Descopera lumea minunata a cartilor – Ziua Nationala a Lecturii

Recunosc că nu am fost dintotdeauna o cititoare avidă. Mi-am descoperit pasiunea pentru citit, dacă pot să o numesc așa, undeva prin facultate și apoi am continuat să citesc câte puțin din fiecare gen literar, până am descoperit tipul de lectură care mă prinde și mă face să îmi doresc să citesc și mai mult.

Când eram mică tata avea o vorbă. Când nu voiam să mănânc, mai în glumă mai în serios îmi zicea că pofta vine mâncând. Nu știu ce să zic despre asta acum, dar cu cititul chiar cred că funcționează. Obiceiul de a citi se formează citind. Trebuie doar să găsești acea carte care te prinde și vei descoperi lumea minunată a cărților. 

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii promovată de Ministerul Educației pe data de 15 februarie, pentru a încuraja lectura în școli. Inițiativa mi se pare foarte bună, doar că eu consider că nu ar trebui să lăsăm doar în seama școlilor responsabilitatea de a inculca copiilor obiceiul lecturii. Lipsa accesul la cărți și biblioteci (în special în zonele rurale), sprijinul de care copiii au nevoie pentru a deveni lectori, atât din partea familiei cât și a comunității, toate acestea contribuie la încurajarea lecturii în rândul copiilor și a tinerilor. 

Căutând informații despre Ziua Naționala a Lecturii (pe site-ul ministerul educației există doar această pagină), am descoperit inițiativa celor de la Asociația Curtea Veche care din 2014 promovează lectura de plăcere în rândul copiilor și organizează campanii de donare cărți pentru elevii care locuiesc în medii defavorizate.  Pe site-ul lor se găsesc o sumedenie de resurse pentru părinți, profesori și pentru oricine își dorește să se implice în voluntariat sau acte caritabile pentru a ajuta cât mai mulți copii să descopere lumea minunată a cărților. 

Mi-ar fi plăcut să găsesc și pe site-ul ministerului câteva pagini interactive, cu infographics ca exemplul ilustrat mai sus de pe site-ul Asociația Curtea Veche, cu informații despre cum guvernul contribuie cu resurse la îmbunătățirea bibliotecilor din zonele rurale, și multe alte proiecte care să îndemne oamenii să se implica activ în această inițiativă.

În lipsa acestor informații din partea guvernului, vă invit să intrați pe site-ul celor de la Asociația Curtea Veche și să vă implicați atât cât puteți. Implicarea nu înseamnă doar donații și voluntariat, ci și educarea pe aceste teme, conștientizarea impactului pe care noi adulții îl avem asupra tinerilor, și cel mai important, puterea exemplului.

Și ca să îți las și câteva recomandări de lectură, aruncă un ochi pe cărțile citite în luna ianuarie.

 

Leave a Reply