urcat în avion și i-am surprins pe ai mei în prag de ușă. Nimeni nu știa că vin acasă, iar reacția lor de fericire când m-au văzut la ușă mi s-a întipărit în suflet pentru totdeauna.  

Astfel de momente sunt cele care mă ajută să merg mai departe și, privind spre viitor, îmi doresc să merg mai des în România, dacă s-ar putea, o dată pe an. Și îmi mai doresc ca familia și prietenii apropiați să vină la mine. Să cunoască și ei locurile pe care eu le numesc acasă de șapte ani încoace.

Leave a Reply