Cat ma costa sa fac un masterat in Statele Unite?

M-am gândit mult dacă să fac un masterat în Statele Unite sau nu. Mai precis, patru ani. Mi-am dorit dintotdeauna să îmi continui studiile, doar că educația în Statele Unite este foarte scumpă și nu am vrut să încep ceva dacă nu eram sigură că pot să și termin.

Pe de altă parte, abia acum am simțit că este momentul. Am un job al cărui program îmi permite să merg la școală după-amiaza, nu am copii care să mă aștepte acasă, și știu cât de cât direcția în care îmi doresc să cresc din punct de vedere profesional. În alte cuvinte, nu mai aveam motive pentru a justifica de ce nu mă apuc de masterat.

De aproape un an de zile urmez un program de masterat în Comunicare la California State University. Am vorbit deja în câteva articole recente despre procesul de admitere la masterat și câteva impresii din primul semestru, iar în articolul de față vorbim despre costurile unui masterat în Statele Unite. 

Să faci o facultate în Statele Unite te poate costa chiar și cât un apartament cu două camere în București, și aici nu mă refer doar la universitățile private prestigioase ca Stanford sau Harvard, ci chiar și la universitățile publice americane unde taxele de școlarizare sunt foarte mari.

Costurile pentru un an de studii de licență la California State University (universitate publică)


Dacă ești interesat să aplici la un masterat american, îți recomand să începi prin a consulta site-ul
National Center for Educational Statistics  pentru ați face o idee care sunt costurile anuale la universitatea care te interesează.

De ce anume îți recomand să vizitezi site-ul de mai sus? Deoarece costurile pentru un masterat sau studii de licență nu doar că diferă foarte mult de la o universitate la alta, dar sunt și foarte multe variabile pe care trebuie să le iei în calcul. Ești rezident al statului unde vrei să aplici? O să locuiești în campusul universitar sau nu? Ce alte taxe se percep în costurile de înscriere? 

La universitatea publică la care merg eu, California State University, costul unui masterat ajunge la aprox. 8,500 de dolari pe an dacă ești rezident al statului California. Nu este o sumă mică, considerând că majoritatea programelor de masterat sunt de doi ani, dar prețurile sunt mult mai accesibile dacă le compari cu o universitate privată cum ar fi Stanford, unde costul unui an de masterat ajunge la 52,000 de dolari pe an. 

Costurile pentru un an de masterat american la California State University

Pe site-ul National Center for Educational Statistics mai găsești și alte date importante care pot contribui la decizia ta, cum ar fi: 

  • rata de admitere
  • scorurile recente ale testelor SAT și ACT
  • costul cazării în campusul universitar
  • detalii despre programele de masterat și studiile de licență

Sper ca aceste informații să-ți fie de folos, cel puțin ca un prim pas în ceea ce privește partea financiară din tot acest proces.

Pe același subiect, poți citi și:
Cum am dat admiterea la un masterat american
Impresii după prima săptămână de masterat!
Motivele pentru care m-am înscris la masterat în Statele Unite

Leave a Reply