3 mituri despre învățarea unei limbi străine la o vârstă adultă

Învățarea unei limbi străine este o călătorie fascinantă de descoperire a sinelui dar și o oportunitate excepțională de a cunoaște o nouă cultură și de a dobândi un nou mod de gândire. Pentru majoritatea adulților însă, învățarea unei limbi străine poate fi o experiență frustrantă și incomodă.

Suntem atât de obișnuiți să comunicăm în limba maternă, încât ideea de a face greșeli într-o nouă limbă și de a ieși din zona de confort devine un lucru frustrant. Prin urmare, avem tendința să dăm crezare anumitor mituri pentru a justifica într-un fel sau altul dificultățile pe care le întâmpinăm atunci când învățăm o limbă străină. În continuare îți împărtășesc câteva dintre cele mai comune mituri despre învățarea unei limbi străine la o vârstă adultă.


Mitul #1: Persoanele adulte nu pot învăța o limbă străină la fel de bine precum copiii.

Majoritatea copiilor bilingvi asimilează cu o oarecare ușurință o limbă străină pentru că sunt expuși la acea limbă în fiecare zi, preț de multe ore. De aceea copiii vorbesc cu ușurință o a doua limbă având un accent nativ, în timp ce noi adulții ne străduim să atingem același nivel de fluență și claritate. Dar asta nu înseamnă că un adult nu poate atinge un nivel de fluență nativ într-o limbă străină. De fapt, din ce în ce mai multe studii cognitive demonstrează că adulții pot învăța la fel de bine o limbă străină, doar că trebuie să folosească metode diferite de învățare.  Chiar dacă un adult vorbește cu accent o limbă străină, acest lucru nu este un motiv de descurajare, atâta timp cât nu interferă cu inteligibilitatea.


Mitul #2: Nu mai avem vârsta pentru a învăța o limbă străină.

Nu este niciodată prea târziu să te apuci să înveți ceva, atâta timp cât îți dorești să faci asta. Această idee simplă se aplică și atunci când vine vorba de învățarea unei limbi străine. Nu este imposibil să înveți o limbă străină, ci doar trebuie să înveți cum să îți folosești abilitățile cognitive pentru a reuși să atingi fluența pe care ți-o dorești. Fiind adulți, este important să avem răbdare cu noi înșine pe parcursul procesului de învățare a unei limbi străine, și să ne permitem să acumulăm cunoștințele treptat, astfel încât să nu renunțăm la jumătatea drumului.


Mitul #3: Adulții ar trebui să învețe o limbă străină folosind aceeași metodă de învățare precum copiii.

Creierul unui adult este diferit de creierul unui copil. Tocmai de aceea și metodele de învățare și asimilarea unei limbi străine ar trebui să fie diferite. Adulții învață o limbă străină folosindu-se de logică, sintaxă și reguli, pe când pentru un copil, învățarea unei limbi străine devine un lucru firesc. Atunci când adulții încearcă să folosească aceeași metodă firească de învățare, experiența devine copleșitoare și neproductivă, iar asta pentru că adulții au mai puțin timp la dispoziție și mai multe responsabilități.

Leave a Reply