March Bookshelf – Reading List

Una dintre cărțile mele preferate este La Sombra del Viento (Umbra Vântului) scrisă de Carlos Ruiz Zafon. Este prima carte din tetralogia El cementerio de los libros olvidados (Cimitirul cărților uitate), și dacă anul acesta tot mi-am propus să citesc mai mult în spaniolă, am zis să mă întorc la autorul care m-a cucerit cu prima carte și să continui seria.


Cea de-a doua carte din tetralogie și prima citită pe luna aceasta se numește El juego del angel (Jocul îngerului) și are 700 de pagini de magie și suspans. Acțiunea se desfășoară pe străzile Barcelonei unde autorul țese o poveste magică și misterioasă a cărților, a iubirii, și a celor mai întunecate sentimente ale sufletului uman. Puteți să citiți cele patru cărți în ordine aleatorie, dar dacă sunteți curioși să-l descoperiți pe Carlos Ruiz Zafon, vă propun să începeți cu Umbra Vântului

Un alt obicei pe care l-am început luna trecută este să citesc o carte pe lună, ceva mai lejer, în timpului pauzei de prânz de la birou. În loc să dau scroll pe telefon 30 de minute (bine mai fac și asta) prefer să citesc 15-20 de pagini la prânz ca să-mi limpezesc gândurile. Pentru luna aceasta am ales cartea lui James Baldwin – The fire next time (Va veni focul). Cartea a fost scrisă în 1963 la centenarul Proclamației de Emancipare și autorul îi îndeamnă pe americani, indiferent de culoarea pielii, să atace moștenirea îngrozitoare a rasismului. 

Cartea începe cu o scrisoare pe care Baldwin i-a scris-o nepotului lui despre lumea nedreaptă în care s-a născut. Eseul l-am citit pentru prima oară la cursul de engleză pe care l-am făcut în Statele Unite acum câțiva ani și este cel mai bun eseu citit de mine vreodată. Profund impresionată de scrierea personală, dureroasă, dar în același timp brutal de adevărată a lui Baldwin, am pus atunci pe listă cartea din care eseul făcea parte, și deși am avut-o pe raft de câțiva ani, abia acum i-a venit rândul. 

Vă las mai jos câteva pasaje din scrisoare pentru că tare mult mi-ar plăcea să fie citită de cât mai multă lume, pentru că mi se pare foarte relevantă pentru zilele noastre, atât în ceea e privește Statele Unite dar și pentru relația istorică a României cu rromii.

 

You were born where you were born and faced the future that you faced because you were black and for no other reason. The limits of your ambition were, thus, expected to be set forever. You were born into a society which spelled out with brutal clarity, and in as many ways as possible, that you were a worthless human being. You were not expected to aspire to excellence: you were expected to make peace with mediocrity. Wherever you have turned, James, in your short time on this earth, you have been told where you could go and what you could do (and how you could do it) and where you could live and whom you could marry. -James Baldwin, The Fire next time

 

Și pentru că tot am menționat România, luna aceasta am citit și două cărți în limba română, prima fiind cartea Orbi de Petronela Rotar, o carte de care nu aveam nevoie neapărat în perioada aceasta dar care cred că poate ajuta multe persoane care trec prin momente de cumpănă. 

Cea de-a doua carte citită de un autor român este Rromii. Sclavie Și Libertate de Petre Petcuț. Cartea prezintă istoria sclaviei romilor la nord de Dunăre în perioada 1370-1914. Descrierea sclaviei unui grup etnic pentru aproape cinci decenii m-a dus inevitabil cu gândul la rândurile dureroase pe care Baldwin le-a scris la împlinirea celor 100 de ani de la emanciparea oamenilor de culoare în Statele Unite. 

Aștept și recomandările tale de lectură!

 

Leave a Reply