Când au trecut zece ani?

Am tot scris despre ziua de 25 iunie aproape în fiecare an așa că nu puteam să ratez aniversarea a celor zece ani de anul acesta de când locuiesc pe meleaguri îndepărtate. Când spun zece ani nu îmi vine să cred că a trecut atâta timp pentru că mă simt mult mai conectată cu cei de acasă față de acum zece ani și parcă distanța ne-a apropiat și mai mult.

Am făcut acum câțiva ani un timeline al momentelor importante care s-au întâmplat de când locuiesc în afara țării, și m-a ajutat într-un fel să reflectez asupra lucrurilor pe care le-am realizat în tot acest timp. Îmi place să scriu despre cum mă simt după fiecare an de locuit în afara țării pentru că mi-am dat seama cât de diferit percep lucrurile odată cu trecerea timpului.

Evit să scriu cuvântul străinătate, pentru că denotă cumva că locurile în care mă aflu îmi sunt străine. Din contră, în Mexic m-am simțit ca acasă din prima clipă. Nu exagerez cu nimic, și dacă ați vizitat Mexicul, probabil cunoașteți sentimentul. Ciudad de Mexico, orașul unde am stat pentru câteva luni când am ajuns în 2010 mi se părea foarte asemănător cu Bucureștiul. Mexicanii sunt super călduroși și ne asemănăm cu ei în multe aspecte. Ulterior, în Statele Unite nu mi s-a părut atât de diferit, în sensul că în California comunitatea latino-americană este foarte mare, și întotdeauna prin prisma prietenilor și a familiei suntem înconjurați de mexicani.

Odată cu trecerea anilor parcă am devenit un pic mai statornică. Dacă la 22 de ani nu am stat nicio secundă să mă gândesc la ce s-ar putea întâmpla dacă plec în Mexic, și mai ales cum o să-i afecteze pe ai mei plecarea mea, acum nu mai iau decizii atât de ușor, mai ales când vine vorba de schimbarea unui loc, a unei țări. Schimbarea asta vine și o dată cu înaintarea în vârstă, clar, dar acum mă simt mult mai responsabilă față de cei din viața mea, și știu că deciziile mele îi afectează și pe ei, chiar și dacă aș decide să revin în țară. Probabil dacă aș fi avut maturitatea de acum zece ani, nu eram unde sunt aici astăzi. 

Leave a Reply