Ce s-a schimbat acum ca sunt cetatean american?

Ce înseamnă să fiu cetățean american în vremurile acestea în care de cealaltă parte a lumii se desfășoară un război care amenință să se extindă în orice moment și în țara mea, punându-mi în pericol familia?


Fără îndoială, este un privilegiu să fiu acum aici și să mă bucur de beneficiile pe care mi le aduce statutul de cetățean american. Dar la ce folos îmi sunt toate acestea când la ușa alor mei bate un război? Ce sens are că eu mă simt în siguranță fizic vorbind, dar emoțional sunt foarte îngrijorată că nu am idee cum aș putea să-i ajut pe ai mei de la distanță în caz de un conflict care le-ar pune viața în pericol? Chiar dacă acum locuiesc în Statele Unite și sunt în siguranță în eventualitatea unui conflict în Europa, nu înseamnă că ceea ce se întâmplă lângă România nu mă afectează. Ba din contră, cei care locuim în străinătate, pentru că nu mai suntem acolo, avem tendința să trăim aceste emoții un pic mai intens și poate să ne preocupăm mai mult pentru că ne simțim neputincioși. 

Chiar dacă am devenit cetățean american, tot româncă mă consider. De fapt, am să îmi păstrez cetățenie dublă și o să continui să folosesc și pașaportul românesc ori de câte ori este nevoie. 


Later update Cam aceste gânduri îmi treceau prin cap zilele trecute când am obținut cetățenia americană. Deși o parte din mine se bucura de această reușită, aveam multe gânduri care mă apăsau dat fiind contextul situației din Europa. 

Pentru cei care nu îmi cunosc povestea, locuiesc în California din 2015 și am emigrat aici cu viza F2A de rezident permanent (aka green card), despre care am scris aici. După cinci ani de locuit în State am devenit eligibilă pentru a aplica pentru cetățenia americană și nu am stat prea mult pe gânduri să fac asta din câteva motive simple. 

Fiind cetățean american pot să votez, să aplic la anumite joburi din agenții guvernamentale, să le fac chemare alor mei într-un timp mai scurt și pot să locuiesc în afara Statelor Unite (never say never, cine știe pe unde ne poartă viața) pe o perioadă nedeterminată fără să fiu afectată în vreun fel de acest aspect. Pe lângă aceste detalii, pașaportul american îmi permite să călătoresc fără viză în peste 180 de țări din întreaga lume. Pașaportul american mă scutește și de taxa green cardului care trebuie reînnoit o dată la zece ani, plus evitarea altor dureri de cap cu tot felul de proceduri migratorii. Deci, all in all, era pasul firesc odată ce devenisem eligibilă.

Da, știu, Statele Unite NU este țara perfectă. Aici, ca în orice altă țară se întâmplă foarte multe nedreptăți. Istoria acestei țări, ca de altfel a oricărei alte țări, nu este una curată și corectă. Viața în Statele Unite nu înseamnă succes garantat și libertate deplină. Dar aici am ales eu să locuiesc și momentan locul acesta a devenit a treia mea casă (Romania va rămâne mereu acasă, iar Mexic este si va rămâne, a doua mea casă).

Nu am să detaliez în acest articol pașii pe care i-am urmat pentru a deveni cetățean, dar totul începe cu completarea formularului N-400, pe care îl găsești pe site-ul oficial al USCIS.

Dacă ai întrebări pe acest subiect, scrie-mi în comentarii. 

Leave a Reply